menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Zastosowanie maślanu sodu u pacjentów z otyłością i IBS

Otyłość i zespół jelita drażliwego (IBS) coraz częściej współwystępują, co sugeruje istnienie tych samych mechanizmów patofizjologicznych, w tym dysbiozy jelitowej i zaburzeń osi mózg–jelito. Maślan sodu, będący kluczowym metabolitem mikrobioty, wykazuje właściwości przeciwzapalne, wzmacnia barierę jelitową oraz moduluje sygnalizację hormonalną, co czyni go obiecującym składnikiem terapeutycznym zarówno w leczeniu otyłości, jak i zespołu jelita nadwrażliwego.

Otyłość jest przewlekłą chorobą charakteryzującą się nadmierną akumulacją tkanki tłuszczowej, prowadzącą do zaburzeń zdrowotnych i metabolicznych. Jej powszechność jest coraz większa – szacuje się, że już ponad 1 miliard ludzi na świecie ma otyłość lub nadwagę. Patofizjologia otyłości wykracza poza prosty nadmiar kalorii – obejmuje złożone interakcje hormonalne, genetyczne i immunologiczne. W tkance tłuszczowej osób otyłych obserwuje się przewlekły stan zapalny o niskim nasileniu, który sprzyja insulinooporności i rozwojowi powikłań.

Otyłość i zespół jelita drażliwego (IBS) coraz częściej współwystępują, co sugeruje istnienie tych samych mechanizmów patofizjologicznych, w tym dysbiozy jelitowej i zaburzeń osi mózg–jelito. Maślan sodu, będący kluczowym metabolitem mikrobioty, wykazuje właściwości przeciwzapalne, wzmacnia barierę jelitową oraz moduluje sygnalizację hormonalną, co czyni go obiecującym składnikiem terapeutycznym zarówno w leczeniu otyłości, jak i zespołu jelita nadwrażliwego.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, doktor nauk o zdrowiu, asystent badawczo-naukowy w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz wykładowca na Wydziale Zdrowia UNIWERSYTETU WSB MERITO W GDAŃSKU. Prelegentka krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Członkini wielu towarzystw naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. European Association of Preventive Cardiology.


Czytaj więcej