
Przy planowaniu strategii leczenia otyłości zaleca się przede wszystkim rozpoznanie przyczyny leżącej u podstawy jej rozwoju, a także ocenę stopnia motywacji pacjenta i jego zaangażowania.
Szerokie spektrum prozdrowotne miodu Manuka jest argumentem, by nosił on miano płynnego superfood lub „złota natury”. Jego unikatowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest on naturalnym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego.
Miód Manuka, często nazywany „złotem natury”, to unikatowy produkt coraz bardziej popularny wśród zwolenników naturalnych metod wspierania organizmu. Pochodzący z Nowej Zelandii miód wyróżnia się niezwykłymi właściwościami – nie tylko intensywnym smakiem i gęstą konsystencją, ale przede wszystkim wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Dzięki unikalnym substancjom bioaktywnym miód ten wspomaga odporność, jest cennym dodatkiem w produkcji kosmetyków, wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego i przyspiesza gojenie się ran.
Szerokie spektrum prozdrowotne miodu Manuka jest argumentem, by nosił on miano płynnego superfood lub „złota natury”. Jego unikatowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest on naturalnym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Przy planowaniu strategii leczenia otyłości zaleca się przede wszystkim rozpoznanie przyczyny leżącej u podstawy jej rozwoju, a także ocenę stopnia motywacji pacjenta i jego zaangażowania.
Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.
Niezależnie od postaci klinicznej mukowiscydozy fundamentalne znaczenie ma odpowiednie żywienie, pozwalające uzyskać należną masę ciała. Należy stosować dietę wysokokaloryczną (130–150% zapotrzebowania zdrowych rówieśników) bogatobiałkową i bogatotłuszczową, prowadzić stałą suplementację witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach (ADEK).