menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Marta Lewandowicz

Doktor nauk medycznych, pracownik Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Dietetyk oraz prezes zarządu Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „KIERUNEK ZDROWIE”. Zastępca redaktora naczelnego czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Dietetyk oraz wykładowca w „WSWOP” Hospicjum Domowe. Na co dzień zajmuje się pracą z pacjentami oraz badaniami klinicznymi. Autorka wielu publikacji naukowych. prelegentka konferencji naukowych.

Article image

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Leczenie żywieniowe w chorobie Parkinsona

Choroba Parkinsona (ang. Parkinson’s disease; PD) inaczej drżączka poraźna, to druga pod względem rozpowszechnienia choroba neurodegeneracyjna na świecie. Choć nie istnieje dieta, która mogłaby bezpośrednio zapobiec rozwojowi parkinsonizmu, to wsparcie żywieniowe stanowi istotne uzupełnienie leczenia objawowego.

czytaj dalej
Article image

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Znaczenie witaminy D w diecie osób starszych

Ze względu na szerokie spektrum procesów na jakie wpływa witamina D, jej odpowiednia podaż jest niezwykle istotna w żywieniu człowieka. Niedobór tej witaminy jest powszechnym problemem, a szczególnie zagrożoną niedoborem grupą są osoby starsze. Co wiemy o właściwościach i znaczeniu witaminy D w diecie seniorów?

czytaj dalej