
Przy planowaniu strategii leczenia otyłości zaleca się przede wszystkim rozpoznanie przyczyny leżącej u podstawy jej rozwoju, a także ocenę stopnia motywacji pacjenta i jego zaangażowania.
Włączenie skrobi opornej do codziennej diety pacjentów może przynieść liczne korzyści zdrowotne jednak istotne jest, aby stosować ją w odpowiednich ilościach oraz korzystać z najlepszych jej źródeł.
Parametrem, który klasyfikuje żywność pod względem tempa wchłaniania glukozy do krwi, jest indeks glikemiczny (IG). Określa on średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów przyswajalnych w stosunku do 50 g glukozy w czystej postaci. Produkty charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym, ulegając szybkiemu strawieniu, powodują gwałtowny oraz krótkotrwały wzrost stężenia glukozy we krwi w przeciwieństwie do produktów o niskim indeksie glikemicznym, które nie powodują tak gwałtownych wahań glikemii. Ponadto dieta o wysokim IG powoduje zwiększenie stężenia wolnych kwasów tłuszczowych w surowicy, co może prowadzić do wzrostu łaknienia i zaburzeń lipidowych. Sposób odżywiania, w którym dominują produkty charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym, sprzyja rozwojowi otyłości, co ma ścisły związek z występowaniem hipoglikemii (nagły spadek poziomu glukozy we krwi) po spożyciu produktów o wysokim IG. Wahanie poziomu glikemii wywołuje uczucie głodu, które musi być natychmiast zaspokojone, a to sprzyja sięganiu po niezdrowe przekąski, które mają za zadanie szybko podnieść poziom glukozy we krwi.
Włączenie skrobi opornej do codziennej diety pacjentów może przynieść liczne korzyści zdrowotne jednak istotne jest, aby stosować ją w odpowiednich ilościach oraz korzystać z najlepszych jej źródeł.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Przy planowaniu strategii leczenia otyłości zaleca się przede wszystkim rozpoznanie przyczyny leżącej u podstawy jej rozwoju, a także ocenę stopnia motywacji pacjenta i jego zaangażowania.
Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.
Niezależnie od postaci klinicznej mukowiscydozy fundamentalne znaczenie ma odpowiednie żywienie, pozwalające uzyskać należną masę ciała. Należy stosować dietę wysokokaloryczną (130–150% zapotrzebowania zdrowych rówieśników) bogatobiałkową i bogatotłuszczową, prowadzić stałą suplementację witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach (ADEK).