menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

dr hab. n. med. Zdzisław Kochan

Biochemik, kierownik Zakładu Biochemii Żywienia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. W swojej pracy naukowej skupia się przede wszystkim na wpływie żywienia na metabolizm energetyczny, przemiany węglowodanów i tłuszczów, a także mikrobiotę jelit człowieka.

Hipercholesterolemia rodzinna. Rola diety i zalecenia żywieniowe

dr hab. n. med. Zdzisław Kochan, Natalia Szupryczyńska, Marcin Pajkowski, Marzena Romanowska-Kocejko, mgr Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Article image

Według wiodących rekomendacji ECS/EAS (najnowsze zostały opublikowane 31 sierpnia 2019 r.) dotyczących leczenia zaburzeń lipidowych czynniki związane z odpowiednim żywieniem są istotną składową niefarmakologicznej części terapii.

Czytam więcej