menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

dr n. o zdr. Karolina Janion

Dietetyk specjalizująca się w żywieniu w chorobach nowotworowych i w żywieniu klinicznym, wykładowca akademicki w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz dietetyk w Katowickim Centrum Onkologii. Współautorka licznych publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych i krajowych.

Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Probiotykoterapia w schorzeniach układu moczowego

Istnieją znaczące różnice w składzie mikrobioty układu moczowego między kobietami a mężczyznami. U kobiet mikrobiota jest bogatsza w Lactobacillus spp., które stanowią istotny element bariery ochronnej. U mężczyzn natomiast częściej występują bakterie z rodzajów Corynebacterium i Streptococcus.

 

czytaj dalej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Rola probiotykoterapii w WZJG

Pacjenci w fazie zaostrzenia choroby często doświadczają uciążliwych objawów, które znacznie obniżają jakość ich życia. Do najczęstszych z nich należą przewlekłe biegunki z domieszką krwi, bóle brzucha, uczucie parcia na stolec oraz zmęczenie.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

WZJG i nawroty w postaci IBS

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i zespół jelita drażliwego (IBS) to dwie odrębne jednostki chorobowe, jednak ich objawy mogą się nakładać, co często utrudnia diagnostykę1,2. WZJG, będące formą zapalnej choroby jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD), w fazie aktywnej objawia się bólem brzucha i biegunkami, a czasami także obecnością krwi w stolcu3 . Z kolei IBS to zaburzenie czynnościowe, bez zmian organicznych4,5. U pacjentów z WZJG w remisji mogą pojawiać się objawy podobne do IBS, co stanowi wyzwanie w postępowaniu terapeutycznym, w tym dietetycznym4.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Biegunki towarzyszące chorobom – rola diety i probiotyków w łagodzeniu objawów

Biegunki są objawem towarzyszącym infekcjom wirusowym, bakteryjnym, pasożytniczym oraz wielu chorobom przewlekłym, m.in. nieswoistym zapaleniom jelit1, 2 . Mogą pojawić się też w trakcie antybiotykoterapii1. U części chorych onkologicznych biegunka może być jednym z objawów choroby nowotworowej lub skutkiem ubocznym leczenia, m.in. chemioterapii czy radioterapii okolic jamy brzusznej i miednicy (tj. biegunka popromienna). Ponadto ryzyko wystąpienia biegunki wzrasta u chorych żywionych dojelitowo oraz pacjentów, którzy zostali poddani zabiegom chirurgicznym w obrębie przewodu pokarmowego3. Odpowiednie postępowanie dietetyczne i stosowanie probiotyków może odgrywać istotną rolę w łagodzeniu niepożądanych objawów i poprawie jakości życia pacjentów2, 4 .

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Jak rozwija się kacheksja nowotworowa?

(…) Część chorych jest niezdiagnozowana lub diagnozowana zbyt późno, kiedy nie jest możliwe odwrócenie toczących się w organizmie niekorzystnych procesów. Co więcej, obraz wyniszczonego pacjenta onkologicznego jest powszechnie akceptowany, również częściowo przez pracowników ochrony zdrowia.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Polifenole w diecie pacjenta onkologicznego

W wielu badaniach epidemiologicznych zaobserwowano, że spożycie polifenoli wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe. Sugeruje się, że spożycie polifenoli zawartych w soi i produktach sojowych zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi, jajnika i trzonu macicy oraz koreluje z redukcją ryzyka rozwoju raka żołądka i jelita grubego. Z kolei spożycie polifenoli zawartych w zielonej herbacie zostało powiązane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju m.in. raka piersi i gruczołu krokowego.

czytaj dalej