Jesteś tu:
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Właściwe odżywianie kobiet w ciąży i po porodzie ma istotny wpływ na przebieg ciąży, może także przyczynić się do uniknięcia alergii i wielu chorób u noworodka. Ma także korzystny wpływ na szybki powrót do masy ciała sprzed porodu. Z racji na to, że młode mamy (i ojcowie) doceniają rolę diety i często już planując potomstwo zgłaszają się do gabinetu dietetycznego, specjaliści przedstawią różne aspekty diety dla tego typu pacjentów, mające bezpośredni wpływ na samopoczucie podczas ciąży, a także zdrowie oraz prawidłowy rozwój dziecka.
Właściwości i rolę selenu w organizmie poznajemy od niedawna. Bierze on udział w najważniejszych funkcjach organizmu. Szczególnie ciekawe i potrzebne wydają się badania nad jego znaczeniem dla płodności.
Podczas ciąży pojawiają się u kobiet wszelakie dolegliwości, które związane są z fizjologią, a szczególnie ze zmianą w gospodarce hormonalnej organizmu. Dolegliwości te powodują często dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu, natomiast bardzo rzadko mają wpływ na sam przebieg ciąży. Jedne z tych dolegliwości to nudności i wymioty w ciąży (NVP – Nausea and Vomiting during Pregnancy), których przebieg może złagodzić odpowiednie postępowanie żywieniowe.
Prekoncepcja jest ważnym okresem w życiu kobiety, który w znaczący sposób wpływa na przebieg ciąży oraz wyniki urodzeniowe, stąd też rosnące przekonanie, że zastosowanie strategii, jak suplementacja dietetyczna z udziałem probiotyków, podobnie jak i kwasu foliowego czy kwasów tłuszczowych omega-3, może poprawić status zdrowotny kobiety planującej ciążę w przyszłości i może pozytywnie wpłynąć na organizm przyszłej matki oraz jej dziecka po urodzeniu.
Niepłodność kobieca stanowi trudny temat w gabinecie dietetyka ze względu na brak rekomendacji jednoznacznie określających wsparcie żywieniowe w tej grupie pacjentek. W przypadku kobiet z niepłodnością ze współistniejącą nadwagą i otyłością pierwszym krokiem powinna być próba redukcji masy ciała. Najwięcej danych dotyczących niepłodności kobiecej odnosi się do pacjentek z zespołem policystycznych jajników (PCOS). W tym artykule zostały podsumowane rekomendacje towarzystw polskich i zagranicznych dotyczące postępowania żywieniowego u pacjentek z niepłodnością (zwłaszcza PCOS) oraz badania oceniające skuteczność interwencji dietetycznych i suplementacji w leczeniu kobiet z niepłodnością.
Zespół policystycznych jajników (ang. polycystic ovary syndrome, w skrócie PCOS) jest złożonym endokrynologicznym schorzeniem. Na świecie PCOS występuje dosyć powszechnie. Odnotowuje się, że w zależności od populacji dotyka nawet od 3% do 21% kobiet w wieku reprodukcyjnym1,2.
Żywienie kobiet w ciąży i karmiących to temat niezmiennie aktualny i wzbudzający dużo zainteresowania, a czasem i kontrowersji. Jedną z nich jest jakość stosowanego w tej grupie tłuszczu. Niepewność tę pogłębia bogactwo dostępnych na rynku olejów i doniesienia na temat ich walorów prozdrowotnych. Wyniki badań wskazują na korzystny wpływ jednego z najbardziej podstawowych, czyli oleju rzepakowego.
Niedokrwistość jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych schorzeń wśród kobiet ciężarnych. Według WHO niedokrwistość dotyczy ok. 40% kobiet w ciąży1. Szczególnie w tym okresie stanowi to istotny problem zdrowotny, ponieważ wpływa na stan ciężarnej, płodu i noworodka oraz na przebieg samego porodu i połogu. Najczęściej występującą niedokrwistością wśród ciężarnych jest niedokrwistość na tle niedoboru żelaza.