menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk

Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Z wykształcenia Biotechnolog Medyczny oraz Technolog Żywności i Żywienia. W swojej pracy naukowej zajmuje się badaniem właściwości prozdrowotnych oraz składu fitochemicznego roślin. Autorka wielu publikacji naukowych.

Article image

Analiza chemiczna matchy i jej potencjalne korzyści zdrowotne

Sproszkowana zielona herbata z Japonii, zdobywa coraz większą popularność również w środowiskach naukowych. Matcha, bo o niej mowa, wyróżnia się nie tylko smakiem czy intensywnym zielonym kolorem, ale przede wszystkim swoim unikalnym składem fitochemicznym, który różni się od innych napojów, takich jak klasyczna zielona herbata czy kawa. Jakie składniki bioaktywne, właściwości i potencjalne korzyści prozdrowotne mogą płynąć ze stosowania matchy w codziennej diecie.

czytaj dalej

Analiza chemiczna matchy i jej potencjalne korzyści zdrowotne

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk

Article image

Sproszkowana zielona herbata z Japonii, zdobywa coraz większą popularność również w środowiskach naukowych. Matcha, bo o niej mowa, wyróżnia się nie tylko smakiem czy intensywnym zielonym kolorem, ale przede wszystkim swoim unikalnym składem fitochemicznym, który różni się od innych napojów, takich jak klasyczna zielona herbata czy kawa. Jakie składniki bioaktywne, właściwości i potencjalne korzyści prozdrowotne mogą płynąć ze stosowania matchy w codziennej diecie.

Czytam więcej