menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 56/2024

Szanowni Państwo,

Właśnie mija rok od czasu, gdy zostałam redaktorem prowadzącym „Współczesnej Dietetyki”. W tym czasie, współpracując z wydawnictwem, starałam się, aby czasopismo trafiało w potrzeby Czytelników. Poszukiwałam takich tematów artykułów, które spełniałyby oczekiwania dietetyków. Najczęściej kierowałam się zasadą wybierania zagadnień, z którymi sama chętnie bym się zapoznała i dzięki którym odświeżyłabym swoją wiedzę. Poszukiwałam również tematów interdyscyplinarnych, które rzadko pojawiają się w innych czasopismach medycznych. Mam nadzieję, że przez ten rok „Współczesna Dietetyka” ułatwiała i umilała Państwu proces edukacji.

Otyłość jest istotnym problemem zdrowotnym XXI wieku na całym świecie, w tym także w Polsce. Nadmiar tkanki tłuszczowej nie ogranicza się jedynie do estetyki, ale przede wszystkim daje poważne konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne. W związku z powyższym w niniejszym numerze zostały przedstawione zalecenia dotyczące postępowania u chorych na otyłość 2024 – PTLO.

Omówiono także zasady żywienia osób z dną moczanową. Jest to dość powszechne schorzenie dla osób otyłych, któremu można zapobiec, stosując odpowiednią dietę. Dyslipidemia stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia, bowiem jest przyczyną zawałów lub udarów mózgu. W związku, z tym przedstawiono istotność stosowania steroli w diecie u pacjentów ze zwiększonym ryzykiem CVD.

Właściwe postępowanie żywieniowe zapobiega nowotworom pęcherza moczowego. Ponadto omówiono istotność probiotykoterapii we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, a także w schorzeniach układu moczowego. Omówiono również synergizm działania probiotyków i kwasu masłowego.

Dopełnienie numeru stanowią artykuły o istotnej roli witaminy D w chorobie alergicznej, a także o adaptogenach wspierających funkcje poznawcze i diety w depresji.

 

Zachęcam do lektury,

dr n. med. Aneta Kościołek

czytaj dalej Zrzut ekranu 2024-12-11 083131.png


Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Olej rzepakowy w diecie dziecka

mgr inż. Dorota Szymańska

Istotną rolę w organizmie pełnią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Warunkują przede wszystkim prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i zakrzepom krwi w naczyniach krwionośnych, zwiększają ukrwienie serca i przyczyniają się do prawidłowej dystrybucji cholesterolu w organizmie.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Olej rzepakowy w diecie dziecka

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Istotną rolę w organizmie pełnią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Warunkują przede wszystkim prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i zakrzepom krwi w naczyniach krwionośnych, zwiększają ukrwienie serca i przyczyniają się do prawidłowej dystrybucji cholesterolu w organizmie.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dna moczanowa

mgr Marcin Osowski

Jednym z najbardziej istotnych czynników wpływających na zwiększenie ryzyka wystąpienia hiperurykemii i dny moczanowej jest nadmierna masa ciała. W wielu badaniach zauważono, że wraz ze wzrostem masy ciała rośnie również ryzyko wystąpienia podwyższonych stężeń kwasu moczowego oraz ostrego ataku dny5–8.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dna moczanowa

mgr Marcin Osowski

Article image

Jednym z najbardziej istotnych czynników wpływających na zwiększenie ryzyka wystąpienia hiperurykemii i dny moczanowej jest nadmierna masa ciała. W wielu badaniach zauważono, że wraz ze wzrostem masy ciała rośnie również ryzyko wystąpienia podwyższonych stężeń kwasu moczowego oraz ostrego ataku dny5–8.

Czytam więcej

RZADKIE SCHORZENIA METABOLICZNE

Mukowiscydoza i zaburzenia wchłaniania tłuszczu

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Niezależnie od postaci klinicznej mukowiscydozy fundamentalne znaczenie ma odpowiednie żywienie, pozwalające uzyskać należną masę ciała. Należy stosować dietę wysokokaloryczną (130–150% zapotrzebowania zdrowych rówieśników) bogatobiałkową i bogatotłuszczową, prowadzić stałą suplementację witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach (ADEK).

