menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Adam Grdeń

Doktorant w Zakładzie Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, gdzie zajmuje się projektowaniem nowej żywności dla sportowców. Dietetyk sportowy w Poradni Dietetycznej „Na Wagę Zdrowia” w Lublinie. Współzałożyciel firmy szkoleniowej EduNutrica.pl

Article image

Błonnik pokarmowy jako element zdrowej diety

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

czytaj dalej

Błonnik pokarmowy jako element zdrowej diety

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

Czytam więcej
Article image

Korzyści zdrowotne płynące z superfoods

Superfoods to temat, który w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, ale także wśród firm zajmujących się produkcją suplementów diety oraz produktów spożywczych wykazujących właściwości prozdrowotne. Grupa produktów, jaką są superfoods ciągle rośnie, gdyż w wyniku coraz to nowych badań zaliczane są do niej kolejne produkty mające pozytywny wpływ na organizm człowieka. W grupie superfoods znaleźć można zarówno produkty pochodzące z Polski, jak i te z krajów egzotycznych.

czytaj dalej

Korzyści zdrowotne płynące z superfoods

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Superfoods to temat, który w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, ale także wśród firm zajmujących się produkcją suplementów diety oraz produktów spożywczych wykazujących właściwości prozdrowotne. Grupa produktów, jaką są superfoods ciągle rośnie, gdyż w wyniku coraz to nowych badań zaliczane są do niej kolejne produkty mające pozytywny wpływ na organizm człowieka. W grupie superfoods znaleźć można zarówno produkty pochodzące z Polski, jak i te z krajów egzotycznych.

Czytam więcej
Article image

Strategie utrzymania prawidłowego nawodnienia w biegach długodystansowych

W sportach wytrzymałościowych, do których z całą pewnością możemy zaliczyć biegi długodystansowe, jedną z najistotniejszych i często zaniedbywanych kwestii jest odpowiednie nawodnienie. O ile na poziomie amatorskim wiele czynników ma znaczący wpływ na osiągane wyniki (w tym poziom wytrenowania), o tyle na poziomie profesjonalnym, gdzie zawodnicy często są na bardzo zbliżonym poziomie wytrenowania, o zwycięstwie bądź porażce często decyduje obrana strategia żywienia i nawodnienia.

czytaj dalej

Strategie utrzymania prawidłowego nawodnienia w biegach długodystansowych

Adam Grdeń

Article image

W sportach wytrzymałościowych, do których z całą pewnością możemy zaliczyć biegi długodystansowe, jedną z najistotniejszych i często zaniedbywanych kwestii jest odpowiednie nawodnienie. O ile na poziomie amatorskim wiele czynników ma znaczący wpływ na osiągane wyniki (w tym poziom wytrenowania), o tyle na poziomie profesjonalnym, gdzie zawodnicy często są na bardzo zbliżonym poziomie wytrenowania, o zwycięstwie bądź porażce często decyduje obrana strategia żywienia i nawodnienia.

Czytam więcej
Article image

Oleje w diecie seniorów

Tłuszcze to jeden ze składników pożywienia, wśród których krąży najwięcej kontrowersyjnych informacji, przez co często obwiniane są o powodowanie niechcianych przyrostów masy ciała. Prawdą jest, że tłuszcze dostarczają najwięcej kalorii spośród wszystkich makroskładników, ale nie oznacza to, że są głównym winowajcą nadwagi i otyłości wśród społeczeństwa. Jedno jest pewne, tłuszcze należą do składników niezmiernie ważnych w diecie człowieka, jednak należy zwrócić uwagę na ich ilość, jakość oraz źródło.

czytaj dalej

Oleje w diecie seniorów

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Tłuszcze to jeden ze składników pożywienia, wśród których krąży najwięcej kontrowersyjnych informacji, przez co często obwiniane są o powodowanie niechcianych przyrostów masy ciała. Prawdą jest, że tłuszcze dostarczają najwięcej kalorii spośród wszystkich makroskładników, ale nie oznacza to, że są głównym winowajcą nadwagi i otyłości wśród społeczeństwa. Jedno jest pewne, tłuszcze należą do składników niezmiernie ważnych w diecie człowieka, jednak należy zwrócić uwagę na ich ilość, jakość oraz źródło.

Czytam więcej
Article image

Alternatywne źródła białka w żywności przyszłości

Białko to jeden z podstawowych elementów budulcowych naszego organizmu. Potrzebne jest między innymi do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz obrony przed patogenami. Funkcje białek są tak obszerne, że cały artykuł mógłby być im poświęcony, jednak teraz skupimy się tylko na jego źródłach, a dokładniej na jego nowych źródłach, które często określane są mianem alternatywnych. Białka alternatywne to takie, które do tej pory nie były spożywane przez ludzi lub były stosowane tylko w wąskim zakresie i nie były wykorzystywane powszechnie na szeroką skalę.

 

czytaj dalej

Alternatywne źródła białka w żywności przyszłości

Adam Grdeń

Article image

Białko to jeden z podstawowych elementów budulcowych naszego organizmu. Potrzebne jest między innymi do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz obrony przed patogenami. Funkcje białek są tak obszerne, że cały artykuł mógłby być im poświęcony, jednak teraz skupimy się tylko na jego źródłach, a dokładniej na jego nowych źródłach, które często określane są mianem alternatywnych. Białka alternatywne to takie, które do tej pory nie były spożywane przez ludzi lub były stosowane tylko w wąskim zakresie i nie były wykorzystywane powszechnie na szeroką skalę.

 

Czytam więcej
Article image

Dietetyczne wspomaganie rekonwalescencji po przebytym COVID-19

Pod koniec 2019 roku choroba COVID-19 wywołana szybkim rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2 zaczęła dotykać coraz większej liczby ludności na całym świecie. W marcu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła ogłosić stan pandemii, który trwa do dziś. Do końca sierpnia 2021 roku na całym świecie zachorowało ponad 200 milionów ludzi, niestety ponad 4 miliony osób zmarło z powodu ciężkiego przebiegu choroby. W Polsce COVID-19 dotknął prawie 3 miliony osób, z czego 2,5 miliona szczęśliwie wyzdrowiało.

czytaj dalej

Dietetyczne wspomaganie rekonwalescencji po przebytym COVID-19

Adam Grdeń

Article image

Pod koniec 2019 roku choroba COVID-19 wywołana szybkim rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2 zaczęła dotykać coraz większej liczby ludności na całym świecie. W marcu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła ogłosić stan pandemii, który trwa do dziś. Do końca sierpnia 2021 roku na całym świecie zachorowało ponad 200 milionów ludzi, niestety ponad 4 miliony osób zmarło z powodu ciężkiego przebiegu choroby. W Polsce COVID-19 dotknął prawie 3 miliony osób, z czego 2,5 miliona szczęśliwie wyzdrowiało.

Czytam więcej