menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

TEMAT NUMERU

Article image

Wpływ kawy na mikrobiotę jelitową

mgr Marcin Osowski

01-04-2025

NR 58/2025

Kawa, jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie, od lat fascynuje badaczy swoim działaniem na zdrowie człowieka. Choć jej właściwości pobudzające są powszechnie znane, coraz więcej dowodów sugeruje, że może mieć również istotny wpływ na naszą mikrobiotę jelitową.

czytaj dalej

Wpływ kawy na mikrobiotę jelitową

mgr Marcin Osowski

Article image

Kawa, jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie, od lat fascynuje badaczy swoim działaniem na zdrowie człowieka. Choć jej właściwości pobudzające są powszechnie znane, coraz więcej dowodów sugeruje, że może mieć również istotny wpływ na naszą mikrobiotę jelitową.

Czytam więcej
Article image

Zielona herbata matcha – nutraceutyk wspierający funkcje poznawcze i redukcję stresu

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk

01-04-2025

NR 58/2025

Matcha, sproszkowana zielona herbata o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, zyskuje coraz większą popularność nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale również korzyściom, które oferuje dla zdrowia psychicznego. Dzięki wysokiej zawartości składników bioaktywnych matcha wykazuje unikalne właściwości wspomagające koncentrację, pamięć roboczą oraz odporność na stres, jednocześnie wpływając na procesy neuroprotekcyjne.

czytaj dalej

Zielona herbata matcha – nutraceutyk wspierający funkcje poznawcze i redukcję stresu

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk

Article image

Matcha, sproszkowana zielona herbata o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, zyskuje coraz większą popularność nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale również korzyściom, które oferuje dla zdrowia psychicznego. Dzięki wysokiej zawartości składników bioaktywnych matcha wykazuje unikalne właściwości wspomagające koncentrację, pamięć roboczą oraz odporność na stres, jednocześnie wpływając na procesy neuroprotekcyjne.

Czytam więcej
Article image

Wskaźniki dysfunkcji tkanki tłuszczowej. Precyzyjna diagnostyka ryzyka metabolicznego i kardiometabolicznego.

dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak

01-02-2025

NR 57/2025

Wzrost liczby chorób metabolicznych oraz chorób układu krążenia skłania do poszukiwania dokładniejszych narzędzi diagnostycznych w ocenie ryzyka zdrowotnego. Tradycyjne wskaźniki, takie jak BMI czy WHR, nie zawsze odzwierciedlają pełny obraz dystrybucji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza jej formy trzewnej. Nowoczesne wskaźniki, jak VAI, BAI czy RFM, łączą dane antropometryczne i biochemiczne, oferując precyzyjniejszą ocenę stanu zdrowia.

czytaj dalej

Wskaźniki dysfunkcji tkanki tłuszczowej. Precyzyjna diagnostyka ryzyka metabolicznego i kardiometabolicznego.

dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak

Article image

Wzrost liczby chorób metabolicznych oraz chorób układu krążenia skłania do poszukiwania dokładniejszych narzędzi diagnostycznych w ocenie ryzyka zdrowotnego. Tradycyjne wskaźniki, takie jak BMI czy WHR, nie zawsze odzwierciedlają pełny obraz dystrybucji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza jej formy trzewnej. Nowoczesne wskaźniki, jak VAI, BAI czy RFM, łączą dane antropometryczne i biochemiczne, oferując precyzyjniejszą ocenę stanu zdrowia.

Czytam więcej
Article image

Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u dorosłych: stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2024

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

30-09-2024

NR 55/2024

Z początkiem września zostały opublikowane długo oczekiwane rekomendacje w zakresie postępowanie dietetycznego u osób z chorobą otyłościową. Współautorka zaleceń – dr Agnieszka Białek-Dratwa przedstawia ich syntezę oraz omówienie najważniejszych elementów rekomendacji.

W 2024 r. zostały wydane zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u osób dorosłych. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie najważniejszych rekomendacji zawartych w tych zaleceniach.

czytaj dalej

Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u dorosłych: stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2024

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

Article image

Z początkiem września zostały opublikowane długo oczekiwane rekomendacje w zakresie postępowanie dietetycznego u osób z chorobą otyłościową. Współautorka zaleceń – dr Agnieszka Białek-Dratwa przedstawia ich syntezę oraz omówienie najważniejszych elementów rekomendacji.

W 2024 r. zostały wydane zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u osób dorosłych. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie najważniejszych rekomendacji zawartych w tych zaleceniach.

Czytam więcej
Article image

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

31-07-2024

NR 54/2024

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

czytaj dalej

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

Article image

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

Czytam więcej
Article image

Nowe wytyczne 2024 w zakresie suplementacji folianami, witaminami z grupy B oraz choliną w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i laktacji

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

20-06-2024

NR 53/2024

Aby zapobiec wadom cewy nerwowej, zaleca się osiągnięcie optymalnego poziomu kwasu foliowego w surowicy krwi jeszcze przed zajściem w ciążę, co może być szczególnie trudne w przypadku ciąż nieplanowanych. Zalecana dawka kwasu foliowego dla wszystkich kobiet w ciąży wynosi 0,4–0,8 mg dziennie.

czytaj dalej

Nowe wytyczne 2024 w zakresie suplementacji folianami, witaminami z grupy B oraz choliną w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i laktacji

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

Article image

Aby zapobiec wadom cewy nerwowej, zaleca się osiągnięcie optymalnego poziomu kwasu foliowego w surowicy krwi jeszcze przed zajściem w ciążę, co może być szczególnie trudne w przypadku ciąż nieplanowanych. Zalecana dawka kwasu foliowego dla wszystkich kobiet w ciąży wynosi 0,4–0,8 mg dziennie.

Czytam więcej
Article image
tekst otwarty

Apetyt na bakterie. Jak mikrobiom wpływa na regulację apetytu?

dr n. biol. Patrycja Szachta

05-06-2024

NR 53/2024

Mimo nieustannego postępu nauki mikrobiom jelitowy – czyli zespół drobnoustrojów kolonizujących przewód pokarmowy – nadal pozostaje niewiadomą w wielu kwestiach.
Specjaliści zajmujący się badaniem ekosystemu jelitowego uważają, iż w chwili obecnej posiedliśmy zaledwie kilka procent wiedzy na temat realnego wpływu mikrobów jelitowych na procesy zachodzące w ludzkim ustroju.

czytaj dalej
tekst otwarty

Apetyt na bakterie. Jak mikrobiom wpływa na regulację apetytu?

dr n. biol. Patrycja Szachta

Article image

Mimo nieustannego postępu nauki mikrobiom jelitowy – czyli zespół drobnoustrojów kolonizujących przewód pokarmowy – nadal pozostaje niewiadomą w wielu kwestiach.
Specjaliści zajmujący się badaniem ekosystemu jelitowego uważają, iż w chwili obecnej posiedliśmy zaledwie kilka procent wiedzy na temat realnego wpływu mikrobów jelitowych na procesy zachodzące w ludzkim ustroju.

Czytam więcej