menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

SUPERFOODS

Article image

Analiza chemiczna matchy i jej potencjalne korzyści zdrowotne

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk

01-02-2025

NR 57/2025

Sproszkowana zielona herbata z Japonii, zdobywa coraz większą popularność również w środowiskach naukowych. Matcha, bo o niej mowa, wyróżnia się nie tylko smakiem czy intensywnym zielonym kolorem, ale przede wszystkim swoim unikalnym składem fitochemicznym, który różni się od innych napojów, takich jak klasyczna zielona herbata czy kawa. Jakie składniki bioaktywne, właściwości i potencjalne korzyści prozdrowotne mogą płynąć ze stosowania matchy w codziennej diecie.

czytaj dalej

Analiza chemiczna matchy i jej potencjalne korzyści zdrowotne

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk

Article image

Sproszkowana zielona herbata z Japonii, zdobywa coraz większą popularność również w środowiskach naukowych. Matcha, bo o niej mowa, wyróżnia się nie tylko smakiem czy intensywnym zielonym kolorem, ale przede wszystkim swoim unikalnym składem fitochemicznym, który różni się od innych napojów, takich jak klasyczna zielona herbata czy kawa. Jakie składniki bioaktywne, właściwości i potencjalne korzyści prozdrowotne mogą płynąć ze stosowania matchy w codziennej diecie.

Czytam więcej
Article image

Persymona – egzotyczny owoc o potencjale zdrowotnym

Persymona, znana bliżej pod nazwą kaki, to egzotyczny owoc ceniony nie tylko za smak, ale i szereg potencjalnych właściwości zdrowotnych. Wysoka zawartość błonnika, witamin, minerałów czy fitozwiązków aktywnych biologicznie sprawia, iż owoc może być postrzegany nie tylko jako urozmaicenie diety, ale także jako produkt wykazujący potencjalne korzyści zdrowotne.

czytaj dalej

Persymona – egzotyczny owoc o potencjale zdrowotnym

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

Article image

Persymona, znana bliżej pod nazwą kaki, to egzotyczny owoc ceniony nie tylko za smak, ale i szereg potencjalnych właściwości zdrowotnych. Wysoka zawartość błonnika, witamin, minerałów czy fitozwiązków aktywnych biologicznie sprawia, iż owoc może być postrzegany nie tylko jako urozmaicenie diety, ale także jako produkt wykazujący potencjalne korzyści zdrowotne.

Czytam więcej
Article image

Naturalna moc miodu Manuka

mgr Agata Filipowicz

01-12-2024

NR 56/2024

Szerokie spektrum prozdrowotne miodu Manuka jest argumentem, by nosił on miano płynnego superfood lub „złota natury”. Jego unikatowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest on naturalnym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego.

czytaj dalej

Naturalna moc miodu Manuka

mgr Agata Filipowicz

Article image

Szerokie spektrum prozdrowotne miodu Manuka jest argumentem, by nosił on miano płynnego superfood lub „złota natury”. Jego unikatowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest on naturalnym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Czytam więcej
Article image

Skład i właściwości zdrowotne orzechów

mgr Joanna Walasek

31-07-2024

NR 54/2024

Orzechy są istotnym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Spośród witamin w nich zawartych należą głównie: B1, B2, B5, B9 biorące udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, poprawiających działanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływających na prawidłową kondycję włosów, paznokci i skóry.

czytaj dalej

Skład i właściwości zdrowotne orzechów

mgr Joanna Walasek

Article image

Orzechy są istotnym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Spośród witamin w nich zawartych należą głównie: B1, B2, B5, B9 biorące udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, poprawiających działanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływających na prawidłową kondycję włosów, paznokci i skóry.

Czytam więcej
Article image

Olej rzepakowy na tle innych olejów roślinnych

mgr Joanna Walasek

01-04-2024

NR 52/2024

Rzepak (Brasica napus L.) pochodzi z Azji i jest znany w uprawie od ok. 4 tys. lat. W Europie o rzepaku pisał Pitagoras w 584 r. p.n.e., a Hipokrates w 334 r. p.n.e. Rzepak na ziemiach polskich pojawił się w XVI wieku. Przed II wojną światową zarówno uprawiano mało rzepaku, jak i spożywano mało oleju z niego otrzymanego. Jednocześnie większe było spożycie oleju lnianego.

czytaj dalej

Olej rzepakowy na tle innych olejów roślinnych

mgr Joanna Walasek

Article image

Rzepak (Brasica napus L.) pochodzi z Azji i jest znany w uprawie od ok. 4 tys. lat. W Europie o rzepaku pisał Pitagoras w 584 r. p.n.e., a Hipokrates w 334 r. p.n.e. Rzepak na ziemiach polskich pojawił się w XVI wieku. Przed II wojną światową zarówno uprawiano mało rzepaku, jak i spożywano mało oleju z niego otrzymanego. Jednocześnie większe było spożycie oleju lnianego.

Czytam więcej
Article image

Korzyści zdrowotne płynące z superfoods

Superfoods to temat, który w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, ale także wśród firm zajmujących się produkcją suplementów diety oraz produktów spożywczych wykazujących właściwości prozdrowotne. Grupa produktów, jaką są superfoods ciągle rośnie, gdyż w wyniku coraz to nowych badań zaliczane są do niej kolejne produkty mające pozytywny wpływ na organizm człowieka. W grupie superfoods znaleźć można zarówno produkty pochodzące z Polski, jak i te z krajów egzotycznych.

czytaj dalej

Korzyści zdrowotne płynące z superfoods

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Superfoods to temat, który w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, ale także wśród firm zajmujących się produkcją suplementów diety oraz produktów spożywczych wykazujących właściwości prozdrowotne. Grupa produktów, jaką są superfoods ciągle rośnie, gdyż w wyniku coraz to nowych badań zaliczane są do niej kolejne produkty mające pozytywny wpływ na organizm człowieka. W grupie superfoods znaleźć można zarówno produkty pochodzące z Polski, jak i te z krajów egzotycznych.

Czytam więcej