Starzejące się społeczeństwo Polski stawia przed systemem zdrowotnym liczne wyzwania, w tym konieczność opracowania skutecznych strategii żywieniowych dla osób starszych. W kontekście powszechnego występowania chorób dietozależnych w tej grupie wiekowej, olej rzepakowy, dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli oraz witaminy E, może stanowić cenny element prewencji wielu chorób i schorzeń.
Polska należy do grupy krajów o starzejącym się społeczeństwie, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na istotność żywienia osób starszych. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2023 roku osoby starsze w wieku 60 lat lub więcej stanowiły nieco ponad 23% zbiorowości)1. Dane z 2019 podsumowujące stan zdrowia Polaków wskazują, że osoby starsze cechowały się wysokim wskaźnikiem chorób układu krążenia, gdzie odsetek osób zmagających się z nadciśnieniem wynosił od 50% wśród osób w wieku 60–69 lat do 69% w grupie osób w wieku 80 lat lub starszych. Prócz zaburzeń ciśnienia tętniczego duży odsetek seniorów zgłaszał także występowanie cukrzycy, a także wysoki poziom lipidów we krwi2. Ze względu na częstość występowania chorób dietozależnych wśród seniorów oraz fizjologicznie zmniejszone zapotrzebowanie energetyczne należy dokładnie planować dania oraz dobór w nich produktów. Uwagę należy zwrócić na podaż tłuszczu z odpowiednich źródeł. To właśnie one znajdują się na samym szczycie piramidy żywieniowej oraz cechują się najwyższą energetycznością, dlatego należy je rozważnie dobierać. Na szczególną uwagę zasługuje olej rzepakowy, który charakteryzuje się wysoką zawartością jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także obecnością fitosteroli2. Ponadto jest stosunkowo tani w porównaniu do innych olei, co z pewnością jest dużym plusem dla seniorów, którzy często mają ograniczone możliwości finansowe.
Starzejące się społeczeństwo Polski stawia przed systemem zdrowotnym liczne wyzwania, w tym konieczność opracowania skutecznych strategii żywieniowych dla osób starszych. W kontekście powszechnego występowania chorób dietozależnych w tej grupie wiekowej, olej rzepakowy, dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli oraz witaminy E, może stanowić cenny element prewencji wielu chorób i schorzeń.
mgr Adrianna Dąbrowska-Hulka
Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna o autoimmunizacyjnym podłożu, która dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Oprócz tradycyjnych metod leczenia farmakologicznego, coraz więcej badań wskazuje na rolę dietoterapii i suplementacji w łagodzeniu objawów choroby.
czytaj dalej
Dr n. rol. Magdalena Leonkiewicz
Mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia człowieka, a jej skład jest ściśle uzależniony od codziennych wyborów żywieniowych. Odpowiednia dieta może wspierać rozwój pożytecznych bakterii, wpływając na procesy metaboliczne, immunologiczne oraz zapalne.
czytaj dalej
dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak
Otyłość stanowi jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju przewlekłej choroby nerek (PChN), przyczyniając się do jej progresji oraz wystąpienia powikłań. Złożone mechanizmy patofizjologiczne łączące te dwa schorzenia wymagają skutecznych interwencji terapeutycznych. Dietoterapia, w tym redukcja masy ciała i zastosowanie odpowiednich strategii żywieniowych, może znacząco spowolnić rozwój PChN, poprawiając rokowanie pacjentów i jakość ich życia.
czytaj dalej