menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

SUPERFOODS

Article image

Naturalna moc miodu Manuka

mgr Agata Filipowicz

01-12-2024

NR 56/2024

Szerokie spektrum prozdrowotne miodu Manuka jest argumentem, by nosił on miano płynnego superfood lub „złota natury”. Jego unikatowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest on naturalnym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Naturalna moc miodu Manuka

mgr Agata Filipowicz

Article image

Szerokie spektrum prozdrowotne miodu Manuka jest argumentem, by nosił on miano płynnego superfood lub „złota natury”. Jego unikatowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest on naturalnym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Czytam więcej
Article image

Skład i właściwości zdrowotne orzechów

mgr Joanna Walasek

31-07-2024

NR 54/2024

Orzechy są istotnym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Spośród witamin w nich zawartych należą głównie: B1, B2, B5, B9 biorące udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, poprawiających działanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływających na prawidłową kondycję włosów, paznokci i skóry.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Skład i właściwości zdrowotne orzechów

mgr Joanna Walasek

Article image

Orzechy są istotnym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Spośród witamin w nich zawartych należą głównie: B1, B2, B5, B9 biorące udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, poprawiających działanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływających na prawidłową kondycję włosów, paznokci i skóry.

Czytam więcej
Article image

Olej rzepakowy na tle innych olejów roślinnych

mgr Joanna Walasek

01-04-2024

NR 52/2024

Rzepak (Brasica napus L.) pochodzi z Azji i jest znany w uprawie od ok. 4 tys. lat. W Europie o rzepaku pisał Pitagoras w 584 r. p.n.e., a Hipokrates w 334 r. p.n.e. Rzepak na ziemiach polskich pojawił się w XVI wieku. Przed II wojną światową zarówno uprawiano mało rzepaku, jak i spożywano mało oleju z niego otrzymanego. Jednocześnie większe było spożycie oleju lnianego.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Olej rzepakowy na tle innych olejów roślinnych

mgr Joanna Walasek

Article image

Rzepak (Brasica napus L.) pochodzi z Azji i jest znany w uprawie od ok. 4 tys. lat. W Europie o rzepaku pisał Pitagoras w 584 r. p.n.e., a Hipokrates w 334 r. p.n.e. Rzepak na ziemiach polskich pojawił się w XVI wieku. Przed II wojną światową zarówno uprawiano mało rzepaku, jak i spożywano mało oleju z niego otrzymanego. Jednocześnie większe było spożycie oleju lnianego.

Czytam więcej
Article image

Korzyści zdrowotne płynące z superfoods

Superfoods to temat, który w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, ale także wśród firm zajmujących się produkcją suplementów diety oraz produktów spożywczych wykazujących właściwości prozdrowotne. Grupa produktów, jaką są superfoods ciągle rośnie, gdyż w wyniku coraz to nowych badań zaliczane są do niej kolejne produkty mające pozytywny wpływ na organizm człowieka. W grupie superfoods znaleźć można zarówno produkty pochodzące z Polski, jak i te z krajów egzotycznych.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Korzyści zdrowotne płynące z superfoods

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Superfoods to temat, który w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, ale także wśród firm zajmujących się produkcją suplementów diety oraz produktów spożywczych wykazujących właściwości prozdrowotne. Grupa produktów, jaką są superfoods ciągle rośnie, gdyż w wyniku coraz to nowych badań zaliczane są do niej kolejne produkty mające pozytywny wpływ na organizm człowieka. W grupie superfoods znaleźć można zarówno produkty pochodzące z Polski, jak i te z krajów egzotycznych.

Czytam więcej
Article image

Algi i zdrowie metaboliczne

dr n. biomed. Joanna Jurek

01-03-2023

NR 46/2023

Zachodni styl życia, charakteryzujący się powszechnym spożyciem wysokoprzetworzonej żywności, niską aktywnością fizyczną, pogroszoną jakością snu oraz przewlekłą ekspozycją na narastający stres, przy obecności pewnych predyspozycji genetycznych znacząco zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych, obejmujących problemy z zachowaniem odpowiedniego poziomu glukozy we krwi oraz profilu lipidowego.
Algi morskie, będące popularnym pokarmem w krajach azjatyckich, okazują się źródłem wielu składników odżywczych i związków funkcjonalnych, jak np. polifenole, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne, które wykazują korzystny wpływ na status zdrowia metabolicznego.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Algi i zdrowie metaboliczne

dr n. biomed. Joanna Jurek

Article image

Zachodni styl życia, charakteryzujący się powszechnym spożyciem wysokoprzetworzonej żywności, niską aktywnością fizyczną, pogroszoną jakością snu oraz przewlekłą ekspozycją na narastający stres, przy obecności pewnych predyspozycji genetycznych znacząco zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych, obejmujących problemy z zachowaniem odpowiedniego poziomu glukozy we krwi oraz profilu lipidowego.
Algi morskie, będące popularnym pokarmem w krajach azjatyckich, okazują się źródłem wielu składników odżywczych i związków funkcjonalnych, jak np. polifenole, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne, które wykazują korzystny wpływ na status zdrowia metabolicznego.

Czytam więcej
Article image

Korzyści z wyboru oleju rzepakowego w diecie wegetariańskiej

mgr Anna Zaręba

01-03-2023

NR 46/2023

Sposób odżywiania jest jednym z głównych czynników wpływających na stan zdrowia, sprawność fizyczną i kondycję psychiczną. Źle zbilansowana dieta prowadzi do zachwiania homeostazy organizmu, zaburzeń w funkcjonowaniu narządów i do rozwoju chorób dietozależnych. Ostatnie lata przyniosły wyraźny wzrost zainteresowania dietami ograniczającymi lub wykluczającymi spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Taki model odżywiania stanowi często element proekologicznego stylu życia. U ludzi dorosłych, którzy zmienili tradycyjny sposób odżywiania na dietę wegetariańską, zaobserwowano korzystny wpływ na zdrowie1. Jedną z głównych korzyści jest zmiana tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na tłuszcze roślinne, cechujące się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie miejsce zatem zajmuje olej rzepakowy w jadłospisie wegetariańskim?

czytaj dalej

SUPERFOODS

Korzyści z wyboru oleju rzepakowego w diecie wegetariańskiej

mgr Anna Zaręba

Article image

Sposób odżywiania jest jednym z głównych czynników wpływających na stan zdrowia, sprawność fizyczną i kondycję psychiczną. Źle zbilansowana dieta prowadzi do zachwiania homeostazy organizmu, zaburzeń w funkcjonowaniu narządów i do rozwoju chorób dietozależnych. Ostatnie lata przyniosły wyraźny wzrost zainteresowania dietami ograniczającymi lub wykluczającymi spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Taki model odżywiania stanowi często element proekologicznego stylu życia. U ludzi dorosłych, którzy zmienili tradycyjny sposób odżywiania na dietę wegetariańską, zaobserwowano korzystny wpływ na zdrowie1. Jedną z głównych korzyści jest zmiana tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na tłuszcze roślinne, cechujące się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie miejsce zatem zajmuje olej rzepakowy w jadłospisie wegetariańskim?

Czytam więcej