menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Współczesna Dietetyka | 60/2025

Szanowni Państwo, Drodzy Czytelnicy!

Lato to czas, kiedy chętniej doświadczamy przyjemności, częściej oddajemy się refleksji i po prostu czujemy się lepiej – zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Słoneczne dni sprzyjają dobremu samopoczuciu, zwłaszcza w porównaniu z miesiącami, gdy za oknem panuje szarość i chłód. Mam nadzieję, że wakacyjne popołudnia pozwolą Państwu znaleźć chwilę na lekturę najnowszego wydania „Współczesnej Dietetyki”.

W bieżącym numerze poruszamy wiele tematów ważnych z punktu widzenia dietetyki i medycyny. Szczególną uwagę zwraca praca dr Natalii Drabińskiej poświęcona właściwościom prozdrowotnym piwa bezalkoholowego, które – jak pokazują badania – dobrze nawadnia organizm. Niestety, mimo tego pozytywnego działania, zawiera również łatwo przyswajalne węglowodany oraz puryny, dlatego nie jest zalecane osobom chorującym na cukrzycę czy dnę moczanową.

Lato i okres urlopowy to także doskonała okazja, by lepiej „zaopiekować się” swoim organizmem. Tymczasem, jak zauważa dr hab. n. med. Agnieszka Białek-Dratwa, praca zmianowa może zwiększać ryzyko otyłości oraz wystąpienia zaburzeń kardiometabolicznych.

Z kolei wiele osób w cieplejszych miesiącach rezygnuje z suplementacji witaminy D – co, jak udowadniam w artykule Czy latem warto suplementować witaminę D?, może być niekorzystne dla zdrowia.

Polecam również tekst dr Karoliny Krupy-Kotary Lipedema – więcej niż tłuszcz, w którym autorka przedstawia skalę problemu, wykraczającą poza kontekst otyłości.

Warto również zwrócić uwagę na artykuł mgr Marzeny Rojek-Ledwoch, omawiający często bagatelizowany wpływ anoreksji na stan zdrowia kości.

Nie zabrakło także tematów z zakresu dietetyki pediatrycznej. W numerze znajdą Państwo omówienie postępowania dietetycznego i diagnostyki w hipercholesterolemii rodzinnej, a także analizę skuteczności mio-inozytolu i cynku w leczeniu insulinooporności u dzieci z otyłością.

Serdecznie zapraszam do lektury,

dr n. med. Aneta Kościołek



TEMAT NUMERU

Właściwości prozdrowotne piwa bezalkoholowego

dr Natalia Drabińska

Article image

Piwo bezalkoholowe zyskuje na popularności nie tylko jako alternatywa dla piwa tradycyjnego, ale również jako napój o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych. Bogate w polifenole i pozbawione alkoholu, może wspierać nawodnienie, zdrowie sercowo-naczyniowe oraz równowagę mikrobioty jelitowej.

Czytam więcej
Article image

Diagnostyka onkopierwiastków

dr n. med. Agnieszka Wierzbicka

Organizm człowieka składa się z wielu pierwiastków, z których niektóre występują w większych ilościach (makroelementy), a niektóre tylko w śladowych (mikroelementy). Obecnie wiele badań skupia się na roli niektórych onkopierwiastków zarówno w profilaktyce, jak i w indukcji niektórych typów nowotworów. Dzięki swoim unikalnym właściwościom chemicznym, onkopierwiastki stają się coraz bardziej istotne w terapii nowotworowej oraz w monitorowaniu przebiegu choroby.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka onkopierwiastków

dr n. med. Agnieszka Wierzbicka

Article image

Organizm człowieka składa się z wielu pierwiastków, z których niektóre występują w większych ilościach (makroelementy), a niektóre tylko w śladowych (mikroelementy). Obecnie wiele badań skupia się na roli niektórych onkopierwiastków zarówno w profilaktyce, jak i w indukcji niektórych typów nowotworów. Dzięki swoim unikalnym właściwościom chemicznym, onkopierwiastki stają się coraz bardziej istotne w terapii nowotworowej oraz w monitorowaniu przebiegu choroby.

