menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Współczesna Dietetyka | 62/2025

Szanowni Państwo, Właśnie mija drugi rok od czasu, gdy zostałam redaktorem merytorycznym „Współczesnej Dietetyki”. W tym czasie starałam się, aby czasopismo odpowiadało na potrzeby Czytelników, poszukując tematów, które nie tylko odświeżają wiedzę, ale również wskazują nowe zalecenia i aktualne trendy żywieniowe. Mam nadzieję, że przez ten rok „Współczesna Dietetyka” ułatwiała i umilała Państwu proces edukacji.

W bieżącym wydaniu poruszamy wiele istotnych zagadnień z zakresu dietetyki i medycyny. Moją szczególną uwagę zwróciła praca prof. Karoliny Jakubczyk i mgr Klaudii Melkis pt. „Fermentowany sok z buraka – źródło związków bioaktywnych o potencjale prozdrowotnym”, która pokazuje, że sok z buraka może być stosowany nie tylko u sportowców czy osób z anemią.

W numerze znajdują się również najnowsze zalecenia suplementacyjne dla osób z fibromialgią – schorzeniem charakteryzującym się uogólnionym bólem, gdzie wiele badań klinicznych i epidemiologicznych podkreśla znaczenie systematycznej suplementacji kwasów omega-3.

Dr Angelika Kargulewicz w swoim artykule opisuje zmiany aktywności desaturaz oraz profilu kwasów tłuszczowych w surowicy krwi osób chorujących na otyłość. Natomiast mgr Maria Cyprych omawia, jak odpowiednie postępowanie żywieniowe może łagodzić ból miesiączkowy.

Dopełnieniem numeru są artykuły dotyczące istotnej roli probiotyków w prehabilitacji i endotoksemii metabolicznej, a także wpływu spożycia wapnia na rozwój raka jelita grubego

Zachęcam do lektury, dr n. med. Aneta Kościołek



Article image

Fermentowany sok z buraka – źródło związków bioaktywnych o potencjale prozdrowotnym

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk, mgr Klaudia Melkis

Zakwas z buraka wraca do łask nie tylko jako element tradycyjnej kuchni, lecz także jako cenny składnik diety funkcjonalnej. Bogaty w betalainy, polifenole, witaminę C i bakterie kwasu mlekowego, wykazuje działanie antyoksydacyjne, hipotensyjne i wspierające mikrobiom jelitowy. Coraz więcej badań potwierdza jego potencjał prozdrowotny, choć wciąż brakuje randomizowanych badań klinicznych oceniających jego skuteczność.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Fermentowany sok z buraka – źródło związków bioaktywnych o potencjale prozdrowotnym

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk, mgr Klaudia Melkis

Article image

Zakwas z buraka wraca do łask nie tylko jako element tradycyjnej kuchni, lecz także jako cenny składnik diety funkcjonalnej. Bogaty w betalainy, polifenole, witaminę C i bakterie kwasu mlekowego, wykazuje działanie antyoksydacyjne, hipotensyjne i wspierające mikrobiom jelitowy. Coraz więcej badań potwierdza jego potencjał prozdrowotny, choć wciąż brakuje randomizowanych badań klinicznych oceniających jego skuteczność.

Czytam więcej
Article image

Suplementacja azotanami w diecie sportowca

dr n. med. Paweł Szewczyk

Azotany od blisko dwóch dekad wzbudzają coraz większe zainteresowanie w świecie sportu i nauki o żywieniu. Ich suplementacja, zwłaszcza w formie soku z buraka, może poprawiać wydolność tlenową, obniżać koszt tlenowy wysiłku i wspierać funkcje układu krążenia. Coraz więcej badań potwierdza, że odpowiednio stosowane azotany to nie tylko wsparcie dla sportowców, ale także element prozdrowotnej diety.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Suplementacja azotanami w diecie sportowca

dr n. med. Paweł Szewczyk

Article image

Azotany od blisko dwóch dekad wzbudzają coraz większe zainteresowanie w świecie sportu i nauki o żywieniu. Ich suplementacja, zwłaszcza w formie soku z buraka, może poprawiać wydolność tlenową, obniżać koszt tlenowy wysiłku i wspierać funkcje układu krążenia. Coraz więcej badań potwierdza, że odpowiednio stosowane azotany to nie tylko wsparcie dla sportowców, ale także element prozdrowotnej diety.

Czytam więcej
Article image

Profil kwasów tłuszczowych i aktywność desaturaz w otyłości

dr n. med. Angelika Kargulewicz

Otyłość to nie tylko nadmiar tkanki tłuszczowej, ale złożone zaburzenie metaboliczne, w którym kluczową rolę odgrywa przemiana lipidów. Coraz więcej dowodów wskazuje, że zmiany w profilu kwasów tłuszczowych oraz aktywności enzymów desaturaz mogą stanowić ważny wskaźnik rozwoju otyłości i jej powikłań. Wysoka aktywność Δ9- i Δ6-desaturazy oraz obniżona Δ5-desaturazy sprzyjają lipogenezie, insulinooporności i stanom zapalnym. Zrozumienie tych mechanizmów otwiera nowe możliwości diagnostyczne i terapeutyczne w leczeniu zaburzeń metabolicznych.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Profil kwasów tłuszczowych i aktywność desaturaz w otyłości

