menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 39/2022

Chociaż menopauza jest naturalnym wydarzeniem w życiu kobiety, niektóre jej symptomy mogą być na tyle poważne, że niekorzystnie będą wpływać na jej zdrowie. Istnieją do­wody sugerujące, że dieta ma wpływ na objawy menopauzy i pomaga złagodzić jej dolegliwości, zapobiec powikłaniom okołomenopauzalnym i znacznie poprawić komfort ży­cia kobiety w czasie menopauzy oraz w okresie postme­nopauzalnym. W bieżącym numerze poruszamy istotne zagadnienie wpływu zachowań żywieniowych na okres okołomenopauzalny i analizujemy kluczowe w tym okresie składniki diety.

W numerze 39 przedstawiamy też zaktualizowane dane dotyczące suplementacji i leczenia witaminą D wraz z siłą rekomendacji i jakością dowodów naukowych. Odpowia­damy na pytania dotyczące tego zagadnienia.

Badanie COSI (WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative) przeprowadzone w 36 krajach, w tym w Polsce, wykazało, że 29% chłopców i 27% dziew­cząt w wieku 7–9 lat zmaga się z nadwagą, dlatego nie zapominamy o zagadnieniach związanych z żywieniem dzieci i konsekwencjach nadmiernej masy ciała.

Jako nasi stali czytelnicy znacie już Państwo zapewne entomofagi oraz prozdrowotne właściwości owadów. Tym razem analizujemy inne alternatywne źródła białka mające potencjał znaleźć swoje miejsce w żywności przyszłości. Skupiamy się na jego nowych źródłach. Chcecie wiedzieć więcej na temat mięsa wyhodowanego metodąin vitro lub białka SCP?

Zachęcam do aktualizacji wiedzy i zapoznania się z bieżącym numerem.

OKŁADKA 1-1.jpg


Article image

TEMAT NUMERU

Menopauza i wpływ czynników stylu życia na jej przebieg

Menopauza jest nieodłącznym etapem życia każdej kobiety. Wiąże się ona z zachodzeniem wielu zmian w organizmie. Znaczna część kobiet ma obawy przed dolegliwościami, które mogą towarzyszyć temu okresowi. Odpowiednie przygotowanie, zarówno poprzez prawidłową dietę, jak i aktywność fizyczną, może w znaczy sposób wpłynąć na przebieg menopauzy.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Menopauza i wpływ czynników stylu życia na jej przebieg

Article image

Menopauza jest nieodłącznym etapem życia każdej kobiety. Wiąże się ona z zachodzeniem wielu zmian w organizmie. Znaczna część kobiet ma obawy przed dolegliwościami, które mogą towarzyszyć temu okresowi. Odpowiednie przygotowanie, zarówno poprzez prawidłową dietę, jak i aktywność fizyczną, może w znaczy sposób wpłynąć na przebieg menopauzy.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Konsekwencje nadmiernej masy ciała u dzieci

Julia Bober

W ostatnich latach świat mierzy się z epidemią otyłości1 nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci. Konsekwencje nadmiernej masy ciała wieku dziecięcego są przede wszystkim długofalowe i mają znaczący wpływ na dalsze trwanie i jakość życia, predysponując do rozwoju chorób cywilizacyjnych2 – zależnych od stylu życia i sprzężonych z rozwojem i cyfryzacją społeczeństwa.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Konsekwencje nadmiernej masy ciała u dzieci

Julia Bober

Article image

W ostatnich latach świat mierzy się z epidemią otyłości1 nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci. Konsekwencje nadmiernej masy ciała wieku dziecięcego są przede wszystkim długofalowe i mają znaczący wpływ na dalsze trwanie i jakość życia, predysponując do rozwoju chorób cywilizacyjnych2 – zależnych od stylu życia i sprzężonych z rozwojem i cyfryzacją społeczeństwa.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Zalecenia żywieniowe w chorobie Leśniowskiego-Crohna

mgr Joanna Walasek

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s disease, CD) to – podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (ang. Ulcerative colitis, UC) oraz rzadziej spotykane, mikroskopowe i nieokreślone zapalenie jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD). Choroba ta wymaga szczególnego i indywidualnego podejścia dietetycznego. Dieta musi uwzględniać każdy etap choroby, by zapewnić pacjentowi dobrostan.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Zalecenia żywieniowe w chorobie Leśniowskiego-Crohna

mgr Joanna Walasek

Article image

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s disease, CD) to – podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (ang. Ulcerative colitis, UC) oraz rzadziej spotykane, mikroskopowe i nieokreślone zapalenie jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD). Choroba ta wymaga szczególnego i indywidualnego podejścia dietetycznego. Dieta musi uwzględniać każdy etap choroby, by zapewnić pacjentowi dobrostan.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola selenu w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Zapotrzebowanie na selen i jego wchłanianie

mgr Anna Brandys

Selen należy do pierwiastków śladowych. Jego suplementacja zapobiega stanom zapalnym oraz niszczeniu gruczołu tarczycowego. Dobrym źródłem selenu są grzyby, podroby (np. nerki) oraz owoce morza i ryby. Produkty roślinne zawierają najlepiej przyswajalny selen, zawierają go czosnek, a także nasiona roślin strączkowych. Selen jest też obecny w produktach mlecznych i jajach ze względu na to, że jest zawarty w paszy zwierząt.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola selenu w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Zapotrzebowanie na selen i jego wchłanianie

mgr Anna Brandys

Article image

Selen należy do pierwiastków śladowych. Jego suplementacja zapobiega stanom zapalnym oraz niszczeniu gruczołu tarczycowego. Dobrym źródłem selenu są grzyby, podroby (np. nerki) oraz owoce morza i ryby. Produkty roślinne zawierają najlepiej przyswajalny selen, zawierają go czosnek, a także nasiona roślin strączkowych. Selen jest też obecny w produktach mlecznych i jajach ze względu na to, że jest zawarty w paszy zwierząt.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Idea wegetarianizmu a dzisiejsze trendy konsumenckie

Izabela Grabowska

Article image

Wegetarianizm określany jest często jako styl życia – styl odżywiania, ale też pewnego rodzaju filozofia życia związana nie tylko ze świadomym zaprzestaniem spożywania pokarmu pochodzenia zwierzęcego, ale również z rezygnacją z palenia tytoniu, spożywania alkoholu, a także większą dbałością o codzienną aktywność fizyczną i stan umysłu.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Witamina D. Znaczenie dla wybranych układów i narządów, zaktualizowane wytyczne suplementacji

Oliwia Pietrasińska

W artykule postaramy się przekazać najistotniejsze informacje na temat tej niezwykle ważnej dla naszego organizmu witaminy. Poruszymy kwestię zastosowania witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego, ale także jej roli w układzie odpornościowym i układzie krążenia. Odpowiemy na pytania dotyczące zalecanego spożycia i odpowiedniej suplementacji.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Witamina D. Znaczenie dla wybranych układów i narządów, zaktualizowane wytyczne suplementacji

Oliwia Pietrasińska

Article image

W artykule postaramy się przekazać najistotniejsze informacje na temat tej niezwykle ważnej dla naszego organizmu witaminy. Poruszymy kwestię zastosowania witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego, ale także jej roli w układzie odpornościowym i układzie krążenia. Odpowiemy na pytania dotyczące zalecanego spożycia i odpowiedniej suplementacji.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Sterole roślinne w diecie człowieka

mgr Paulina Chrzan

Od kilku lat jednym z głównych problemów zdrowotnych dla całego świata, rzutującym na większość przypadków śmiertelnych, są choroby sercowo- -naczyniowe. Wieloletnie badania wykazały, iż jednym z najlepszych środków terapeutycznych oraz prewencyjnych jest zmiana stylu życia, a więc zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna. W ostatnim czasie pojawiły się jednak doniesienia o zbawiennej roli również steroli roślinnych, a produkty w nie wzbogacone zaczęły zapełniać półki sklepowe. Jednak czy sterole słusznie są uznawane za tak wielkie dobro dla zdrowia płynące z roślin?

