menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Sylwia Skrzyńska

Specjalistka w zakresie immunologii. Absolwentka Politechniki Łódzkiej i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, na co dzień zajmuje się badaniami klinicznymi, autorka wielu publikacji naukowych i prelegentka konferencji naukowych.

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wpływ kwasów tłuszczowych i proporcje kwasów tłuszczowych w diecie a układ immunologiczny

Zadaniem układu immunologicznego jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi. Funkcjonowanie mechanizmów odpornościowych uzależnione jest od wielu czynników, m.in. uwarunkowań genetycznych, wieku, kondycji zdrowotnej, stresu, a także diety. Jednym ze składników diety o udowodnionym wpływie na układ immunologiczny są kwasy tłuszczowe, które uczestniczą w regulacji odpowiedzi zapalnej organizmu.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Kandydoza. Przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Drożdżaki z rodzaju Candida występują na całym świecie. Candida albicans – to gatunek grzybów wchodzący w skład naturalnej flory jelitowej u 40−80% zdrowych osób. Nie jest on gatunkiem dominującym, ale przy pewnych zmianach środowiskowych powodujących osłabienie funkcjonowania układu odpornościowego może nadmiernie się namnażać, powodując rozwój tzw. kandydozy (drożdżycy).

czytaj dalej
Article image

IMMUNOŻYWIENIE

Zastosowanie jeżówek w profilaktyce i terapii schorzeń infekcyjnych

Jeżówka (Echinacea) − roślina wieloletnia dorastająca do wysokości 40−150 cm, w zależności od gatunku, należy do rodziny astrowatych (Compositae). Najbardziej charakterystyczną cechą jeżówek jest kształt ich kwiatu przypominający koszyczek złożony z rurkowatych kwiatów umieszczonych pojedynczo na szypułkach. Nazwa rośliny, ze względu na wygląd kwiatów, pochodzi od greckiego słowa echinos oznaczającego jeża.

czytaj dalej
Article image

IMMUNOŻYWIENIE

Interwencja żywieniowa u chorych z ciężkimi oparzeniami

Większość oparzeń stanowią najczęściej niewielkie oparzenia wymagające jedynie pomocy doraźnej lub krótkotrwałego pobytu w szpitalu. Jednak te obejmujące powyżej 20% całej powierzchni ciała, klasyfikowane jako oparzenia ciężkie, wymagają pełnego zaangażowania personelu intensywnej opieki medycznej, lekarzy różnych specjalności.

czytaj dalej
Article image

IMMUNOŻYWIENIE

Upośledzenie odporności i niedożywienie w AIDS. Znaczenie wspomagającego leczenia żywieniowego

Zakażenie wirusem HIV wraz z progresją do pełnoobjawowego AIDS, zaburzenia odporności i niedożywienie − to trzy nierozłączne elementy, które budują samonapędzającą się kaskadę prowadzącą do wyniszczenia organizmu. Poniższy artykuł spróbuje pokrótce wyjaśnić korelacje między tymi elementami i wskazać możliwości złagodzenia skutków tej kaskady.

czytaj dalej