dr n. med. Angelika Kargulewicz

Article image

Otyłość to nie tylko nadmiar tkanki tłuszczowej, ale złożone zaburzenie metaboliczne, w którym kluczową rolę odgrywa przemiana lipidów. Coraz więcej dowodów wskazuje, że zmiany w profilu kwasów tłuszczowych oraz aktywności enzymów desaturaz mogą stanowić ważny wskaźnik rozwoju otyłości i jej powikłań. Wysoka aktywność Δ9- i Δ6-desaturazy oraz obniżona Δ5-desaturazy sprzyjają lipogenezie, insulinooporności i stanom zapalnym. Zrozumienie tych mechanizmów otwiera nowe możliwości diagnostyczne i terapeutyczne w leczeniu zaburzeń metabolicznych.

Czytam więcej
Article image

Suplementacja w fibromialgii

dr n. med. Aneta Kościołek

Fibromialgia to przewlekła, wieloczynnikowa choroba, której objawy – ból, zmęczenie i zaburzenia snu – znacząco obniżają jakość życia pacjentów. W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca się na rolę stresu oksydacyjnego i niedoborów mikroskładników w jej patogenezie. Coraz więcej badań wskazuje, że celowana suplementacja, obejmująca m.in. koenzym Q10, melatoninę, witaminę D czy kwasy omega-3, może skutecznie wspierać leczenie i łagodzić objawy fibromialgii.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Suplementacja w fibromialgii

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Fibromialgia to przewlekła, wieloczynnikowa choroba, której objawy – ból, zmęczenie i zaburzenia snu – znacząco obniżają jakość życia pacjentów. W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca się na rolę stresu oksydacyjnego i niedoborów mikroskładników w jej patogenezie. Coraz więcej badań wskazuje, że celowana suplementacja, obejmująca m.in. koenzym Q10, melatoninę, witaminę D czy kwasy omega-3, może skutecznie wspierać leczenie i łagodzić objawy fibromialgii.

Czytam więcej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Spożycie wapnia a nowotwór jelita grubego

dr n. med i n. o zdr. Karolina Janion

Article image

Wapń odgrywa istotną rolę w profilaktyce oraz przebiegu klinicznym raka jelita grubego1,2. Dowody epidemiologiczne wskazują na istotny efekt ochronny wapnia z diety, szczególnie pochodzącego z produktów mlecznych3,4,5. Skuteczność suplementacji jest jednak zmienna i zależna od genotypu oraz stężenia witaminy D6,7

Czytam więcej
Article image

Co warto wiedzieć o adaptogenach? Modne fitoterapeutyki w świetle dowodów naukowych

dr n. farm. Radosław Balwierz

Część 1: Charakterystyka i mechanizmy działania
Przewlekły stres i towarzyszące mu zaburzenia równowagi oksydacyjnej stanowią istotne czynniki ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, w tym otyłości i cukrzycy typu 2. Coraz większe zainteresowanie budzą adaptogeny – naturalne substancje roślinne, które poprzez regulację osi podwzgórze– przysadka–nadnercza oraz działanie antyoksydacyjne mogą wspierać organizm w adaptacji do stresu i przywracaniu homeostazy.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Co warto wiedzieć o adaptogenach? Modne fitoterapeutyki w świetle dowodów naukowych

dr n. farm. Radosław Balwierz

Article image

Część 1: Charakterystyka i mechanizmy działania
Przewlekły stres i towarzyszące mu zaburzenia równowagi oksydacyjnej stanowią istotne czynniki ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, w tym otyłości i cukrzycy typu 2. Coraz większe zainteresowanie budzą adaptogeny – naturalne substancje roślinne, które poprzez regulację osi podwzgórze– przysadka–nadnercza oraz działanie antyoksydacyjne mogą wspierać organizm w adaptacji do stresu i przywracaniu homeostazy.

Czytam więcej

WARTO WIEDZIEĆ

Potencjał biologiczny i terapeutyczny dyni

dr n. rol. Magdalena Leonkiewicz

Article image

Dynia to znacznie więcej niż jesienne warzywo – to naturalne źródło substancji bioaktywnych o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Coraz więcej badań potwierdza, że dynia zasługuje na miano żywności funkcjonalnej o szerokim potencjale terapeutycznym.

Czytam więcej
Article image

Omega-3 od źródła do kapsułki: co naprawdę kryje się w suplementach omega-3?

dr Natalia Drabińska

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka – wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego, a także pomagają w regulacji stanów zapalnych. Ich biologiczne właściwości, zróżnicowane źródła oraz złożony proces produkcji suplementów budzą coraz większe zainteresowanie nie tylko naukowców, ale i świadomych konsumentów.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Omega-3 od źródła do kapsułki: co naprawdę kryje się w suplementach omega-3?

dr Natalia Drabińska

Article image

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka – wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego, a także pomagają w regulacji stanów zapalnych. Ich biologiczne właściwości, zróżnicowane źródła oraz złożony proces produkcji suplementów budzą coraz większe zainteresowanie nie tylko naukowców, ale i świadomych konsumentów.

