menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 24/2019

Koncepcja karmienia terapeutycznego Human Touch, została stworzona przede wszystkim dla dzieci, a bodźcem do jej powstania były lalki terapeutyczne Original Empathy Dolls stworzone przez  Britt-Marie Egedius Jakobsson, wiedza neurologopedyczna oraz doświadczenie w pracy z dziećmi z wyzwaniami rozwojowymi.

okladka-24.png


AKTUALNOŚCI

Zmiany w żywieniu szpitalnym? Nowy projekt MZ

Żywieniu pacjentów w szpitalach towarzyszą skrajne emocje, a zawartość talerza podopiecznych szpitali budzi wiele wątpliwości w kontekście idei dostosowania diety do potrzeb pacjenta, często już nie indywidualnych, ale chociażby obejmujących główne problemy zdrowotne. Średnia stawka żywieniowa wynosi obecnie w szpitalach ok. 14 zł brutto. 

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Zmiany w żywieniu szpitalnym? Nowy projekt MZ

Żywieniu pacjentów w szpitalach towarzyszą skrajne emocje, a zawartość talerza podopiecznych szpitali budzi wiele wątpliwości w kontekście idei dostosowania diety do potrzeb pacjenta, często już nie indywidualnych, ale chociażby obejmujących główne problemy zdrowotne. Średnia stawka żywieniowa wynosi obecnie w szpitalach ok. 14 zł brutto. 

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Rodzina dziecka otyłego u dietetyka

Magdalena Jarzębowska

Kiedy do dietetyka przychodzi otyłe dziecko, przychodzi tak naprawdę cała jego rodzina. Z tego spostrzeżenia wynika bardzo ważna konkluzja – pracując z problemem otyłości specjalista, nie może koncentrować się na przyprowadzonym przez rodziców dziecku, ale od samego początku komunikować, że to rodzice są głównymi partnerami do rozmowy i działań terapeutycznych.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Rodzina dziecka otyłego u dietetyka

Magdalena Jarzębowska

Article image

Kiedy do dietetyka przychodzi otyłe dziecko, przychodzi tak naprawdę cała jego rodzina. Z tego spostrzeżenia wynika bardzo ważna konkluzja – pracując z problemem otyłości specjalista, nie może koncentrować się na przyprowadzonym przez rodziców dziecku, ale od samego początku komunikować, że to rodzice są głównymi partnerami do rozmowy i działań terapeutycznych.

Czytam więcej

DIETETYKA SPORTOWA

Azotany w diecie sportowców

Agnieszka Falborska

Article image

Swoją popularność azotany zawdzięczają przede wszystkim sokowi z buraka, który szczególnie chętnie jest spożywany i promowany wśród biegaczy długodystansowych. Warto jednak przyjrzeć się tym związkom również w kontekście innych dyscyplin sportowych.

Czytam więcej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Wpływ otyłości na nadciśnienie tętnicze

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny, Anna Tomczyk

Article image

Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia otyłość jest klasyfikowana jako stan, w którym występuje zwiększenie masy ciała spowodowane wzrostem ilości tkanki tłuszczowej1. Od 1975 r. do 2016 r. średnie BMI u dzieci, młodzieży i dorosłych zwiększyło się w sposób globalny2.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie dietetyczne w sterydoterapii

mgr Agnieszka Ciepłowska-Rysak

Article image

Przewlekłe przyjmowanie leków sterydowych – choć czasem nieuniknione – znacząco wpływa na organizm. Należy pamiętać, że efekty uboczne często zależą od wielkości dawki czy reakcji indywidualnej pacjenta, a także czasu leczenia, ale należy je mieć na uwadze w każdym wypadku i dietetyk powinien zdawać sobie z nich sprawę.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Baton w diecie – suplement czy cheat meal?

Weronika Strugała

Określenie „baton” kojarzy się bezpośrednio z niedozwoloną, słodką i niezdrową przekąską. Internet jednak zasypany jest przepisami na ich wartościowe odpowiedniki. W odpowiedzi na potrzeby klientów, którzy chcą pogodzić szybkie tempo życia i zdrową zbilansowaną dietę, producenci żywności wprowadzili na rynek różnego rodzaju produkty, których zadaniem jest pogodzenie zaspokojenia ochoty na słodycze z modą na zdrowy styl życia.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Baton w diecie – suplement czy cheat meal?

Weronika Strugała

Article image

Określenie „baton” kojarzy się bezpośrednio z niedozwoloną, słodką i niezdrową przekąską. Internet jednak zasypany jest przepisami na ich wartościowe odpowiedniki. W odpowiedzi na potrzeby klientów, którzy chcą pogodzić szybkie tempo życia i zdrową zbilansowaną dietę, producenci żywności wprowadzili na rynek różnego rodzaju produkty, których zadaniem jest pogodzenie zaspokojenia ochoty na słodycze z modą na zdrowy styl życia.

Czytam więcej

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Leczenie żywieniowe w chorobie Parkinsona

dr n. med. i dr n. o zdr. Marta Lewandowicz

Article image

Choroba Parkinsona (ang. Parkinson’s disease; PD) inaczej drżączka poraźna, to druga pod względem rozpowszechnienia choroba neurodegeneracyjna na świecie. Choć nie istnieje dieta, która mogłaby bezpośrednio zapobiec rozwojowi parkinsonizmu, to wsparcie żywieniowe stanowi istotne uzupełnienie leczenia objawowego.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania