menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Rola kwasów omega-3 w diecie pacjentów z rakiem płuca – wpływ na procesy zapalne i wyniki leczenia

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą korzystnie wpływać na procesy zapalne i poprawę wyników leczenia raka płuca. Przewlekły stan zapalny odgrywa kluczową rolę w patogenezie tej choroby, sprzyjając jej progresji. EPA i DHA mogą zmniejszyć poziomy cytokin prozapalnych, ograniczając rozwój zmian nowotworowych i poprawi​ając odpowiedź organizmu na leczenie1,2.

Rak płuca jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych i stanowi główną przyczynę zgonów nowotworowych zarówno w Polsce, jak i na świecie. Niedrobnokomórkowy rak płuca (NSCLC), obejmujący gruczolakoraka, raka płaskonabłonkowego oraz raka wielkokomórkowego, stanowi około 85% wszystkich przypadków. Z kolei drobnokomórkowy rak płuca (SCLC), choć występuje rzadziej, charakteryzuje się bardziej agresywnym przebiegiem klinicznym i wyższą śmiertelnością. Najwięcej zachorowań odnotowuje się u osób powyżej 50. roku życia. Częściej występuje u mężczyzn, jednak w ostatnich latach rośnie liczba przypadków wśród kobiet1,2.

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą korzystnie wpływać na procesy zapalne i poprawę wyników leczenia raka płuca. Przewlekły stan zapalny odgrywa kluczową rolę w patogenezie tej choroby, sprzyjając jej progresji. EPA i DHA mogą zmniejszyć poziomy cytokin prozapalnych, ograniczając rozwój zmian nowotworowych i poprawi​ając odpowiedź organizmu na leczenie1,2.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. o zdr. Karolina Janion

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk specjalizująca się w żywieniu w chorobach nowotworowych i w żywieniu klinicznym, wykładowca akademicki w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz dietetyk w Katowickim Centrum Onkologii. Współautorka licznych publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych i krajowych.


Czytaj więcej