Czytam więcej
Article image

Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT w kontekście endotoksemii metabolicznej

mgr Karolina Ciechowska

Endotoksemia metaboliczna leży u podstaw wielu chorób cywilizacyjnych – od otyłości po cukrzycę typu 2. Kluczową rolę w jej rozwoju odgrywają zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej oraz zaburzenia składu mikrobioty jelitowej. Do rozwiązań, które mogą korzystnie wpływać na parametry związane z integralnością bariery jelitowej, należy pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT , która wykazuje szczególne właściwości modulujące odpowiedź zapalną i procesy metaboliczne.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT w kontekście endotoksemii metabolicznej

mgr Karolina Ciechowska

Article image

Endotoksemia metaboliczna leży u podstaw wielu chorób cywilizacyjnych – od otyłości po cukrzycę typu 2. Kluczową rolę w jej rozwoju odgrywają zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej oraz zaburzenia składu mikrobioty jelitowej. Do rozwiązań, które mogą korzystnie wpływać na parametry związane z integralnością bariery jelitowej, należy pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT , która wykazuje szczególne właściwości modulujące odpowiedź zapalną i procesy metaboliczne.

Czytam więcej
Article image

Wpływ selenu na funkcjonowanie tarczycy

mgr Joanna Walasek

Selen to pierwiastek śladowy o kluczowym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza pracy tarczycy i układu odpornościowego. Niedobór selenu, często współistniejący z deficytem jodu, może prowadzić do poważnych zaburzeń, takich jak endemiczny kretynizm śluzowaty czy autoimmunologiczne choroby tarczycy.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Wpływ selenu na funkcjonowanie tarczycy

mgr Joanna Walasek

Article image

Selen to pierwiastek śladowy o kluczowym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza pracy tarczycy i układu odpornościowego. Niedobór selenu, często współistniejący z deficytem jodu, może prowadzić do poważnych zaburzeń, takich jak endemiczny kretynizm śluzowaty czy autoimmunologiczne choroby tarczycy.

Czytam więcej
Article image

Rozwiązania dietetyczne na miarę codziennych wyzwań

Redakcja

W dobie social mediów i powszechnego dostępu do licznych planów żywieniowych – obiecujących błyskawiczne rezultaty – ekspercka wiedza dietetyków zyskuje na znaczeniu jeszcze bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Rozwój kompetencji coraz częściej związany jest z kompleksowym podejściem do pracy z pacjentem, ukierunkowanym na budowanie zdrowych i trwałych nawyków. Produkty Herbalife, których skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzają badania naukowe, stanowią wsparcie w tym procesie, uwzględniając wymagania współczesnego, intensywnego stylu życia. 

czytaj dalej
tekst otwarty

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Rozwiązania dietetyczne na miarę codziennych wyzwań

Redakcja

Article image

W dobie social mediów i powszechnego dostępu do licznych planów żywieniowych – obiecujących błyskawiczne rezultaty – ekspercka wiedza dietetyków zyskuje na znaczeniu jeszcze bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Rozwój kompetencji coraz częściej związany jest z kompleksowym podejściem do pracy z pacjentem, ukierunkowanym na budowanie zdrowych i trwałych nawyków. Produkty Herbalife, których skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzają badania naukowe, stanowią wsparcie w tym procesie, uwzględniając wymagania współczesnego, intensywnego stylu życia. 

Czytam więcej
Article image

RELACJA

tekst otwarty

Relacja z konferencji „Współczesna Dietetyka” o powikłaniach otyłości – Poznań, 22 listopada 2025

Redakcja

22 listopada 2025 roku w Poznaniu odbyła się kolejna edycja konferencji „Współczesna Dietetyka” o powikłaniach otyłości, która – podobnie jak jej czerwcowa odsłona – gościła uczestników w nowoczesnych, industrialnych wnętrzach Concordia Design. Przestrzeń łącząca innowacyjny design z funkcjonalnością stworzyła idealne warunki do nauki, dyskusji i wymiany doświadczeń. W wydarzeniu wzięło udział niemal 400 specjalistów z zakresu dietetyki, psychodietetyki oraz zdrowia publicznego.

czytaj dalej
tekst otwarty

RELACJA

Relacja z konferencji „Współczesna Dietetyka” o powikłaniach otyłości – Poznań, 22 listopada 2025

Redakcja

Article image

22 listopada 2025 roku w Poznaniu odbyła się kolejna edycja konferencji „Współczesna Dietetyka” o powikłaniach otyłości, która – podobnie jak jej czerwcowa odsłona – gościła uczestników w nowoczesnych, industrialnych wnętrzach Concordia Design. Przestrzeń łącząca innowacyjny design z funkcjonalnością stworzyła idealne warunki do nauki, dyskusji i wymiany doświadczeń. W wydarzeniu wzięło udział niemal 400 specjalistów z zakresu dietetyki, psychodietetyki oraz zdrowia publicznego.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania


Czytaj online

wsd 62 mockup (1).png lub sprawdz ofertę