menu close arrow_back_ios person_add home

Alternatywne źródła białka w żywności przyszłości

Adam Grdeń

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

01-01-2022

39/2022

Białko to jeden z podstawowych elementów budulcowych naszego organizmu. Potrzebne jest między innymi do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz obrony przed patogenami. Funkcje białek są tak obszerne, że cały artykuł mógłby być im poświęcony, jednak teraz skupimy się tylko na jego źródłach, a dokładniej na jego nowych źródłach, które często określane są mianem alternatywnych. Białka alternatywne to takie, które do tej pory nie były spożywane przez ludzi lub były stosowane tylko w wąskim zakresie i nie były wykorzystywane powszechnie na szeroką skalę.

 

Dlaczego w ogóle ważne jest poszukiwanie nowych źródeł białka? Otóż obecnie świat musi zmagać się z wieloma problemami, takimi jak wzrastająca liczba ludzi na świecie, a co za tym idzie – zwiększone zapotrzebowanie na żywność dobrej jakości. Do tego dochodzi ograniczona powierzchnia lądu, wysokie koszty produkcji energii elektrycznej, ograniczone zasoby wody pitnej, a także coraz bardziej zanieczyszczone środowisko, do czego w dużym stopniu przyczynia się produkcja zwierzęca. Inaczej mówiąc, dotychczasowe źródła białek nie są wystarczająco zrównoważone i nie wystarczą, aby wyżywić ponad 9-miliardową populację, a właśnie taka ma być na świecie w 2050 roku według FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Szerzej ten aspekt został opisany w poprzednim numerze „Współczesnej Dietetyki” – Entomofagia – czy czeka nas radykalna zmiana diety, z którym warto się zapoznać, gdyż znajdują się tam istotne informacje, niepowtarzane w tym artykule.

Prócz owadów jadalnych, które zdecydowanie są przyszłością żywienia i drzemie w nich ogromny potencjał, są również inne alternatywne źródła białek, w których naukowcy pokładają nadzieję pod kątem wyżywienia ogólnoświatowej populacji, jednocześnie tworząc zrównoważony i wydajny system produkcji żywności. W dalszej części artykułu w kolejnych akapitach zostaną pokrótce opisane najważniejsze z nich.

Białko to jeden z podstawowych elementów budulcowych naszego organizmu. Potrzebne jest między innymi do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz obrony przed patogenami. Funkcje białek są tak obszerne, że cały artykuł mógłby być im poświęcony, jednak teraz skupimy się tylko na jego źródłach, a dokładniej na jego nowych źródłach, które często określane są mianem alternatywnych. Białka alternatywne to takie, które do tej pory nie były spożywane przez ludzi lub były stosowane tylko w wąskim zakresie i nie były wykorzystywane powszechnie na szeroką skalę.

 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Adam Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktorant w Zakładzie Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, gdzie zajmuje się projektowaniem nowej żywności dla sportowców. Dietetyk sportowy w Poradni Dietetycznej „Na Wagę Zdrowia” w Lublinie. Współzałożyciel firmy szkoleniowej EduNutrica.pl