menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Article image

Rola kwasów omega-3 w diecie pacjentów z rakiem płuca – wpływ na procesy zapalne i wyniki leczenia

dr n. o zdr. Karolina Janion

01-04-2025

NR 58/2025

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą korzystnie wpływać na procesy zapalne i poprawę wyników leczenia raka płuca. Przewlekły stan zapalny odgrywa kluczową rolę w patogenezie tej choroby, sprzyjając jej progresji. EPA i DHA mogą zmniejszyć poziomy cytokin prozapalnych, ograniczając rozwój zmian nowotworowych i poprawi​ając odpowiedź organizmu na leczenie1,2.

czytaj dalej

Rola kwasów omega-3 w diecie pacjentów z rakiem płuca – wpływ na procesy zapalne i wyniki leczenia

dr n. o zdr. Karolina Janion

Article image

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą korzystnie wpływać na procesy zapalne i poprawę wyników leczenia raka płuca. Przewlekły stan zapalny odgrywa kluczową rolę w patogenezie tej choroby, sprzyjając jej progresji. EPA i DHA mogą zmniejszyć poziomy cytokin prozapalnych, ograniczając rozwój zmian nowotworowych i poprawi​ając odpowiedź organizmu na leczenie1,2.

Czytam więcej
Article image

Czynniki ryzyka i prewencja raka jelita grubego: rola diety, otyłości i stylu życia w etiologii nowotworu

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych nowotworów, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Część zachorowań może być związana z czynnikami ryzyka niezależnymi od stylu życia, takimi jak predyspozycja genetyczna lub występowanie chorób zapalnych jelit. Jednakże większości przypadków raka jelita grubego można uniknąć poprzez modyfikację codziennych nawyków i przyzwyczajeń.

czytaj dalej

Czynniki ryzyka i prewencja raka jelita grubego: rola diety, otyłości i stylu życia w etiologii nowotworu

dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

Article image

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych nowotworów, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Część zachorowań może być związana z czynnikami ryzyka niezależnymi od stylu życia, takimi jak predyspozycja genetyczna lub występowanie chorób zapalnych jelit. Jednakże większości przypadków raka jelita grubego można uniknąć poprzez modyfikację codziennych nawyków i przyzwyczajeń.

Czytam więcej
Article image

Dysfagia w onkologii – wyzwania diagnostyczne, terapeutyczne i dietetyczne

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

01-02-2025

NR 57/2025

Dysfagia jest powszechnym, a zarazem poważnym problemem wśród pacjentów onkologicznych. Opisywane zaburzenie wpływa nie tylko na komfort życia, ale także na stan odżywienia pacjenta, jak i skuteczność prowadzonego leczenia. Właściwe postępowanie dietetyczne jest kluczowe w zapobieganiu powikłaniom, jak i szybszej rekonwalescencji chorego.

 

czytaj dalej

Dysfagia w onkologii – wyzwania diagnostyczne, terapeutyczne i dietetyczne

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Dysfagia jest powszechnym, a zarazem poważnym problemem wśród pacjentów onkologicznych. Opisywane zaburzenie wpływa nie tylko na komfort życia, ale także na stan odżywienia pacjenta, jak i skuteczność prowadzonego leczenia. Właściwe postępowanie dietetyczne jest kluczowe w zapobieganiu powikłaniom, jak i szybszej rekonwalescencji chorego.

 

Czytam więcej
Article image

Wpływ czynników żywieniowych w zwiększaniu oraz zmniejszaniu ryzyka raka pęcherza moczowego

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.

czytaj dalej

Wpływ czynników żywieniowych w zwiększaniu oraz zmniejszaniu ryzyka raka pęcherza moczowego

dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

Article image

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.

Czytam więcej
Article image

Jak rozwija się kacheksja nowotworowa?

dr n. o zdr. Karolina Janion

31-05-2024

NR 53/2024

(…) Część chorych jest niezdiagnozowana lub diagnozowana zbyt późno, kiedy nie jest możliwe odwrócenie toczących się w organizmie niekorzystnych procesów. Co więcej, obraz wyniszczonego pacjenta onkologicznego jest powszechnie akceptowany, również częściowo przez pracowników ochrony zdrowia.

czytaj dalej

Jak rozwija się kacheksja nowotworowa?

dr n. o zdr. Karolina Janion

Article image

(…) Część chorych jest niezdiagnozowana lub diagnozowana zbyt późno, kiedy nie jest możliwe odwrócenie toczących się w organizmie niekorzystnych procesów. Co więcej, obraz wyniszczonego pacjenta onkologicznego jest powszechnie akceptowany, również częściowo przez pracowników ochrony zdrowia.

Czytam więcej