menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

DIETETYKA DZIECIĘCA

Article image

Problemy żywieniowe u pacjentów z dziecięcym porażeniem mózgowym

mgr inż. Dorota Szymańska

01-05-2025

NR 59/2025

Mózgowe porażenie dziecięce (MPD) to trwałe, niepostępujące uszkodzenie rozwijającego się mózgu, prowadzące do zaburzeń ruchu i postawy, których nasilenie i obraz kliniczny zmieniają się wraz z wiekiem dziecka. Złożoność schorzenia, obecność chorób współistniejących oraz częste trudności żywieniowe sprawiają, że skuteczna opieka nad pacjentem z MPD wymaga interdyscyplinarnego podejścia, uwzględniającego zarówno rehabilitację, jak i indywidualnie dobrane wsparcie dietetyczne.

czytaj dalej

Problemy żywieniowe u pacjentów z dziecięcym porażeniem mózgowym

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Mózgowe porażenie dziecięce (MPD) to trwałe, niepostępujące uszkodzenie rozwijającego się mózgu, prowadzące do zaburzeń ruchu i postawy, których nasilenie i obraz kliniczny zmieniają się wraz z wiekiem dziecka. Złożoność schorzenia, obecność chorób współistniejących oraz częste trudności żywieniowe sprawiają, że skuteczna opieka nad pacjentem z MPD wymaga interdyscyplinarnego podejścia, uwzględniającego zarówno rehabilitację, jak i indywidualnie dobrane wsparcie dietetyczne.

Czytam więcej
Article image

Zaburzenia mikrobioty jelitowej noworodków i niemowląt – wpływ cięcia cesarskiego oraz rola probiotykoterapii

dr n. med. Justyna Jessa

01-05-2025

NR 59/2025

Cięcie cesarskie, choć często ratuje życie matki i dziecka, może zaburzać naturalny rozwój mikrobioty jelitowej noworodka, zwiększać ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, immunologicznych i kolki niemowlęcej. Coraz więcej badań wskazuje na znaczącą rolę karmienia piersią i probiotyków w odbudowie prawidłowej flory jelitowej.

czytaj dalej

Zaburzenia mikrobioty jelitowej noworodków i niemowląt – wpływ cięcia cesarskiego oraz rola probiotykoterapii

dr n. med. Justyna Jessa

Article image

Cięcie cesarskie, choć często ratuje życie matki i dziecka, może zaburzać naturalny rozwój mikrobioty jelitowej noworodka, zwiększać ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, immunologicznych i kolki niemowlęcej. Coraz więcej badań wskazuje na znaczącą rolę karmienia piersią i probiotyków w odbudowie prawidłowej flory jelitowej.

Czytam więcej
Article image

ARFID u dzieci – wyzwanie diagnostyczne i terapeutyczne w zaburzeniach karmienia

mgr inż. Dorota Szymańska

01-04-2025

NR 58/2025

Zaburzenie ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) staje się coraz częściej rozpoznawane u dzieci, u których wybiórcze i ograniczone przyjmowanie pokarmów wpływa na zdrowie fizyczne oraz psychospołeczne. Zróżnicowany obraz kliniczny tego zaburzenia, które nie zawsze bywa od razu dostrzegane, stanowi poważne wyzwanie diagnostyczne i terapeutyczne.

czytaj dalej
Article image

Dietoterapia w ADHD. Jak właściwe żywienie wspomaga regulację emocji i zachowanie dzieci?

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

01-02-2025

NR 57/2025

Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) to jedno z najczęściej diagnozowanych zaburzeń neurorozwojowych u dzieci. Oprócz leczenia farmakologicznego, kluczową rolę w terapii odgrywa odpowiednia dieta, która nie tylko łagodzi objawy ADHD, ale także pomaga w zarządzaniu emocjami i impulsywnością.

czytaj dalej
Article image

Olej rzepakowy w diecie dziecka

mgr inż. Dorota Szymańska

01-12-2024

NR 56/2024

Istotną rolę w organizmie pełnią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Warunkują przede wszystkim prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i zakrzepom krwi w naczyniach krwionośnych, zwiększają ukrwienie serca i przyczyniają się do prawidłowej dystrybucji cholesterolu w organizmie.

czytaj dalej

Olej rzepakowy w diecie dziecka

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Istotną rolę w organizmie pełnią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Warunkują przede wszystkim prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i zakrzepom krwi w naczyniach krwionośnych, zwiększają ukrwienie serca i przyczyniają się do prawidłowej dystrybucji cholesterolu w organizmie.

Czytam więcej
Article image

Witamina D3 w zaburzeniach neurologicznych u dzieci (padaczka)

mgr inż. Dorota Szymańska

31-07-2024

NR 54/2024

Działanie plejotropowe witaminy D oraz jej efekty krótko- i długoterminowe wskazują na zwrócenie większej uwagi na profilaktykę niedoborów, zwłaszcza w populacji pediatrycznej. Wraz z wiekiem obserwuje się coraz większy spadek odsetka dzieci, u których jest stosowana suplementacja tej witaminy. Badania wskazują, że u 80–85% dzieci w wieku szkolnym i u młodzieży w okresie zimowym odnotowuje się niedobory witaminy D3.

czytaj dalej

Witamina D3 w zaburzeniach neurologicznych u dzieci (padaczka)

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Działanie plejotropowe witaminy D oraz jej efekty krótko- i długoterminowe wskazują na zwrócenie większej uwagi na profilaktykę niedoborów, zwłaszcza w populacji pediatrycznej. Wraz z wiekiem obserwuje się coraz większy spadek odsetka dzieci, u których jest stosowana suplementacja tej witaminy. Badania wskazują, że u 80–85% dzieci w wieku szkolnym i u młodzieży w okresie zimowym odnotowuje się niedobory witaminy D3.

Czytam więcej
Article image

Postępowanie dietetyczne u niemowląt i dzieci w zaparciach czynnościowych

mgr inż. Dorota Szymańska

01-04-2024

NR 52/2024

Zaparcia są częstym powodem konsultacji pediatrycznych i gastroenterologicznych. Nawet 40% tych wizyt dotyczy dzieci przed ukończeniem 1. r.ż., a 16% dzieci w wieku 22 miesięcy. Zaparcie może mieć podłoże organiczne lub czynnościowe. Do przyczyn organicznych zalicza się m.in. chorobę Hirschsprunga, choroby endokrynologiczne, metaboliczne, neurologiczne, przeszkodę mechaniczną, nieprawidłowości anatomiczne czy też stosowanie niektórych leków. Prawie 95% przypadków zaparć to zaparcia czynnościowe, określane również jako zaparcia nawykowe, nie wymagające skomplikowanej diagnostyki czy leczenia w warunkach szpitalnych1 .

czytaj dalej

Postępowanie dietetyczne u niemowląt i dzieci w zaparciach czynnościowych

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Zaparcia są częstym powodem konsultacji pediatrycznych i gastroenterologicznych. Nawet 40% tych wizyt dotyczy dzieci przed ukończeniem 1. r.ż., a 16% dzieci w wieku 22 miesięcy. Zaparcie może mieć podłoże organiczne lub czynnościowe. Do przyczyn organicznych zalicza się m.in. chorobę Hirschsprunga, choroby endokrynologiczne, metaboliczne, neurologiczne, przeszkodę mechaniczną, nieprawidłowości anatomiczne czy też stosowanie niektórych leków. Prawie 95% przypadków zaparć to zaparcia czynnościowe, określane również jako zaparcia nawykowe, nie wymagające skomplikowanej diagnostyki czy leczenia w warunkach szpitalnych1 .

Czytam więcej