menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

ZABURZENIA METABOLICZNE

Article image

Otyłość jako czynnik ryzyka przewlekłej choroby nerek: rola dietoterapii w prewencji i leczeniu

dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak

01-04-2025

NR 58/2025

Otyłość stanowi jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju przewlekłej choroby nerek (PChN), przyczyniając się do jej progresji oraz wystąpienia powikłań. Złożone mechanizmy patofizjologiczne łączące te dwa schorzenia wymagają skutecznych interwencji terapeutycznych. Dietoterapia, w tym redukcja masy ciała i zastosowanie odpowiednich strategii żywieniowych, może znacząco spowolnić rozwój PChN, poprawiając rokowanie pacjentów i jakość ich życia.

czytaj dalej

Otyłość jako czynnik ryzyka przewlekłej choroby nerek: rola dietoterapii w prewencji i leczeniu

dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak

Article image

Otyłość stanowi jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju przewlekłej choroby nerek (PChN), przyczyniając się do jej progresji oraz wystąpienia powikłań. Złożone mechanizmy patofizjologiczne łączące te dwa schorzenia wymagają skutecznych interwencji terapeutycznych. Dietoterapia, w tym redukcja masy ciała i zastosowanie odpowiednich strategii żywieniowych, może znacząco spowolnić rozwój PChN, poprawiając rokowanie pacjentów i jakość ich życia.

Czytam więcej
Article image

Rola mikrobioty jelitowej w zaburzeniach metabolicznych: wpływ probiotykoterapii na otyłość i choroby metaboliczne

dr n. biol. Anna M. Basińska

01-04-2025

NR 58/2025

Mikrobiota jelitowa, jako kluczowy element w funkcjonowaniu organizmu, wykazuje znaczący wpływ na metabolizm, regulację procesów immunologicznych oraz patogenezę wielu chorób metabolicznych, w tym otyłości, cukrzycy typu 2 i zaburzeń lipidowych. W ostatnich latach intensywne badania nad składem, funkcjami oraz dynamiką mikrobioty jelitowej umożliwiły identyfikację mechanizmów jej oddziaływania na zdrowie człowieka.

czytaj dalej

Rola mikrobioty jelitowej w zaburzeniach metabolicznych: wpływ probiotykoterapii na otyłość i choroby metaboliczne

dr n. biol. Anna M. Basińska

Article image

Mikrobiota jelitowa, jako kluczowy element w funkcjonowaniu organizmu, wykazuje znaczący wpływ na metabolizm, regulację procesów immunologicznych oraz patogenezę wielu chorób metabolicznych, w tym otyłości, cukrzycy typu 2 i zaburzeń lipidowych. W ostatnich latach intensywne badania nad składem, funkcjami oraz dynamiką mikrobioty jelitowej umożliwiły identyfikację mechanizmów jej oddziaływania na zdrowie człowieka.

Czytam więcej
Article image

Fitoterapia dyslipidemii

Fitoterapia może być elementem wspomagającym, uzupełniającym leczenie, jednak nie powinna go zastępować. Należy również pamiętać o możliwości wystąpienia interakcji, rekomendując niemal każdy surowiec zielarski, szczególnie jeśli pacjent przyjmuje więcej niż 3 leki na stałe. 

czytaj dalej

Fitoterapia dyslipidemii

dr Radosław Balwierz

Article image

Fitoterapia może być elementem wspomagającym, uzupełniającym leczenie, jednak nie powinna go zastępować. Należy również pamiętać o możliwości wystąpienia interakcji, rekomendując niemal każdy surowiec zielarski, szczególnie jeśli pacjent przyjmuje więcej niż 3 leki na stałe. 

Czytam więcej
Article image

Istotność suplementacji koenzymu Q w terapii dyslipidemii

dr n. med. Aneta Kościołek

30-09-2024

NR 55/2024

Choroby sercowo-naczyniowe związane z miażdżycą, w tym choroba niedokrwienna serca, udar niedokrwienny są najczęstszą przyczyną zachorowalności, hospitalizacji i umieralności w Polsce i na świecie. Do głównych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, obok nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości i palenia tytoniu, należą zaburzenia w gospodarce lipidowej, zwłaszcza zwiększone stężenie cholesterolu LDL1.  

czytaj dalej

Istotność suplementacji koenzymu Q w terapii dyslipidemii

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Choroby sercowo-naczyniowe związane z miażdżycą, w tym choroba niedokrwienna serca, udar niedokrwienny są najczęstszą przyczyną zachorowalności, hospitalizacji i umieralności w Polsce i na świecie. Do głównych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, obok nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości i palenia tytoniu, należą zaburzenia w gospodarce lipidowej, zwłaszcza zwiększone stężenie cholesterolu LDL1.  

Czytam więcej