menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Article image

Kwas masłowy w terapii nowotworów – metabolit mikrobioty o ogromnym potencjale przeciwnowotworowym

dr n. o zdr. Karolina Janion

02-05-2025

NR 59/2025

Kwas masłowy, będący jednym z głównych metabolitów wytwarzanych przez mikroflorę jelitową, zyskuje coraz większe uznanie w świecie onkologii. Jego zdolność do regulacji procesów zapalnych, wpływu na ekspresję genów i wspomagania apoptozy komórek nowotworowych sprawia, że postrzegany jest nie tylko jako kluczowy element zdrowia jelit, ale również jako obiecujący składnik terapii wspomagającej leczenie nowotworów.

czytaj dalej

Kwas masłowy w terapii nowotworów – metabolit mikrobioty o ogromnym potencjale przeciwnowotworowym

dr n. o zdr. Karolina Janion

Article image

Kwas masłowy, będący jednym z głównych metabolitów wytwarzanych przez mikroflorę jelitową, zyskuje coraz większe uznanie w świecie onkologii. Jego zdolność do regulacji procesów zapalnych, wpływu na ekspresję genów i wspomagania apoptozy komórek nowotworowych sprawia, że postrzegany jest nie tylko jako kluczowy element zdrowia jelit, ale również jako obiecujący składnik terapii wspomagającej leczenie nowotworów.

Czytam więcej
Article image

Rola kwasów omega-3 w diecie pacjentów z rakiem płuca – wpływ na procesy zapalne i wyniki leczenia

dr n. o zdr. Karolina Janion

01-04-2025

NR 58/2025

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą korzystnie wpływać na procesy zapalne i poprawę wyników leczenia raka płuca. Przewlekły stan zapalny odgrywa kluczową rolę w patogenezie tej choroby, sprzyjając jej progresji. EPA i DHA mogą zmniejszyć poziomy cytokin prozapalnych, ograniczając rozwój zmian nowotworowych i poprawi​ając odpowiedź organizmu na leczenie1,2.

czytaj dalej

Rola kwasów omega-3 w diecie pacjentów z rakiem płuca – wpływ na procesy zapalne i wyniki leczenia

dr n. o zdr. Karolina Janion

Article image

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą korzystnie wpływać na procesy zapalne i poprawę wyników leczenia raka płuca. Przewlekły stan zapalny odgrywa kluczową rolę w patogenezie tej choroby, sprzyjając jej progresji. EPA i DHA mogą zmniejszyć poziomy cytokin prozapalnych, ograniczając rozwój zmian nowotworowych i poprawi​ając odpowiedź organizmu na leczenie1,2.

Czytam więcej
Article image

Czynniki ryzyka i prewencja raka jelita grubego: rola diety, otyłości i stylu życia w etiologii nowotworu

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych nowotworów, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Część zachorowań może być związana z czynnikami ryzyka niezależnymi od stylu życia, takimi jak predyspozycja genetyczna lub występowanie chorób zapalnych jelit. Jednakże większości przypadków raka jelita grubego można uniknąć poprzez modyfikację codziennych nawyków i przyzwyczajeń.

czytaj dalej

Czynniki ryzyka i prewencja raka jelita grubego: rola diety, otyłości i stylu życia w etiologii nowotworu

dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

Article image

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych nowotworów, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Część zachorowań może być związana z czynnikami ryzyka niezależnymi od stylu życia, takimi jak predyspozycja genetyczna lub występowanie chorób zapalnych jelit. Jednakże większości przypadków raka jelita grubego można uniknąć poprzez modyfikację codziennych nawyków i przyzwyczajeń.

Czytam więcej
Article image

Dysfagia w onkologii – wyzwania diagnostyczne, terapeutyczne i dietetyczne

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

01-02-2025

NR 57/2025

Dysfagia jest powszechnym, a zarazem poważnym problemem wśród pacjentów onkologicznych. Opisywane zaburzenie wpływa nie tylko na komfort życia, ale także na stan odżywienia pacjenta, jak i skuteczność prowadzonego leczenia. Właściwe postępowanie dietetyczne jest kluczowe w zapobieganiu powikłaniom, jak i szybszej rekonwalescencji chorego.

 

czytaj dalej

Dysfagia w onkologii – wyzwania diagnostyczne, terapeutyczne i dietetyczne

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Dysfagia jest powszechnym, a zarazem poważnym problemem wśród pacjentów onkologicznych. Opisywane zaburzenie wpływa nie tylko na komfort życia, ale także na stan odżywienia pacjenta, jak i skuteczność prowadzonego leczenia. Właściwe postępowanie dietetyczne jest kluczowe w zapobieganiu powikłaniom, jak i szybszej rekonwalescencji chorego.

 

Czytam więcej
Article image

Wpływ czynników żywieniowych w zwiększaniu oraz zmniejszaniu ryzyka raka pęcherza moczowego

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.

czytaj dalej

Wpływ czynników żywieniowych w zwiększaniu oraz zmniejszaniu ryzyka raka pęcherza moczowego

dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

Article image

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.

Czytam więcej