menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Współczesna Dietetyka | 25/2019

Z pewnością każdy pacjent trafi ający do naszego gabinetu słyszał o cholesterolu i jego znaczeniu dla organizmu. Sporo jest na ten temat kampanii w mediach i jest to temat, o którym mówiło się zanim jeszcze zwrócono większą uwagę na problem otyłości w społeczeństwie. Podstawowe informacje płynące z tych medialnych przekazów, wskazują, że wysoki poziom cholesterolu może oznaczać poważne problemy kardiologiczne. większość pacjentów bez wahania wskaże produkty, w których cholesterolu jest dużo (jajka, masło, tłuste potrawy). taka podstawowa „wiedza” pacjenta może pomóc w kształtowaniu jego świadomości, wyjaśnić, że nie każdy cholesterol jest „zły” i że wcale nie trzeba rezygnować zupełnie z jedzenia jajek, aby poziom cholesterolu obniżyć. niewątpliwie jednak współpraca z takimi pacjentami wymaga wytrwałości i samodyscypliny. w naszym gabinecie mogą pojawić się jednak osoby, których poziom cholesterolu wielokrotnie przekracza przyjęte normy. co więcej – mogą to być nawet dzieci. w najnowszym wydaniu „współczesnej dietetyki” przybliżymy Państwu temat hipercholesterolemii rodzinnej, gdzie wysoki poziom cholesterolu wynika z uwarunkowań genetycznych. czy zagrożenia dla takiego pacjenta są takie same jak dla pacjentów, u których wysoki poziom cholesterolu jest wynikiem wyłącznie niewłaściwej diety? Jakie korelacje leczenia farmakologicznego należy uwzględnić w przypadku dietoterapii? czy zalecenia dietetyczne są w tym wypadku takie same jak dla pacjentów, u których poziom cholesterolu nie ma podłoża genetycznego? na te i inne pytania odpowiedzą eksperci, którzy na co dzień pracują w krajowym centrum Hipercholesterolemii Rodzinnej w gdańsku.

Ze swojej strony polecam dodatkowo dwa artykuły, których tematyka również może okazać się bardzo przydatna w Państwa pracy zawodowej: wsparcie dietetyczne w chorobie refl uksowej oraz wpływ żywienia na gojenie się ran i odleżyn. obie publikacje szczegółowo opracowane i bardzo praktycznie omawiają postępowanie dietetyczne z pacjentami.

redaktor prowadząca

Sylwia Leszczyńska



Article image

Badania laboratoryjne w leczeniu otyłości

dr n. med. Karolina Karabin

Otyłość jest przewlekłą chorobą, której częstość występowania na świecie z roku na rok wzrasta i obecnie stanowi najczęściej występującą chorobę będącą skutkiem zaburzeń odżywiania. Według badania WOBASZ II przeprowadzonego w latach 2013–2014 otyłość stwierdza się u 24,4% mężczyzn i 25% kobiet, co dorównuje statystykom światowym.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Badania laboratoryjne w leczeniu otyłości

dr n. med. Karolina Karabin

Article image

Otyłość jest przewlekłą chorobą, której częstość występowania na świecie z roku na rok wzrasta i obecnie stanowi najczęściej występującą chorobę będącą skutkiem zaburzeń odżywiania. Według badania WOBASZ II przeprowadzonego w latach 2013–2014 otyłość stwierdza się u 24,4% mężczyzn i 25% kobiet, co dorównuje statystykom światowym.

Czytam więcej

PSYCHODIETETYKA

Pacjent „zajadający” emocje w gabinecie dietetycznym

Aleksandra Ulatowska

Article image

Pracując w z osobami z nadwagą i otyłością, obok wprowadzania zasad prawidłowego odżywiania się, należy pamiętać także o stanie psychicznym oraz emocjonalnym podopiecznych. Jako podłoże części nieprawidłowych nawyków żywieniowych można zaobserwować trudności z rozpoznawaniem oraz radzeniem sobie z emocjami – zarówno tymi pozytywnymi, jak i negatywnymi.

Czytam więcej
Article image

Karmienie piersią w wybranych wrodzonych wadach metabolizmu

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Wrodzone wady metabolizmu (WWM) – to choroby rzadkie, występują u 5 na 10 000 osób. Ponad 20 z nich rozpoznawane jest w przesiewie noworodkowym, który wykonuje się w szpitalu po narodzinach dziecka. W ten sposób rozpoznawane są choroby, które umiemy leczyć, a wczesna diagnoza ma ogromne znaczenie w zachowaniu zdrowia i życia pacjenta. Mowa tu o terapii dietetycznej. A skoro mają być wprowadzane zmiany żywieniowe u noworodka, to czy zawsze może być on karmiony mlekiem mamy?

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Karmienie piersią w wybranych wrodzonych wadach metabolizmu

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Article image

Wrodzone wady metabolizmu (WWM) – to choroby rzadkie, występują u 5 na 10 000 osób. Ponad 20 z nich rozpoznawane jest w przesiewie noworodkowym, który wykonuje się w szpitalu po narodzinach dziecka. W ten sposób rozpoznawane są choroby, które umiemy leczyć, a wczesna diagnoza ma ogromne znaczenie w zachowaniu zdrowia i życia pacjenta. Mowa tu o terapii dietetycznej. A skoro mają być wprowadzane zmiany żywieniowe u noworodka, to czy zawsze może być on karmiony mlekiem mamy?