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Sterole roślinne w diecie człowieka

mgr Paulina Chrzan

Article image

Od kilku lat jednym z głównych problemów zdrowotnych dla całego świata, rzutującym na większość przypadków śmiertelnych, są choroby sercowo- -naczyniowe. Wieloletnie badania wykazały, iż jednym z najlepszych środków terapeutycznych oraz prewencyjnych jest zmiana stylu życia, a więc zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna. W ostatnim czasie pojawiły się jednak doniesienia o zbawiennej roli również steroli roślinnych, a produkty w nie wzbogacone zaczęły zapełniać półki sklepowe. Jednak czy sterole słusznie są uznawane za tak wielkie dobro dla zdrowia płynące z roślin?

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Alternatywne źródła białka w żywności przyszłości

Adam Grdeń

Białko to jeden z podstawowych elementów budulcowych naszego organizmu. Potrzebne jest między innymi do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz obrony przed patogenami. Funkcje białek są tak obszerne, że cały artykuł mógłby być im poświęcony, jednak teraz skupimy się tylko na jego źródłach, a dokładniej na jego nowych źródłach, które często określane są mianem alternatywnych. Białka alternatywne to takie, które do tej pory nie były spożywane przez ludzi lub były stosowane tylko w wąskim zakresie i nie były wykorzystywane powszechnie na szeroką skalę.

 

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Alternatywne źródła białka w żywności przyszłości

Adam Grdeń

Article image

Białko to jeden z podstawowych elementów budulcowych naszego organizmu. Potrzebne jest między innymi do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz obrony przed patogenami. Funkcje białek są tak obszerne, że cały artykuł mógłby być im poświęcony, jednak teraz skupimy się tylko na jego źródłach, a dokładniej na jego nowych źródłach, które często określane są mianem alternatywnych. Białka alternatywne to takie, które do tej pory nie były spożywane przez ludzi lub były stosowane tylko w wąskim zakresie i nie były wykorzystywane powszechnie na szeroką skalę.

 

Czytam więcej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Właściwości zdrowotne i odżywcze oleju rzepakowego

mgr Paulina Chrzan

Tłuszcze są składnikami diety, które pojawiają się na naszych talerzach każdego dnia. Są zarówno komponentami produktów spożywczych, jak i produktami dodawanymi w celu wzbogacenia smaku gotowego dania czy też wykorzystywanymi surowcami w przygotowywaniu potraw podczas procesów obróbki. Jednym z najczęściej używanych olei roślinnych w polskich domach jest olej rzepakowy, wokół którego od dawna krążą mity. Według części jest to jeden z najlepszych źródeł tłuszczu, natomiast inni unikają go pełni obaw. Sprawdzamy, jak klasyfikuje się olej rzepakowy według najnowszej literatury.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Właściwości zdrowotne i odżywcze oleju rzepakowego

mgr Paulina Chrzan

Article image

Tłuszcze są składnikami diety, które pojawiają się na naszych talerzach każdego dnia. Są zarówno komponentami produktów spożywczych, jak i produktami dodawanymi w celu wzbogacenia smaku gotowego dania czy też wykorzystywanymi surowcami w przygotowywaniu potraw podczas procesów obróbki. Jednym z najczęściej używanych olei roślinnych w polskich domach jest olej rzepakowy, wokół którego od dawna krążą mity. Według części jest to jeden z najlepszych źródeł tłuszczu, natomiast inni unikają go pełni obaw. Sprawdzamy, jak klasyfikuje się olej rzepakowy według najnowszej literatury.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania