menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

dr n. med. i dr n. o zdr. Marta Lewandowicz

Pracownik naukowy Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Dietetyk oraz prezes zarządu Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „KIERUNEK ZDROWIE”. Zastępca redaktora naczelnego czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Dietetyk oraz wykładowca w „WSWOP” Hospicjum Domowe. Na co dzień zajmuje się pracą z pacjentami oraz badaniami klinicznymi. Autorka wielu publikacji naukowych. Prelegentka konferencji naukowych.

Sarkopenia – diagnostyka i rola diety w zapobieganiu i leczeniu

dr n. med. i dr n. o zdr. Marta Lewandowicz

Article image

Sarkopenia wynika głównie ze starzenia się organizmu i towarzyszących temu zmian metabolicznych. Z wiekiem przyspieszają procesy rozpadu białek mięśniowych, podczas gdy produkcja nowych białek ulega spowolnieniu. Zjawisko to jest częściowo spowodowane obniżeniem poziomu hormonów anabolicznych, które wspierają regenerację i tworzenie nowych tkanek.

Czytam więcej
Article image

Leczenie żywieniowe w chorobie Parkinsona

Choroba Parkinsona (ang. Parkinson’s disease; PD) inaczej drżączka poraźna, to druga pod względem rozpowszechnienia choroba neurodegeneracyjna na świecie. Choć nie istnieje dieta, która mogłaby bezpośrednio zapobiec rozwojowi parkinsonizmu, to wsparcie żywieniowe stanowi istotne uzupełnienie leczenia objawowego.

czytaj dalej
tekst otwarty

Leczenie żywieniowe w chorobie Parkinsona

dr n. med. i dr n. o zdr. Marta Lewandowicz

Article image

Choroba Parkinsona (ang. Parkinson’s disease; PD) inaczej drżączka poraźna, to druga pod względem rozpowszechnienia choroba neurodegeneracyjna na świecie. Choć nie istnieje dieta, która mogłaby bezpośrednio zapobiec rozwojowi parkinsonizmu, to wsparcie żywieniowe stanowi istotne uzupełnienie leczenia objawowego.

Czytam więcej
Article image

Znaczenie witaminy D w diecie osób starszych

Ze względu na szerokie spektrum procesów na jakie wpływa witamina D, jej odpowiednia podaż jest niezwykle istotna w żywieniu człowieka. Niedobór tej witaminy jest powszechnym problemem, a szczególnie zagrożoną niedoborem grupą są osoby starsze. Co wiemy o właściwościach i znaczeniu witaminy D w diecie seniorów?

czytaj dalej

Znaczenie witaminy D w diecie osób starszych

dr n. med. i dr n. o zdr. Marta Lewandowicz

Article image

Ze względu na szerokie spektrum procesów na jakie wpływa witamina D, jej odpowiednia podaż jest niezwykle istotna w żywieniu człowieka. Niedobór tej witaminy jest powszechnym problemem, a szczególnie zagrożoną niedoborem grupą są osoby starsze. Co wiemy o właściwościach i znaczeniu witaminy D w diecie seniorów?

Czytam więcej