Czytam więcej
Article image

Hipercholesterolemia rodzinna. Rola diety i zalecenia żywieniowe

dr hab. n. med. Zdzisław Kochan, Natalia Szupryczyńska, Marcin Pajkowski, Marzena Romanowska-Kocejko, mgr Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Według wiodących rekomendacji ECS/EAS (najnowsze zostały opublikowane 31 sierpnia 2019 r.) dotyczących leczenia zaburzeń lipidowych czynniki związane z odpowiednim żywieniem są istotną składową niefarmakologicznej części terapii.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Hipercholesterolemia rodzinna. Rola diety i zalecenia żywieniowe

dr hab. n. med. Zdzisław Kochan, Natalia Szupryczyńska, Marcin Pajkowski, Marzena Romanowska-Kocejko, mgr Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Article image

Według wiodących rekomendacji ECS/EAS (najnowsze zostały opublikowane 31 sierpnia 2019 r.) dotyczących leczenia zaburzeń lipidowych czynniki związane z odpowiednim żywieniem są istotną składową niefarmakologicznej części terapii.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Rozpoznawanie i leczenie hipercholesterolemii rodzinnej

Marcin Pajkowski, Marzena Romanowska-Kocejko, mgr Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Article image

Za rozwój hipercholesterolemii rodzinnej odpowiedzialna jest mutacja jednego z trzech genów biorących udział w metabolizmie cholesterolu LDL: genu receptora LDL (LDLR), apolipoproteiny B (APOB) lub proproteinowej konwertazy subtilyzyny/keksyny typ 9 (PCSK9).

Czytam więcej
Article image

Wpływ żywienia na gojenie się ran i odleżyn

Pomimo postępu medycyny, obejmującego również innowacyjne metody leczenia ran, trudno gojące się rany wciąż stanowią wyzwanie dla wielu specjalistów służby zdrowia. Szereg dowodów z ostatnich lat wskazuje na biochemiczne i molekularne działanie kilku składników odżywczych, potwierdzając pogląd, że właściwe żywienie może stać się przydatne w procesie leczenia, szczególnie w przypadku ran o tzw. przewlekłym charakterze. Równie silnie podkreśla się wagę właściwego stanu odżywienia.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wpływ żywienia na gojenie się ran i odleżyn

Article image

Pomimo postępu medycyny, obejmującego również innowacyjne metody leczenia ran, trudno gojące się rany wciąż stanowią wyzwanie dla wielu specjalistów służby zdrowia. Szereg dowodów z ostatnich lat wskazuje na biochemiczne i molekularne działanie kilku składników odżywczych, potwierdzając pogląd, że właściwe żywienie może stać się przydatne w procesie leczenia, szczególnie w przypadku ran o tzw. przewlekłym charakterze. Równie silnie podkreśla się wagę właściwego stanu odżywienia.

Czytam więcej
Article image

Rola suplementacji witaminy D w schorzeniach tarczycy

Monika Namysłowska

Aktywną biologicznie postacią witaminy D jest kalcytriol oznaczany jako 1,25(OH)2D3. Jest to hormon sterydowy, do którego syntezy niezbędny jest cholesterol. Prekursorem kalcytriolu jest cholekalcyferol, powszechnie znany jako witamina D3, powstający w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego typu B, a także przyswajalny z pożywienia, głównie z produktów pochodzenia zwierzęcego.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola suplementacji witaminy D w schorzeniach tarczycy

Monika Namysłowska

Article image

Aktywną biologicznie postacią witaminy D jest kalcytriol oznaczany jako 1,25(OH)2D3. Jest to hormon sterydowy, do którego syntezy niezbędny jest cholesterol. Prekursorem kalcytriolu jest cholekalcyferol, powszechnie znany jako witamina D3, powstający w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego typu B, a także przyswajalny z pożywienia, głównie z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Czytam więcej
Article image

Kontrowersje wokół soi

Soja – to jeden z bardziej kontrowersyjnych i negowanych przez konsumentów produktów spożywczych. Świadczyć o tym może ilość fałszywych informacji w Internecie, wskazujących nawet na to, że soja jest niebezpieczna dla zdrowia. Co powinniśmy wiedzieć na temat soi zanim włączymy ją do diety naszych pacjentów?

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Kontrowersje wokół soi

Article image

Soja – to jeden z bardziej kontrowersyjnych i negowanych przez konsumentów produktów spożywczych. Świadczyć o tym może ilość fałszywych informacji w Internecie, wskazujących nawet na to, że soja jest niebezpieczna dla zdrowia. Co powinniśmy wiedzieć na temat soi zanim włączymy ją do diety naszych pacjentów?

Czytam więcej
Article image

Planeta na widelcu. Czy konieczna jest redefinicja elementarnego podejścia do żywienia?

Paulina Cholewińska

Pojęcie „dieta” przestało być postrzegane stricte indywidualnie. Choć sposób żywienia niewątpliwie zawsze powinien być dopasowany do specyficznych potrzeb organizmu, w obliczu złożonej kaskady zmian klimatyczno-społecznych staje się coraz bardziej sprawą nas wszystkich. Jego elementarnym komponentem są prawidłowe zachowania okołożywieniowe, takie jak niemarnowanie jedzenia.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Planeta na widelcu. Czy konieczna jest redefinicja elementarnego podejścia do żywienia?

Paulina Cholewińska

Article image

Pojęcie „dieta” przestało być postrzegane stricte indywidualnie. Choć sposób żywienia niewątpliwie zawsze powinien być dopasowany do specyficznych potrzeb organizmu, w obliczu złożonej kaskady zmian klimatyczno-społecznych staje się coraz bardziej sprawą nas wszystkich. Jego elementarnym komponentem są prawidłowe zachowania okołożywieniowe, takie jak niemarnowanie jedzenia.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania


Czytaj online

okladka-25.png lub sprawdz ofertę