menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

PRAWO

Article image

Opieka koordynowana – nowe możliwości dla dietetyków czy też wiele nowych znaków zapytania?

prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska, dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki

01-08-2023

NR 48/2023

Od niedawna lekarze pierwszego kontaktu w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej mogą realizować świadczenia zdrowotne w nowym modelu zwanym opieką koordynowaną. Opieka koordynowana dotyczy pacjentów: chorych przewlekle, powyżej 18. roku życia, leczonych w placówkach POZ. Lekarz podstawowej opieki zdrowotnej współpracuje wtedy z lekarzami specjalistami, pielęgniarką POZ i dietetykiem.

czytaj dalej

PRAWO

Opieka koordynowana – nowe możliwości dla dietetyków czy też wiele nowych znaków zapytania?

prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska, dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki

Article image

Od niedawna lekarze pierwszego kontaktu w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej mogą realizować świadczenia zdrowotne w nowym modelu zwanym opieką koordynowaną. Opieka koordynowana dotyczy pacjentów: chorych przewlekle, powyżej 18. roku życia, leczonych w placówkach POZ. Lekarz podstawowej opieki zdrowotnej współpracuje wtedy z lekarzami specjalistami, pielęgniarką POZ i dietetykiem.

Czytam więcej
Article image

Rola zawodu dietetyka w promocji zdrowia, a sytuacja zatrudnienia w Polsce

W 1967 roku zawód “dietetyk” został wpisany do International Standard Classifi cation of Occupations (ISCO). Określono wówczas, iż jest to osoba planująca i nadzorująca przygotowanie diet leczniczych dla osób indywidualnych i grup ludności w szpitalach i zakładach żywienia zbiorowego, a także nadzorująca wybór i sposób przygotowania żywności i potraw oraz uczestnicząca w programach żywieniowych, a także biorąca udział w edukacji społeczeństwa.

czytaj dalej

PRAWO

Rola zawodu dietetyka w promocji zdrowia, a sytuacja zatrudnienia w Polsce

Lucyna Pachocka

Article image

W 1967 roku zawód “dietetyk” został wpisany do International Standard Classifi cation of Occupations (ISCO). Określono wówczas, iż jest to osoba planująca i nadzorująca przygotowanie diet leczniczych dla osób indywidualnych i grup ludności w szpitalach i zakładach żywienia zbiorowego, a także nadzorująca wybór i sposób przygotowania żywności i potraw oraz uczestnicząca w programach żywieniowych, a także biorąca udział w edukacji społeczeństwa.

Czytam więcej
Article image

Żywność ekologiczna

Rynek produktów ekologicznych należy do dynamicznie rozwijających się sektorów rynku w krajach wysoko rozwiniętych. Spowodowane jest to zmianami, które zachodzą w zachowaniach i preferencjach konsumentów. Konsumenci w decyzjach dotyczących zakupów uwzględniają m.in. kryteria związane z ochroną środowiska.

czytaj dalej

PRAWO

Żywność ekologiczna

Ewelina Estkowska

Article image

Rynek produktów ekologicznych należy do dynamicznie rozwijających się sektorów rynku w krajach wysoko rozwiniętych. Spowodowane jest to zmianami, które zachodzą w zachowaniach i preferencjach konsumentów. Konsumenci w decyzjach dotyczących zakupów uwzględniają m.in. kryteria związane z ochroną środowiska.

Czytam więcej