Jesteś tu:
Jesteś tu:
Wzrost aktywności fizycznej, który można zaobserwować wśród Polaków na przestrzeni ostatnich kilku lat, wiąże się bezpośrednio z zainteresowaniem dietami: zarówno wspomagającymi efekty ćwiczeń jak i mającymi wpływ na osiągane sukcesy w różnych dziedzinach sportowych. Autorzy, którzy wspierają sportowców - profesjonalistów w prawidłowym odżywianiu się, wskażą w cyklicznych artykułach m.in. jak poprawić efektywność i wydajność organizmu, jak odżywiać się przed ważnym startem, jakie suplementy diety stosować.
Beta-alanina to suplement diety, który jest rekomendowany sportowcom w celu zwiększenia ich wydolności fizycznej przez organizacje zajmujące się żywieniem w sporcie1,2. Mimo to, wciąż pojawiają się pytania dotyczące mechanizmu działania, protokołu suplementacyjnego, bezpieczeństwa czy zależności wynikających z płci. Niniejszy artykuł podsumowuje najnowsze dowody naukowe dotyczące suplementacji diety beta-alaniną.
Ostatnimi laty dyscypliny siłowe zyskują na popularności. Dowody naukowe dokumentują istotną rolę treningu siłowego na każdym etapie życia. Trening oporowy wpływa pozytywnie na gęstość mineralną kości, poziom tkanek metabolicznie czynnych oraz koordynację ruchową, a u starszych zmniejsza ryzyko upadku dzięki poprawie siły mięśniowej i stabilności. Trójbój jest dyscypliną nieolimpijską, opierającą się na ćwiczeniach wykonywanych z oporem zewnętrznym, pod postacią obciążenia zakładanego na gryf. W dzisiejszym tekście przedstawione zostaną najistotniejsze informacje dotyczące zasad żywienia oraz podstaw suplementacji w tej dyscyplinie sportu.
Kreatyna to jeden z najbardziej popularnych suplementów diety dla sportowców, a jej suplementacja od kilkudziesięciu lat uznawana jest za efektywną strategię zwiększania wydolności organizmu w różnych dyscyplinach sportowych.
W sportach wytrzymałościowych, do których z całą pewnością możemy zaliczyć biegi długodystansowe, jedną z najistotniejszych i często zaniedbywanych kwestii jest odpowiednie nawodnienie. O ile na poziomie amatorskim wiele czynników ma znaczący wpływ na osiągane wyniki (w tym poziom wytrenowania), o tyle na poziomie profesjonalnym, gdzie zawodnicy często są na bardzo zbliżonym poziomie wytrenowania, o zwycięstwie bądź porażce często decyduje obrana strategia żywienia i nawodnienia.
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie składnikami odżywczymi, które będą mogły poprawiać wyniki sportowe poprzez zwiększenie zdolności metabolicznych, opóźnianie czasu wystąpienia zmęczenia, poprawienie przyrostu masy mięśniowej i skrócenie okresu regeneracji, zarówno u zawodowych sportowców, jak i osób trenujących rekreacyjnie. Do takich produktów można zaliczyć oleje zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, z których wytwarzane są suplementy diety, usprawniające procesy wyżej wspomniane.
Choć aktywność fizyczna bez wątpienia niesie za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to wiąże się niestety również z ryzykiem kontuzji. Ryzyko to może być różne i zależne od wielu czynników (jak m.in. dyscypliny czy stopnia wytrenowania). Biorąc za przykład igrzyska olimpijskie w Londynie w 2012 roku, aż 11% sportowców doznało co najmniej jednego urazu. Ryzyko kontuzji było najwyższe w taekwondo, piłce nożnej, BMX, piłce ręcznej, kolarstwie górskim, hokeju, czy podnoszeniu ciężarów. W świetle danych zbieranych podczas 14. międzynarodowych mistrzostw lekkoatletycznych, około 10% sportowców doznało kontuzji, a dyscypliną odpowiedzialną za najwyższy odsetek urazów były sprinty, zarówno dla mężczyzn (24,2%), jak i kobiet (26,1%). Natomiast podczas Mistrzostw Świata FIFA 2014 zgłoszono 104 kontuzje, co odpowiada częstości 1,68 obrażeń na mecz, a podczas FIFA 2010 aż125, co odpowiada częstości 2,02. Należy zwrócić więc uwagę, że obrażenia są praktycznie nieuniknioną częścią uczestnictwa w sporcie.