menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

TEMAT NUMERU

Article image

Wskaźniki dysfunkcji tkanki tłuszczowej. Precyzyjna diagnostyka ryzyka metabolicznego i kardiometabolicznego.

dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak

01-02-2025

NR 57/2025

Wzrost liczby chorób metabolicznych oraz chorób układu krążenia skłania do poszukiwania dokładniejszych narzędzi diagnostycznych w ocenie ryzyka zdrowotnego. Tradycyjne wskaźniki, takie jak BMI czy WHR, nie zawsze odzwierciedlają pełny obraz dystrybucji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza jej formy trzewnej. Nowoczesne wskaźniki, jak VAI, BAI czy RFM, łączą dane antropometryczne i biochemiczne, oferując precyzyjniejszą ocenę stanu zdrowia.

czytaj dalej

Wskaźniki dysfunkcji tkanki tłuszczowej. Precyzyjna diagnostyka ryzyka metabolicznego i kardiometabolicznego.

dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak

Article image

Wzrost liczby chorób metabolicznych oraz chorób układu krążenia skłania do poszukiwania dokładniejszych narzędzi diagnostycznych w ocenie ryzyka zdrowotnego. Tradycyjne wskaźniki, takie jak BMI czy WHR, nie zawsze odzwierciedlają pełny obraz dystrybucji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza jej formy trzewnej. Nowoczesne wskaźniki, jak VAI, BAI czy RFM, łączą dane antropometryczne i biochemiczne, oferując precyzyjniejszą ocenę stanu zdrowia.

Czytam więcej
Article image

Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u dorosłych: stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2024

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

30-09-2024

NR 55/2024

Z początkiem września zostały opublikowane długo oczekiwane rekomendacje w zakresie postępowanie dietetycznego u osób z chorobą otyłościową. Współautorka zaleceń – dr Agnieszka Białek-Dratwa przedstawia ich syntezę oraz omówienie najważniejszych elementów rekomendacji.

W 2024 r. zostały wydane zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u osób dorosłych. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie najważniejszych rekomendacji zawartych w tych zaleceniach.

czytaj dalej

Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u dorosłych: stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2024

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

Article image

Z początkiem września zostały opublikowane długo oczekiwane rekomendacje w zakresie postępowanie dietetycznego u osób z chorobą otyłościową. Współautorka zaleceń – dr Agnieszka Białek-Dratwa przedstawia ich syntezę oraz omówienie najważniejszych elementów rekomendacji.

W 2024 r. zostały wydane zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u osób dorosłych. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie najważniejszych rekomendacji zawartych w tych zaleceniach.

Czytam więcej
Article image

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

31-07-2024

NR 54/2024

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

czytaj dalej

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

Article image

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

Czytam więcej
Article image

Nowe wytyczne 2024 w zakresie suplementacji folianami, witaminami z grupy B oraz choliną w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i laktacji

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

20-06-2024

NR 53/2024

Aby zapobiec wadom cewy nerwowej, zaleca się osiągnięcie optymalnego poziomu kwasu foliowego w surowicy krwi jeszcze przed zajściem w ciążę, co może być szczególnie trudne w przypadku ciąż nieplanowanych. Zalecana dawka kwasu foliowego dla wszystkich kobiet w ciąży wynosi 0,4–0,8 mg dziennie.

czytaj dalej

Nowe wytyczne 2024 w zakresie suplementacji folianami, witaminami z grupy B oraz choliną w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i laktacji

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

Article image

Aby zapobiec wadom cewy nerwowej, zaleca się osiągnięcie optymalnego poziomu kwasu foliowego w surowicy krwi jeszcze przed zajściem w ciążę, co może być szczególnie trudne w przypadku ciąż nieplanowanych. Zalecana dawka kwasu foliowego dla wszystkich kobiet w ciąży wynosi 0,4–0,8 mg dziennie.

Czytam więcej
Article image
tekst otwarty

Apetyt na bakterie. Jak mikrobiom wpływa na regulację apetytu?

dr n. biol. Patrycja Szachta

05-06-2024

NR 53/2024

Mimo nieustannego postępu nauki mikrobiom jelitowy – czyli zespół drobnoustrojów kolonizujących przewód pokarmowy – nadal pozostaje niewiadomą w wielu kwestiach.
Specjaliści zajmujący się badaniem ekosystemu jelitowego uważają, iż w chwili obecnej posiedliśmy zaledwie kilka procent wiedzy na temat realnego wpływu mikrobów jelitowych na procesy zachodzące w ludzkim ustroju.

czytaj dalej
tekst otwarty

Apetyt na bakterie. Jak mikrobiom wpływa na regulację apetytu?

dr n. biol. Patrycja Szachta

Article image

Mimo nieustannego postępu nauki mikrobiom jelitowy – czyli zespół drobnoustrojów kolonizujących przewód pokarmowy – nadal pozostaje niewiadomą w wielu kwestiach.
Specjaliści zajmujący się badaniem ekosystemu jelitowego uważają, iż w chwili obecnej posiedliśmy zaledwie kilka procent wiedzy na temat realnego wpływu mikrobów jelitowych na procesy zachodzące w ludzkim ustroju.

Czytam więcej
Article image

Istotność prawidłowej glikemii w czasie prokreacji i ciąży

dr n. med. Aneta Kościołek

01-02-2024

NR 51/2024

Kobiety w wieku rozrodczym stanowią szczególną grupę, w której powinno monitorować się poziom glikemii we krwi. Dowiedziono, że przewlekła hiperglikemia zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn negatywnie wpływa na płodność. Ponadto wykazano, że hiperglikemia w ciąży nie tylko zaburza przebieg ciąży i rozwój płodu, ale może być przyczyną poronień i obumarcia wewnątrzmacicznych płodów.

czytaj dalej

Istotność prawidłowej glikemii w czasie prokreacji i ciąży

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Kobiety w wieku rozrodczym stanowią szczególną grupę, w której powinno monitorować się poziom glikemii we krwi. Dowiedziono, że przewlekła hiperglikemia zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn negatywnie wpływa na płodność. Ponadto wykazano, że hiperglikemia w ciąży nie tylko zaburza przebieg ciąży i rozwój płodu, ale może być przyczyną poronień i obumarcia wewnątrzmacicznych płodów.

Czytam więcej
Article image

Immunożywienie w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

01-11-2023

NR 50/2023

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta, zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.

czytaj dalej

Immunożywienie w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta, zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.

Czytam więcej