menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

mgr Klaudia Melkis

Dietetyk kliniczny, doktorantka Szkoły Doktorskiej Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Naukowo zajmuje się badaniem składu fitochemicznego i właściwości prozdrowotnych roślin oraz fermentowanych produktów roślinnych. W pracy zawodowej łączy wiedzę naukową z praktyką, wspierając pacjentów w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Article image

Fermentowany sok z buraka – źródło związków bioaktywnych o potencjale prozdrowotnym

Zakwas z buraka wraca do łask nie tylko jako element tradycyjnej kuchni, lecz także jako cenny składnik diety funkcjonalnej. Bogaty w betalainy, polifenole, witaminę C i bakterie kwasu mlekowego, wykazuje działanie antyoksydacyjne, hipotensyjne i wspierające mikrobiom jelitowy. Coraz więcej badań potwierdza jego potencjał prozdrowotny, choć wciąż brakuje randomizowanych badań klinicznych oceniających jego skuteczność.

czytaj dalej

Fermentowany sok z buraka – źródło związków bioaktywnych o potencjale prozdrowotnym

dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk, mgr Klaudia Melkis

Article image

Zakwas z buraka wraca do łask nie tylko jako element tradycyjnej kuchni, lecz także jako cenny składnik diety funkcjonalnej. Bogaty w betalainy, polifenole, witaminę C i bakterie kwasu mlekowego, wykazuje działanie antyoksydacyjne, hipotensyjne i wspierające mikrobiom jelitowy. Coraz więcej badań potwierdza jego potencjał prozdrowotny, choć wciąż brakuje randomizowanych badań klinicznych oceniających jego skuteczność.

Czytam więcej