CZYM JEST MENOPAUZA?
Menopauza, czyli inaczej ostatni cykl miesiączkowy, związana jest z zakończeniem okresu reprodukcyjnego kobiety. Zostaje ona stwierdzona, gdy w przeciągu 12 miesięcy po miesiączkowaniu nie odnotowuje się kolejnego krwawienia i nie jest to związane z występowaniem innych patologii. Następuje po nim zmniejszenie liczby pęcherzyków antralnych oraz zakończenie owulacji i menstruacji. Średnia wieku kobiet przechodzących menopauzę wynosi 48,8 lat (zazwyczaj występuje między 45. a 55. rokiem życia). Okres menopauzalny dzieli się na dwie fazy: wczesną oraz późną i może trwać do 15 lat. We wczesnej fazie następuje wzrost poziomu hormonu folikulotropowego (FSH), spadek poziomu AMH (hormon antymüllerowski – marker rezerwy jajnikowej), jednocześnie poziom estrogenów pozostaje stabilny. Powoduje to zmiany długości cyklu miesiączkowego.
W późnym przejściu menopauzalnym występują już rzadkie miesiączkowania (oligomenorrhoea – cykle dłuższe niż 32 dni, przeciągające się nawet do 6 miesięcy). Ten okres trwać może od 1 do 3 lat. Charakteryzuje się występowaniem cykli bezowulacyjnych, podwyższonym poziomem FSH, obniżonym AMH. Następuje wtedy również spadek poziomu estrogenów. Faza ta kończy się wystąpieniem menopauzy. W pierwszych latach po menopauzie niski poziom estrogenów wpływa na zakłócenie ujemnego sprzężenia zwrotnego, co powoduje nadprodukcję hormonu uwalniającego gonadotropiny, w konsekwencji stymulując produkcję FSH i LH i ustanie miesiączkowania. Od tego momentu występuje nowy poziom równowagi hormonalnej, czyli wysokie stężenie gonadotropin przy niskim stężeniu estrogenu [1, 2].
Menopauza jest nieodłącznym etapem życia każdej kobiety. Wiąże się ona z zachodzeniem wielu zmian w organizmie. Znaczna część kobiet ma obawy przed dolegliwościami, które mogą towarzyszyć temu okresowi. Odpowiednie przygotowanie, zarówno poprzez prawidłową dietę, jak i aktywność fizyczną, może w znaczy sposób wpłynąć na przebieg menopauzy.
mgr Joanna Walasek
Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s disease, CD) to – podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (ang. Ulcerative colitis, UC) oraz rzadziej spotykane, mikroskopowe i nieokreślone zapalenie jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD). Choroba ta wymaga szczególnego i indywidualnego podejścia dietetycznego. Dieta musi uwzględniać każdy etap choroby, by zapewnić pacjentowi dobrostan.
czytaj dalej
mgr Anna Brandys
Selen należy do pierwiastków śladowych. Jego suplementacja zapobiega stanom zapalnym oraz niszczeniu gruczołu tarczycowego. Dobrym źródłem selenu są grzyby, podroby (np. nerki) oraz owoce morza i ryby. Produkty roślinne zawierają najlepiej przyswajalny selen, zawierają go czosnek, a także nasiona roślin strączkowych. Selen jest też obecny w produktach mlecznych i jajach ze względu na to, że jest zawarty w paszy zwierząt.
czytaj dalej
dr n. med. Izabela Grabowska
Wegetarianizm określany jest często jako styl życia – styl odżywiania, ale też pewnego rodzaju filozofia życia związana nie tylko ze świadomym zaprzestaniem spożywania pokarmu pochodzenia zwierzęcego, ale również z rezygnacją z palenia tytoniu, spożywania alkoholu, a także większą dbałością o codzienną aktywność fizyczną i stan umysłu.
czytaj dalej