Współczesna Dietetyka | 62/2025
Szanowni Państwo, Właśnie mija drugi rok od czasu, gdy zostałam redaktorem merytorycznym „Współczesnej Dietetyki”. W tym czasie starałam się, aby czasopismo odpowiadało na potrzeby Czytelników, poszukując tematów, które nie tylko odświeżają wiedzę, ale również wskazują nowe zalecenia i aktualne trendy żywieniowe. Mam nadzieję, że przez ten rok „Współczesna Dietetyka” ułatwiała i umilała Państwu proces edukacji.
W bieżącym wydaniu poruszamy wiele istotnych zagadnień z zakresu dietetyki i medycyny. Moją szczególną uwagę zwróciła praca prof. Karoliny Jakubczyk i mgr Klaudii Melkis pt. „Fermentowany sok z buraka – źródło związków bioaktywnych o potencjale prozdrowotnym”, która pokazuje, że sok z buraka może być stosowany nie tylko u sportowców czy osób z anemią.
W numerze znajdują się również najnowsze zalecenia suplementacyjne dla osób z fibromialgią – schorzeniem charakteryzującym się uogólnionym bólem, gdzie wiele badań klinicznych i epidemiologicznych podkreśla znaczenie systematycznej suplementacji kwasów omega-3.
Dr Angelika Kargulewicz w swoim artykule opisuje zmiany aktywności desaturaz oraz profilu kwasów tłuszczowych w surowicy krwi osób chorujących na otyłość. Natomiast mgr Maria Cyprych omawia, jak odpowiednie postępowanie żywieniowe może łagodzić ból miesiączkowy.
Dopełnieniem numeru są artykuły dotyczące istotnej roli probiotyków w prehabilitacji i endotoksemii metabolicznej, a także wpływu spożycia wapnia na rozwój raka jelita grubego
Zachęcam do lektury, dr n. med. Aneta Kościołek
