Przy planowaniu strategii leczenia otyłości zaleca się przede wszystkim rozpoznanie przyczyny leżącej u podstawy jej rozwoju, a także ocenę stopnia motywacji pacjenta i jego zaangażowania.
Miód Manuka, często nazywany „złotem natury”, to unikatowy produkt coraz bardziej popularny wśród zwolenników naturalnych metod wspierania organizmu. Pochodzący z Nowej Zelandii miód wyróżnia się niezwykłymi właściwościami – nie tylko intensywnym smakiem i gęstą konsystencją, ale przede wszystkim wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Dzięki unikalnym substancjom bioaktywnym miód ten wspomaga odporność, jest cennym dodatkiem w produkcji kosmetyków, wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego i przyspiesza gojenie się ran.
Szerokie spektrum prozdrowotne miodu Manuka jest argumentem, by nosił on miano płynnego superfood lub „złota natury”. Jego unikatowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest on naturalnym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego.