Współczesna Dietetyka | 24/2019
Problemy żywieniowe coraz częściej dotykają najmłodszych pacjentów, a rodzice coraz częściej konsultują się w tym zakresie ze specjalistami. Wiele lat temu mówiło się głównie o „niejadkach”, teraz bardzo często podkreśla się wzrost liczby dzieci z nadwagą i otyłością. We wszystkich jednak przypadkach nadrzędną kwesti ą jest to, że jedzenie, które dziecko otrzymuje, powinno gwarantować mu prawidłowy rozwój. Posiłki powinny zapewniać właściwe proporcje składników odżywczych, odpowiednią ilość witamin, składników mineralnych oraz oczywiście energii. Może to okazać się szczególnie trudne u dzieci z wyzwaniami rozwojowymi. Jak w takich przypadkach powinna wyglądać interwencja diagnostyczna i żywieniowa? Kwesti ą dzieci, które odmawiają jedzenia i mają trudności związane z jedzeniem, zajęła się neurologopeda – Monika Habik, która opisała koncepcję karmienia terapeutycznego Human Touch. Koncepcja pozwala na takie podejście do małego pacjenta, które pomoże wyeliminować niechęć do jedzenia, dzięki czemu wspomoże prawidłowy rozwój dziecka. U podstaw powodzenia działań terapeuty karmienia leży dogłębna diagnostyka, która wskazuje na przyczyny odmowy jedzenia, ścisła współpraca z gastrologiem, dietetykiem oraz rodzicami dziecka. W bieżącym wydaniu „Współczesnej Dietetyki” przedstawiamy koncepcję karmienia terapeutycznego Human Touch, a w kolejnym numerze zaprezentujemy szczegółowe studium przypadku małego pacjenta, który pracował z terapeutą w oparciu o tę koncepcję.
Ze względu na bardzo duże zainteresowanie tematem boreliozy, opublikowanym w 23 numerze „Współczesnej Dietetyki”, w bieżącym wydaniu zachęcam do zapoznania się z artykułem na temat wykorzystania probiotykoterapii w leczeniu boreliozy.
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska