Cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych przebiegających z podwyższonym stężeniem glukozy, które wynika z nieprawidłowego wydzielania i/lub działania insuliny. Według danych Global Burden of Disease (GBD) w 2021 roku na cukrzycę na całym świecie chorowało 529 milionów osób, z czego ponad 96% na cukrzycę typu 2. Według prognoz do 2050 roku liczba ta wzrośnie ponaddwukrotnie do około 1,31 miliarda1. W Polsce szacuje się, że osób z rozpoznaną cukrzycą (zarówno typu 1, jak i typu 2) jest obecnie 2,7–3 mln, ale jeszcze więcej jest osób ze stanem przedcukrzycowym. Szacuje się, że może to być nawet 5 mln Polaków2. Oczekiwana długość życia chorych na cukrzycę ulega skróceniu o około 6 lat, po części ze względu na fakt, iż zwiększa ona dwukrotnie ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz innych chorób, takich jak nowotwory wątroby czy jelita grubego. Ponadto przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, zwłaszcza oczu, nerek, nerwów i naczyń krwionośnych3- 5. Z tego względu istnieje potrzeba działań profilaktycznych ograniczających ryzyko rozwoju cukrzycy oraz związanych z nią powikłań.
Cukrzyca typu 2 to jedna z najczęściej występujących chorób metabolicznych na świecie, której skutki zdrowotne mogą być nieodwracalne, jeśli nie zostanie odpowiednio wcześnie zdiagnozowana i nie będzie leczona. Dzięki nowoczesnym metodom diagnostycznym oraz aktualnym zaleceniom Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) możliwe jest wczesne wykrycie i skuteczne zarządzanie cukrzycą typu 2, co znacząco poprawia jakość życia pacjentów.
dr n. o zdr. Karolina Janion
Kwas masłowy, będący jednym z głównych metabolitów wytwarzanych przez mikroflorę jelitową, zyskuje coraz większe uznanie w świecie onkologii. Jego zdolność do regulacji procesów zapalnych, wpływu na ekspresję genów i wspomagania apoptozy komórek nowotworowych sprawia, że postrzegany jest nie tylko jako kluczowy element zdrowia jelit, ale również jako obiecujący składnik terapii wspomagającej leczenie nowotworów.
czytaj dalej
mgr Karolina Ciechowska
Trądzik pospolity to powszechna choroba skóry, której rozwój jest wynikiem złożonego działania czynników wewnętrznych i zewnętrznych, takich jak nadmierna produkcja sebum, zmiany hormonalne oraz mikroflora bakteryjna skóry. Choć leczenie trądziku obejmuje głównie środki farmakologiczne, coraz więcej dowodów wskazuje, że odpowiednia dieta i suplementacja mogą stanowić skuteczne wsparcie w walce z tą przypadłością
czytaj dalej
dr n. med. i dr n. o zdr. Marta Lewandowicz-Czarnecka
Sylimaryna, znana głównie ze swojego działania ochronnego na wątrobę, zyskuje coraz większe uznanie jako potencjalny składnik wspomagający leczenie insulinooporności. Jej zdolność do poprawy sygnalizacji insulinowej, redukcji stanu zapalnego oraz normalizacji poziomu glukozy i lipidów sprawiają, że staje się przedmiotem intensywnych badań w kontekście terapii cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i NAFLD.
czytaj dalej