menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Sylimaryna – naturalne wsparcie w walce z insulinoopornością

dr n. med. i dr n. o zdr. Marta Lewandowicz-Czarnecka

Z GABINETU DIETETYKA

01-05-2025

59/2025

Sylimaryna, znana głównie ze swojego działania ochronnego na wątrobę, zyskuje coraz większe uznanie jako potencjalny składnik wspomagający leczenie insulinooporności. Jej zdolność do poprawy sygnalizacji insulinowej, redukcji stanu zapalnego oraz normalizacji poziomu glukozy i lipidów sprawiają, że staje się przedmiotem intensywnych badań w kontekście terapii cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i NAFLD.

Insulinooporność (IR) jest stanem obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny i odgrywa kluczową rolę w patogenezie wielu chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) czy zespół metaboliczny. W poszukiwaniu skutecznych i bezpiecznych metod wspomagających terapię IR coraz większą uwagę poświęca się naturalnym związkom bioaktywnym. Jednym z nich jest sylimaryna – kompleks flawonolignanów pozyskiwany z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum), znany ze swoich właściwości hepatoprotekcyjnych, przeciwzapalnych i przeciwutleniających2.

Sylimaryna, znana głównie ze swojego działania ochronnego na wątrobę, zyskuje coraz większe uznanie jako potencjalny składnik wspomagający leczenie insulinooporności. Jej zdolność do poprawy sygnalizacji insulinowej, redukcji stanu zapalnego oraz normalizacji poziomu glukozy i lipidów sprawiają, że staje się przedmiotem intensywnych badań w kontekście terapii cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i NAFLD.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. i dr n. o zdr. Marta Lewandowicz-Czarnecka

CZYTAM ARTYKUŁY

Pracownik naukowy Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Dietetyk oraz prezes zarządu Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „KIERUNEK ZDROWIE”. Zastępca redaktora naczelnego czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Dietetyk oraz wykładowca w „WSWOP” Hospicjum Domowe. Na co dzień zajmuje się pracą z pacjentami oraz badaniami klinicznymi. Autorka wielu publikacji naukowych. Prelegentka konferencji naukowych.


Czytaj więcej