Czytam więcej
Article image

Rola mio-inozytolu (MI) i cynku w leczeniu insulinooporności u dzieci z otyłością

dr n. med. Justyna Jessa

Otyłość i insulinooporność u dzieci to rosnące wyzwania zdrowotne, zwiększające ryzyko cukrzycy typu 2 już w młodym wieku. Obok diety i aktywności fizycznej, coraz większą uwagę zwraca się na nutraceutyki – szczególnie mio-inozytol i cynk – które mogą wspomagać leczenie poprzez poprawę wrażliwości na insulinę i korzystny wpływ na metabolizm.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Rola mio-inozytolu (MI) i cynku w leczeniu insulinooporności u dzieci z otyłością

dr n. med. Justyna Jessa

Article image

Otyłość i insulinooporność u dzieci to rosnące wyzwania zdrowotne, zwiększające ryzyko cukrzycy typu 2 już w młodym wieku. Obok diety i aktywności fizycznej, coraz większą uwagę zwraca się na nutraceutyki – szczególnie mio-inozytol i cynk – które mogą wspomagać leczenie poprzez poprawę wrażliwości na insulinę i korzystny wpływ na metabolizm.

Czytam więcej
Article image

Lipedema – więcej niż tłuszcz Praktyczny przewodnik dla dietetyków

dr n. med. Karolina Krupa-Kotara

Lipedema* to przewlekła choroba tkanki tłuszczowej, często mylona z otyłością. Dotyka głównie kobiet i nie reaguje na tradycyjne diety. Dla dietetyków to ważne wyzwanie – właściwe rozpoznanie i podejście mogą znacząco poprawić jakość życia pacjentek.

* W piśmiennictwie, zarówno polskim, jak i zagranicznym, funkcjonuje wiele określeń tego schorzenia. Spotykane określenia to m.in.: lipodemia, lipoedema, lipedema, obrzęk tłuszczowy, zespół bolesnego tłuszczu, zespół tłuszczowych nóg, choroba tłuszczowa kobiet, pseudolymphoedema.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Lipedema – więcej niż tłuszcz Praktyczny przewodnik dla dietetyków

dr n. med. Karolina Krupa-Kotara

Article image

Lipedema* to przewlekła choroba tkanki tłuszczowej, często mylona z otyłością. Dotyka głównie kobiet i nie reaguje na tradycyjne diety. Dla dietetyków to ważne wyzwanie – właściwe rozpoznanie i podejście mogą znacząco poprawić jakość życia pacjentek.

* W piśmiennictwie, zarówno polskim, jak i zagranicznym, funkcjonuje wiele określeń tego schorzenia. Spotykane określenia to m.in.: lipodemia, lipoedema, lipedema, obrzęk tłuszczowy, zespół bolesnego tłuszczu, zespół tłuszczowych nóg, choroba tłuszczowa kobiet, pseudolymphoedema.

Czytam więcej
Article image

Dietoterapia w kamicy pęcherzyka żółciowego

Dr n. med. Martyna Marciniak

Kamica żółciowa to częste schorzenie przewodu pokarmowego, które dotyka około 20% populacji w Polsce. Jej rozwój związany jest z wieloma czynnikami, w tym zaburzeniami składu i odpływu żółci, otyłością oraz niewłaściwą dietą. Coraz większy nacisk kładzie się na profilaktykę i leczenie zachowawcze, w tym modyfikację stylu życia i zastosowanie kwasu ursodeoksycholowego.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dietoterapia w kamicy pęcherzyka żółciowego

