menu close arrow_back_ios person_add home

Dr n. med. Martyna Marciniak

Dietetyk, absolwentka studiów licencjackich oraz magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Asystent naukowo dydaktyczny w Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki oraz Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Współpracuje z pacjentami w dwóch poznańskich poradniach – Alfa Medica Centrum Medyczne oraz Centrum Medyczne Ułańska. Swoją praktykę opiera o najnowsze dostępne informacje wg. Evidence Based Nutrition oraz Evidence Based Medicine. Prócz dietetyki oraz sportu fascynuje ją psychologia, szczególnie złożoność funkcjonowania ludzkiej psychiki.

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wpływ leków IPP na rozwój SIBO

Ludzka mikrobiota jelitowa określana jest jako zespół ponad 1500 gatunków, które należą do 50 rodzajów, a te do 17 rodzin1 .Dominują tutaj dwa główne typy – Bacteroides i Firmicutes2. Mikroflora jelitowa ma istotny wpływ na homeostazę oraz odporność organizmu3. Zaburzoną równowagę bakteryjną określa się terminem „dysbioza”, która może wywołać lub zaostrzyć przebieg wielu patologii4. Zespół przerostu bakteryjnego – SIBO charakteryzuje się różnicami w jakości, ilości oraz lokalizacji mikroflory jelita cienkiego. Stany, które towarzyszą SIBO, mogą wpływać na rozwój dysbiozy jelitowej1.

czytaj dalej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Najnowsze rekomendacje dotyczące IBS po przebytym COVID-19

Zakażenie wirusem SARS-CoV-2 nie dotyczy tylko układu oddechowego, może obejmować także inne narządy, w tym przewód pokarmowy (np. brak apetytu, ból brzucha, nudności, wymioty, zmiana konsystencji stolca, uszkodzenie trzustki lub wątroby)1. Dostrzega się coraz więcej danych dotyczących powikłań związanych z chorobą COVID-19, jednym z nich jest post-COVID-19 zespół jelita nadwrażliwego2. Post-COVID-19 IBS może dotyczyć nawet 10,1%, do głównych czynników ryzyka należą: płeć żeńska, młodszy wiek, wcześniejsza antybiotykoterapia, despresja lub lęk, somatyzacja, neurotyczność oraz kliniczne wskaźniki chorób zapalnych jelit3,4.

czytaj dalej