menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

mgr Monika Maćków

Dietetyk kliniczny i psychodietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka. Asystent w Katedrze Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dietetyk w programie „Zdrowa mama i dziecko”, realizowanego we Wrocławskim Centrum Zdrowia. Członek m.in. Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, European Academy of Pediatrics i European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Uczestniczka i prelegentka konferencji poświęconych żywieniu człowieka i dietetyce.  

Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3 a przewlekłe choroby niezakaźne

Prozdrowotne właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności wielonienasyconych kwasów omega-3 (n-3 PUFA), zostały udowodnione zarówno w badaniach klinicznych jak i epidemiologicznych. Głównym źródłem kwasów omega-3 oprócz ryb i owoców morza są oleje roślinne, w tym olej rzepakowy. Dowiedziono, że spożycie kwasów omega-3 stanowi istotną rolę w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, które są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie.

czytaj dalej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Znaczenie oleju rzepakowego dla kobiet w ciąży, karmiących i małych dzieci

Olej rzepakowy, nazywany inaczej „oliwą Północy”, stanowi jeden z ważniejszych składników w polskiej diecie. Jest on niezwykle cenny dla naszego organizmu ze względu na dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, korzystnie wpływających na organizm. Z tego też powodu nie powinien być szczególnie pomijany w jadłospisie dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących.

czytaj dalej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Jak żywienie może złagodzić nudności i wymioty u kobiet w ciąży?

Podczas ciąży pojawiają się u kobiet wszelakie dolegliwości, które związane są z fizjologią, a szczególnie ze zmianą w gospodarce hormonalnej organizmu. Dolegliwości te powodują często dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu, natomiast bardzo rzadko mają wpływ na sam przebieg ciąży. Jedne z tych dolegliwości to nudności i wymioty w ciąży (NVP – Nausea and Vomiting during Pregnancy), których przebieg może złagodzić odpowiednie postępowanie żywieniowe.

czytaj dalej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Niedobory składników krwiotwórczych u ciężarnych – dietoterapia, suplementacja

Niedokrwistość jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych schorzeń wśród kobiet ciężarnych. Według WHO niedokrwistość dotyczy ok. 40% kobiet w ciąży1. Szczególnie w tym okresie stanowi to istotny problem zdrowotny, ponieważ wpływa na stan ciężarnej, płodu i noworodka oraz na przebieg samego porodu i połogu. Najczęściej występującą niedokrwistością wśród ciężarnych jest niedokrwistość na tle niedoboru żelaza.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Programowanie żywieniowe jako podstawa działań profilaktycznych

Zarówno lekarze pediatrzy, jak i dietetycy podkreślają znaczącą rolę prawidłowego żywienia dzieci już od najwcześniejszych lat życia i jego wpływu na rozwój fizyczny i umysłowy dziecka. Istotnie duży wpływ na to, co dziecko będzie preferowało w przyszłości ma głównie odpowiednio zbilansowana dieta kobiety, rodzaj karmienia, a także dobór podawanych dziecku produktów.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Postępowanie dietetyczne w przypadku alergii na białka mleka krowiego w aspekcie reakcji krzyżowych

Alergia na białka mleka krowiego jest jedną z najczęściej występujących alergii wśród małych dzieci. Obecność białek mleka krowiego w wielu produktach spożywczych sprawia, iż dieta dziecka z alergią zostaje pozbawiona wielu składników, co może doprowadzić do zaburzeń wzrostu i rozwoju młodego organizmu. W takim wypadku zaleca się wdrożenie diety eliminacyjnej, polegającej na wyeliminowaniu produktów zawierających białka mleka krowiego (BMK) oraz jednoczesnym zastąpieniu ich innymi produktami o podobnej wartości odżywczej.

czytaj dalej