menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Article image

Wpływ czynników żywieniowych w zwiększaniu oraz zmniejszaniu ryzyka raka pęcherza moczowego

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Wpływ czynników żywieniowych w zwiększaniu oraz zmniejszaniu ryzyka raka pęcherza moczowego

dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

Article image

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.

Czytam więcej
Article image

Jak rozwija się kacheksja nowotworowa?

dr n. o zdr. Karolina Janion

31-05-2024

NR 53/2024

(…) Część chorych jest niezdiagnozowana lub diagnozowana zbyt późno, kiedy nie jest możliwe odwrócenie toczących się w organizmie niekorzystnych procesów. Co więcej, obraz wyniszczonego pacjenta onkologicznego jest powszechnie akceptowany, również częściowo przez pracowników ochrony zdrowia.

czytaj dalej
Article image

Polifenole w diecie pacjenta onkologicznego

dr n. o zdr. Karolina Janion

31-05-2024

NR 53/2024

W wielu badaniach epidemiologicznych zaobserwowano, że spożycie polifenoli wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe. Sugeruje się, że spożycie polifenoli zawartych w soi i produktach sojowych zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi, jajnika i trzonu macicy oraz koreluje z redukcją ryzyka rozwoju raka żołądka i jelita grubego. Z kolei spożycie polifenoli zawartych w zielonej herbacie zostało powiązane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju m.in. raka piersi i gruczołu krokowego.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Polifenole w diecie pacjenta onkologicznego

dr n. o zdr. Karolina Janion

Article image

W wielu badaniach epidemiologicznych zaobserwowano, że spożycie polifenoli wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe. Sugeruje się, że spożycie polifenoli zawartych w soi i produktach sojowych zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi, jajnika i trzonu macicy oraz koreluje z redukcją ryzyka rozwoju raka żołądka i jelita grubego. Z kolei spożycie polifenoli zawartych w zielonej herbacie zostało powiązane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju m.in. raka piersi i gruczołu krokowego.

Czytam więcej
Article image

Witamina D w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

01-04-2024

NR 52/2024

Witamina D jest obecnie uważana za jedną z najważniejszych witamin. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W żywności występuje jako witamina D2 (ergokalcyferol, źródło: produkty roślinne, grzyby) oraz witamina D3 (cholekalcyferol, źródło: tłuste ryby, jaja). Jednak zaledwie około 1/5 witaminy D znajdującej się we krwi pochodzi z diety. Przeważająca jej część powstaje pod wpływem promieniowania słonecznego w wyniku syntezy skórnej. Działanie witaminy D przypomina działanie hormonów – oddziałuje ona poprzez swoiste receptory. W związku z tym, że receptory dla witaminy D występują na bardzo wielu komórkach, spektrum jej działania na organizm jest bardzo szerokie. Jednym z poruszanych aspektów działania witaminy D jest potencjalne jej działanie w prewencji chorób nowotworowych oraz wspomaganie procesu leczenia onkologicznego1.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Witamina D w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Witamina D jest obecnie uważana za jedną z najważniejszych witamin. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W żywności występuje jako witamina D2 (ergokalcyferol, źródło: produkty roślinne, grzyby) oraz witamina D3 (cholekalcyferol, źródło: tłuste ryby, jaja). Jednak zaledwie około 1/5 witaminy D znajdującej się we krwi pochodzi z diety. Przeważająca jej część powstaje pod wpływem promieniowania słonecznego w wyniku syntezy skórnej. Działanie witaminy D przypomina działanie hormonów – oddziałuje ona poprzez swoiste receptory. W związku z tym, że receptory dla witaminy D występują na bardzo wielu komórkach, spektrum jej działania na organizm jest bardzo szerokie. Jednym z poruszanych aspektów działania witaminy D jest potencjalne jej działanie w prewencji chorób nowotworowych oraz wspomaganie procesu leczenia onkologicznego1.

Czytam więcej
Article image

Żywienie w czasie hormonoterapii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

01-04-2024

NR 52/2024

Hormonoterapia jest jedną z metod stosowanych w leczeniu onkologicznym. Jej zadaniem jest leczenie choroby nowotworowej (zatrzymanie lub zwolnienie rozwoju choroby) lub złagodzenie objawów choroby. Leczenie hormonalne w przebiegu chorób nowotworowych niesie za sobą konieczność modyfikacji dietetycznych. Największym wyzwaniem jest ryzyko wzrostu tkanki tłuszczowej z jednoczesną utratą masy mięśniowej. Oprócz tego podczas terapii hormonalnej często dochodzi także do pogorszenia parametrów metabolicznych.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Żywienie w czasie hormonoterapii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Hormonoterapia jest jedną z metod stosowanych w leczeniu onkologicznym. Jej zadaniem jest leczenie choroby nowotworowej (zatrzymanie lub zwolnienie rozwoju choroby) lub złagodzenie objawów choroby. Leczenie hormonalne w przebiegu chorób nowotworowych niesie za sobą konieczność modyfikacji dietetycznych. Największym wyzwaniem jest ryzyko wzrostu tkanki tłuszczowej z jednoczesną utratą masy mięśniowej. Oprócz tego podczas terapii hormonalnej często dochodzi także do pogorszenia parametrów metabolicznych.

Czytam więcej