Współczesna Dietetyka | 23/2019

Dieta wegetariańska – to dieta, która bazuje na produktach roślinnych, a eliminuje produkty mięsne. Prawidłowe zbilansowanie diety wegetariańskiej wymaga wiedzy – zwłaszcza w okresie ciąży.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Dieta wegetariańska – to dieta, która bazuje na produktach roślinnych, a eliminuje produkty mięsne. Prawidłowe zbilansowanie diety wegetariańskiej wymaga wiedzy – zwłaszcza w okresie ciąży.
Borelioza z Lyme jest najczęściej występującą chorobą odkleszczową powodowaną przez bakterie z rodzaju Borrelia. Obraz choroby jest bardzo zróżnicowany, obejmuje wiele narządów i przebiega w kilku etapach. Dodatkowo złożona biologia bakterii oraz ograniczenia metod laboratoryjnych powodują, że rozpoznanie boreliozy z Lyme może przysparzać wielu trudności.
DIAGNOSTYKA
Borelioza z Lyme jest najczęściej występującą chorobą odkleszczową powodowaną przez bakterie z rodzaju Borrelia. Obraz choroby jest bardzo zróżnicowany, obejmuje wiele narządów i przebiega w kilku etapach. Dodatkowo złożona biologia bakterii oraz ograniczenia metod laboratoryjnych powodują, że rozpoznanie boreliozy z Lyme może przysparzać wielu trudności.
Jak motywować ludzi do podjęcia zmian w obszarze odżywiania - wybrane techniki
PSYCHODIETETYKA
Jak motywować ludzi do podjęcia zmian w obszarze odżywiania - wybrane techniki
Kreatyna jest jednym z najbardziej popularnych suplementów ergogenicznych. Wyniki badań jednoznacznie pokazują, że suplementacja kreatyny ma pozytywne efekty w przypadku sportowców.
DIETETYKA SPORTOWA
Kreatyna jest jednym z najbardziej popularnych suplementów ergogenicznych. Wyniki badań jednoznacznie pokazują, że suplementacja kreatyny ma pozytywne efekty w przypadku sportowców.
Niewiele produktów spożywczych może pochwalić się taką atencją jak mleko i jego przetwory. Czy spożywanie produktów mlecznych przez sportowców jest wskazane?
DIETETYKA SPORTOWA
Niewiele produktów spożywczych może pochwalić się taką atencją jak mleko i jego przetwory. Czy spożywanie produktów mlecznych przez sportowców jest wskazane?
Kolka niemowlęca jest tematem dobrze znanym nie tylko pediatrom czy położnym środowiskowym, ale także dietetykom, zwłaszcza, że przypadłość ta dotyka 10-40% dzieci. Stanowi ogromny problem wielu rodziców, zaniepokojonych stanem zdrowia ich dziecka, które przez długi czas cieszyło się zdrowiem i nie wykazywało niepokojących objawów.
DIETETYKA DZIECIĘCA
Kolka niemowlęca jest tematem dobrze znanym nie tylko pediatrom czy położnym środowiskowym, ale także dietetykom, zwłaszcza, że przypadłość ta dotyka 10-40% dzieci. Stanowi ogromny problem wielu rodziców, zaniepokojonych stanem zdrowia ich dziecka, które przez długi czas cieszyło się zdrowiem i nie wykazywało niepokojących objawów.
Borelioza – to infekcyjna, odkleszczowa choroba zakaźna wywołana przez krętki Borrelia spp. Manifestuje się jako wieloukładowa choroba zapalna, początkowo atakująca skórę, następnie stawy, ośrodkowy układ nerwowy i inne narządy, w tym serce. Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne w czasie trwania leczenia oraz po zakończeniu antybiotykoterapii.
Z GABINETU DIETETYKA
Borelioza – to infekcyjna, odkleszczowa choroba zakaźna wywołana przez krętki Borrelia spp. Manifestuje się jako wieloukładowa choroba zapalna, początkowo atakująca skórę, następnie stawy, ośrodkowy układ nerwowy i inne narządy, w tym serce. Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne w czasie trwania leczenia oraz po zakończeniu antybiotykoterapii.
Choroba Hashimoto bardzo często współwystępuje z innymi schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym. Wśród najczęściej występujących można wymienić: cukrzycę typu I, łuszczycę, celiakię, bielactwo, toczeń rumieniowaty. Pacjenci dodatkowo często cierpią z powodu insulinooporności, zaburzeń lipidowych, zespołu policystycznych jajników czy atopowego zapalenia skóry3.
Z GABINETU DIETETYKA
Choroba Hashimoto bardzo często współwystępuje z innymi schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym. Wśród najczęściej występujących można wymienić: cukrzycę typu I, łuszczycę, celiakię, bielactwo, toczeń rumieniowaty. Pacjenci dodatkowo często cierpią z powodu insulinooporności, zaburzeń lipidowych, zespołu policystycznych jajników czy atopowego zapalenia skóry3.
Bardzo dużo mówi się o roli kwasów omega-3 oraz omega-6 w diecie. Zgłębiając jednak temat nieco bardziej, warto zwrócić uwagę na rolę kwasu DHA w funkcjonowaniu organizmu.
Z GABINETU DIETETYKA
Bardzo dużo mówi się o roli kwasów omega-3 oraz omega-6 w diecie. Zgłębiając jednak temat nieco bardziej, warto zwrócić uwagę na rolę kwasu DHA w funkcjonowaniu organizmu.
Z GABINETU DIETETYKA
tekst otwartyArtykuł jest omówieniem informacji wybranych z najnowszego Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia opublikowanego 21 lutego 2019 r.: „Cukier, otyłość – konsekwencje”1, na temat aktualnego spożycia cukru w Polsce i jego konsekwencji zdrowotnych. Przegląd literatury, badań oraz najnowszych danych statystycznych jednoznacznie wskazuje, że w Polsce mamy do czynienia z epidemią otyłości.
Z GABINETU DIETETYKA
Artykuł jest omówieniem informacji wybranych z najnowszego Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia opublikowanego 21 lutego 2019 r.: „Cukier, otyłość – konsekwencje”1, na temat aktualnego spożycia cukru w Polsce i jego konsekwencji zdrowotnych. Przegląd literatury, badań oraz najnowszych danych statystycznych jednoznacznie wskazuje, że w Polsce mamy do czynienia z epidemią otyłości.
Kolonizacja Helicobacter pylori jest powszechna, występuje u około 50% ludności świata. Według danych z 2004 r. w Polsce zakażenie H. pyroli dotyczyło 84% osób dorosłych i 32% dzieci.
Z GABINETU DIETETYKA
Kolonizacja Helicobacter pylori jest powszechna, występuje u około 50% ludności świata. Według danych z 2004 r. w Polsce zakażenie H. pyroli dotyczyło 84% osób dorosłych i 32% dzieci.
Gęstość mineralna kości (BMD, Bone Mineral Density) jest wyznacznikiem warunkującym stan i wytrzymałość szkieletu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization) za najważniejsze czynniki mające wpływ na stan tkanki kostnej człowieka w ciągu całego życia uznano aktywność fizyczną i żywienie. Żywienie stanowi ważny, podlegający modyfikacji czynnik warunkujący prawidłowy rozwój tkanki kostnej, a w późniejszym okresie życia – także utrzymanie masy kostnej na optymalnym poziomie.
Z GABINETU DIETETYKA
Gęstość mineralna kości (BMD, Bone Mineral Density) jest wyznacznikiem warunkującym stan i wytrzymałość szkieletu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization) za najważniejsze czynniki mające wpływ na stan tkanki kostnej człowieka w ciągu całego życia uznano aktywność fizyczną i żywienie. Żywienie stanowi ważny, podlegający modyfikacji czynnik warunkujący prawidłowy rozwój tkanki kostnej, a w późniejszym okresie życia – także utrzymanie masy kostnej na optymalnym poziomie.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
tekst otwartyKonopie – rośliny magiczne, lecznicze, użytkowe, w końcu zakazane. Powszechność wykorzystania konopi w celach żywieniowych i leczniczych spotyka się ze skrajnymi emocjami, które – niezależnie od tego czy są nad wyraz optymistyczne, czy negatywne – mogą wynikać z niewiedzy.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Konopie – rośliny magiczne, lecznicze, użytkowe, w końcu zakazane. Powszechność wykorzystania konopi w celach żywieniowych i leczniczych spotyka się ze skrajnymi emocjami, które – niezależnie od tego czy są nad wyraz optymistyczne, czy negatywne – mogą wynikać z niewiedzy.
Zgodnie z definicją oleje zimnotłoczone (ang. cold press) pozyskiwane są z roślin w wyniku procesów mechanicznych bez zastosowania wysokiej temperatury. W ostatnich latach oleje tłoczone na zimno cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów i specjalistów żywienia. Czy oprócz niewątpliwych walorów smakowych oleje te wykazują właściwości prozdrowotne? W poniższej pracy przedstawiono charakterystykę wybranych olejów zimnotłoczonych.
SUPERFOODS
Zgodnie z definicją oleje zimnotłoczone (ang. cold press) pozyskiwane są z roślin w wyniku procesów mechanicznych bez zastosowania wysokiej temperatury. W ostatnich latach oleje tłoczone na zimno cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów i specjalistów żywienia. Czy oprócz niewątpliwych walorów smakowych oleje te wykazują właściwości prozdrowotne? W poniższej pracy przedstawiono charakterystykę wybranych olejów zimnotłoczonych.