Dr n. med. Martyna Marciniak

Article image

Kamica żółciowa to częste schorzenie przewodu pokarmowego, które dotyka około 20% populacji w Polsce. Jej rozwój związany jest z wieloma czynnikami, w tym zaburzeniami składu i odpływu żółci, otyłością oraz niewłaściwą dietą. Coraz większy nacisk kładzie się na profilaktykę i leczenie zachowawcze, w tym modyfikację stylu życia i zastosowanie kwasu ursodeoksycholowego.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Kwasy omega-3 w przeciwdziałaniu powikłaniom cukrzycy

mgr Karolina Ciechowska

Article image

Rosnąca liczba dowodów naukowych potwierdza kluczową rolę kwasów omega-3 w prewencji powikłań cukrzycy. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antyoksydacyjnemu i kardioprotekcyjnemu, EPA i DHA stanowią istotny element strategii żywieniowej wspierającej redukcję ryzyka mikroi makroangiopatii u pacjentów diabetologicznych.

Czytam więcej
Article image

Omega-3 a mózg: klucz do koncentracji, pamięci i zdrowia psychicznego w każdym wieku

dr n. med i n. o zdr. Karolina Janion

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają fundamentalną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu ludzkiego mózgu – od życia płodowego po późną starość. Coraz więcej badań potwierdza ich korzystny wpływ na uwagę, pamięć, kontrolę emocji i zachowanie, zwłaszcza u dzieci z deficytami neurorozwojowymi i u osób starszych. Suplementacja omega-3, przy odpowiednich dawkach i proporcjach, może stanowić skuteczne wsparcie poznawcze i neuroprotekcyjne, dobrze wpisując się w profilaktykę zaburzeń psychicznych i neurodegeneracyjnych. 

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Omega-3 a mózg: klucz do koncentracji, pamięci i zdrowia psychicznego w każdym wieku

dr n. med i n. o zdr. Karolina Janion

Article image

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają fundamentalną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu ludzkiego mózgu – od życia płodowego po późną starość. Coraz więcej badań potwierdza ich korzystny wpływ na uwagę, pamięć, kontrolę emocji i zachowanie, zwłaszcza u dzieci z deficytami neurorozwojowymi i u osób starszych. Suplementacja omega-3, przy odpowiednich dawkach i proporcjach, może stanowić skuteczne wsparcie poznawcze i neuroprotekcyjne, dobrze wpisując się w profilaktykę zaburzeń psychicznych i neurodegeneracyjnych. 

Czytam więcej
Article image

Siemię lniane w diecie – korzyści i zagrożenia

dr n. med. Angelika Kargulewicz

Len siewny to ceniony surowiec roślinny, który od wieków wspiera zdrowie układu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika, lignanów i kwasów omega-3 wykazuje działanie przeciwzapalne, osłaniające, a także wspomaga pracę serca i metabolizm. Współczesne badania potwierdzają jego szeroki potencjał prozdrowotny, choć przypominają też o konieczności świadomego i umiarkowanego stosowania.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Siemię lniane w diecie – korzyści i zagrożenia

dr n. med. Angelika Kargulewicz

Article image

Len siewny to ceniony surowiec roślinny, który od wieków wspiera zdrowie układu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika, lignanów i kwasów omega-3 wykazuje działanie przeciwzapalne, osłaniające, a także wspomaga pracę serca i metabolizm. Współczesne badania potwierdzają jego szeroki potencjał prozdrowotny, choć przypominają też o konieczności świadomego i umiarkowanego stosowania.

Czytam więcej

WARTO WIEDZIEĆ

Czy latem warto suplementować witaminę D?

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Witamina D pełni kluczową rolę w układzie kostnym, odpornościowym i nerwowym. Jej niedobór zwiększa ryzyko wielu chorób, w tym depresji, infekcji i schorzeń autoimmunologicznych. Ponieważ filtry przeciwsłoneczne ograniczają jej syntezę w skórze, często konieczna jest całoroczna suplementacja.

Czytam więcej
Article image

Kreatyna a funkcje kognitywne

dr n. med. Paweł Szewczyk

Choć kreatyna powszechnie kojarzona jest z budową masy mięśniowej i siłownią, jej potencjał sięga znacznie dalej. Badania naukowe coraz wyraźniej wskazują na jej korzystny wpływ nie tylko na zdolności fizyczne, ale również na funkcje poznawcze, nastrój i odporność na stres psychiczny.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Kreatyna a funkcje kognitywne

dr n. med. Paweł Szewczyk

Article image

Choć kreatyna powszechnie kojarzona jest z budową masy mięśniowej i siłownią, jej potencjał sięga znacznie dalej. Badania naukowe coraz wyraźniej wskazują na jej korzystny wpływ nie tylko na zdolności fizyczne, ale również na funkcje poznawcze, nastrój i odporność na stres psychiczny.

Czytam więcej
Article image

Paradoks stanu odżywienia w otyłości: niedożywienie jakościowe jako ukryte zagrożenie zdrowotne

dr Joanna Doniec

Niedożywienie jakościowe w otyłości stanowi złożone i wciąż pomijane wyzwanie kliniczne. Niedożywionych jakościowo jest większość pacjentów chorujących na otyłość. Zarówno pacjenci leczeni farmakologicznie, jak i pacjenci w procesie chirurgicznego leczenia otyłości znajdują się w grupie szczególnego ryzyka rozwoju niedoborów pokarmowych. Zadbanie o dobry stan odżywienia chorego i zmniejszanie ryzyka niedoborów pokarmowych jest jednym z długoterminowych celów leczenia otyłości zaraz obok trwałej redukcji masy ciała i poprawy jakości życia oraz stanu zdrowia.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Paradoks stanu odżywienia w otyłości: niedożywienie jakościowe jako ukryte zagrożenie zdrowotne

dr Joanna Doniec

Article image

Niedożywienie jakościowe w otyłości stanowi złożone i wciąż pomijane wyzwanie kliniczne. Niedożywionych jakościowo jest większość pacjentów chorujących na otyłość. Zarówno pacjenci leczeni farmakologicznie, jak i pacjenci w procesie chirurgicznego leczenia otyłości znajdują się w grupie szczególnego ryzyka rozwoju niedoborów pokarmowych. Zadbanie o dobry stan odżywienia chorego i zmniejszanie ryzyka niedoborów pokarmowych jest jednym z długoterminowych celów leczenia otyłości zaraz obok trwałej redukcji masy ciała i poprawy jakości życia oraz stanu zdrowia.

Czytam więcej
Article image

Mity na temat soków owocowych i warzywnych: co rzeczywiście tracimy, a co zyskujemy w procesie przetwarzania?

Redakcja

Soki owocowe i warzywne bywają czasami niesłusznie postrzegane jako produkty o obniżonej wartości odżywczej wskutek procesów technologicznych. W świetle aktualnych danych naukowych procesy przetwarzania umożliwiają jednak nie tylko zachowanie większości składników bioaktywnych, ale również mogą poprawiać biodostępność niektórych istotnych z żywieniowego punktu widzenia związków. Dlatego obiegowe opinie o utracie wartości odżywczych soków często nie znajdują potwierdzenia w aktualnym stanie wiedzy.

czytaj dalej
tekst otwarty

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Mity na temat soków owocowych i warzywnych: co rzeczywiście tracimy, a co zyskujemy w procesie przetwarzania?

Redakcja

Article image

Soki owocowe i warzywne bywają czasami niesłusznie postrzegane jako produkty o obniżonej wartości odżywczej wskutek procesów technologicznych. W świetle aktualnych danych naukowych procesy przetwarzania umożliwiają jednak nie tylko zachowanie większości składników bioaktywnych, ale również mogą poprawiać biodostępność niektórych istotnych z żywieniowego punktu widzenia związków. Dlatego obiegowe opinie o utracie wartości odżywczych soków często nie znajdują potwierdzenia w aktualnym stanie wiedzy.

Czytam więcej
Article image

Wpływ anoreksji psychicznej na stan kości: patofizjologia, diagnostyka i ryzyko złamań

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

Jadłowstręt psychiczny (AN) to zaburzenie odżywiania, które prowadzi do skrajnych restrykcji żywieniowych, wynikających z patologicznego stosunku do masy ciała. Choć najczęściej kojarzony z problemami metabolicznymi i hormonalnymi, AN ma również istotny wpływ na stan zdrowia kości. Niedobór energii, zmiany hormonalne oraz zaburzenia w metabolizmie kostnym prowadzą do obniżenia gęstości kości, a także degradacji ich mikroarchitektury, co w konsekwencji zwiększa ryzyko złamań.

czytaj dalej

ZABURZENIA ODŻYWIANIA

Wpływ anoreksji psychicznej na stan kości: patofizjologia, diagnostyka i ryzyko złamań

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

Article image

Jadłowstręt psychiczny (AN) to zaburzenie odżywiania, które prowadzi do skrajnych restrykcji żywieniowych, wynikających z patologicznego stosunku do masy ciała. Choć najczęściej kojarzony z problemami metabolicznymi i hormonalnymi, AN ma również istotny wpływ na stan zdrowia kości. Niedobór energii, zmiany hormonalne oraz zaburzenia w metabolizmie kostnym prowadzą do obniżenia gęstości kości, a także degradacji ich mikroarchitektury, co w konsekwencji zwiększa ryzyko złamań.

Czytam więcej

Anemia z niedoboru żelaza – pierwsze symptomy oraz dobre praktyki

Redakcja

Anemia dotyka 25 proc. dorosłych kobiet. To jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Poznaj jej mechanizmy, przyczyny i skutki, a przede wszystkim dowiedz się, jak sobie z nią poradzić. Dwie dietetyczki, Anna Reguła (@niekoniecznie_ dietetycznie) i Zuzanna Woźniak (@zuzannawozniak.dietetyk), napisały książkę Może to anemia? Niska ferrytyna, niedobory żelaza – wszystko, co warto wiedzieć, w której zawarły odpowiedzi na wszystkie kluczowe pytania na ten temat. Autorki obalają liczne mity związane z żelazem, bazując na aktualnej wiedzy naukowej. W poradniku znajdziesz również 50 przepisów na dania bogate w żelazo, które z łatwością włączysz do codziennego jadłospisu. Książkę uzupełniają wywiady z zaproszonymi specjalistkami: farmaceutką Laurą Krumpholz, ginekolożką dr n. med. Agnieszką Nalewczyńską, trycholożką Karoliną Czyżowską. Zapraszamy do lektury fragmentów książki!

czytaj dalej

Recenzja

Anemia z niedoboru żelaza – pierwsze symptomy oraz dobre praktyki

Redakcja

Anemia dotyka 25 proc. dorosłych kobiet. To jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Poznaj jej mechanizmy, przyczyny i skutki, a przede wszystkim dowiedz się, jak sobie z nią poradzić. Dwie dietetyczki, Anna Reguła (@niekoniecznie_ dietetycznie) i Zuzanna Woźniak (@zuzannawozniak.dietetyk), napisały książkę Może to anemia? Niska ferrytyna, niedobory żelaza – wszystko, co warto wiedzieć, w której zawarły odpowiedzi na wszystkie kluczowe pytania na ten temat. Autorki obalają liczne mity związane z żelazem, bazując na aktualnej wiedzy naukowej. W poradniku znajdziesz również 50 przepisów na dania bogate w żelazo, które z łatwością włączysz do codziennego jadłospisu. Książkę uzupełniają wywiady z zaproszonymi specjalistkami: farmaceutką Laurą Krumpholz, ginekolożką dr n. med. Agnieszką Nalewczyńską, trycholożką Karoliną Czyżowską. Zapraszamy do lektury fragmentów książki!

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania


Czytaj online

Zrzut ekranu 2025-07-31 114034.png lub sprawdz ofertę