Czytam więcej
Article image

SUPERFOODS

Naturalna moc miodu Manuka

mgr Agata Filipowicz

Szerokie spektrum prozdrowotne miodu Manuka jest argumentem, by nosił on miano płynnego superfood lub „złota natury”. Jego unikatowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest on naturalnym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Naturalna moc miodu Manuka

mgr Agata Filipowicz

Article image

Szerokie spektrum prozdrowotne miodu Manuka jest argumentem, by nosił on miano płynnego superfood lub „złota natury”. Jego unikatowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest on naturalnym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Wpływ czynników żywieniowych w zwiększaniu oraz zmniejszaniu ryzyka raka pęcherza moczowego

dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Wpływ czynników żywieniowych w zwiększaniu oraz zmniejszaniu ryzyka raka pęcherza moczowego

dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

Article image

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.

Czytam więcej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Adaptogeny wspierające funkcje poznawcze

mgr Agata Filipowicz

Zioła adaptogenne stanowią holistyczne wsparcie zarówno dla ciała, jak i dla umysłu. Działają one na poziomie molekularnym, wpływając na oś podwzgórze–przysadka–nadnercza, która bierze udział w tzw. ogólnym zespole adaptacyjnym (General Adaptation Syndrome, GAS), stanowiącym trzystopniową reakcję organizmu na stres2.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Adaptogeny wspierające funkcje poznawcze

mgr Agata Filipowicz

Article image

Zioła adaptogenne stanowią holistyczne wsparcie zarówno dla ciała, jak i dla umysłu. Działają one na poziomie molekularnym, wpływając na oś podwzgórze–przysadka–nadnercza, która bierze udział w tzw. ogólnym zespole adaptacyjnym (General Adaptation Syndrome, GAS), stanowiącym trzystopniową reakcję organizmu na stres2.

Czytam więcej

WARTO WIEDZIEĆ

Probiotykoterapia w schorzeniach układu moczowego

dr n. o zdr. Karolina Janion

Article image

Istnieją znaczące różnice w składzie mikrobioty układu moczowego między kobietami a mężczyznami. U kobiet mikrobiota jest bogatsza w Lactobacillus spp., które stanowią istotny element bariery ochronnej. U mężczyzn natomiast częściej występują bakterie z rodzajów Corynebacterium i Streptococcus.

 

Czytam więcej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Wpływ niedoboru witaminy D na występowanie alergii

mgr inż. Dorota Szymańska

Witamina D jest to hormon steroidowy o plejotropowym działaniu, niezbędny nie tylko do homeostazy wapnia i mineralizacji kości, ale także do regulacyjnego wpływu na układ odpornościowy3. Ostatnie obserwacje sugerują jej możliwą rolę jako kluczowego immunomodulatora również w chorobach alergicznych, w tym astmie, co może mieć szczególne znaczenie u pacjentów pediatrycznych4

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Wpływ niedoboru witaminy D na występowanie alergii

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Witamina D jest to hormon steroidowy o plejotropowym działaniu, niezbędny nie tylko do homeostazy wapnia i mineralizacji kości, ale także do regulacyjnego wpływu na układ odpornościowy3. Ostatnie obserwacje sugerują jej możliwą rolę jako kluczowego immunomodulatora również w chorobach alergicznych, w tym astmie, co może mieć szczególne znaczenie u pacjentów pediatrycznych4

Czytam więcej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Naturalne wsparcie błony śluzowej u kobiet po menopauzie: znaczenie kwasów omega, w tym omega-7, oraz oleju z rokitnika w poprawie komfortu intymnego

mgr Paulina Szymczak

Konwencjonalne leczenie, w tym terapia estrogenowa, nie zawsze jest odpowiednie dla wszystkich pacjentek, co sprawia, że kobiety poszukują alternatywnych metod wsparcia. Jednym z obiecujących rozwiązań może być suplementacja olejem z rokitnika, który wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie błon śluzowych oraz ogólną kondycję organizmu.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Naturalne wsparcie błony śluzowej u kobiet po menopauzie: znaczenie kwasów omega, w tym omega-7, oraz oleju z rokitnika w poprawie komfortu intymnego

mgr Paulina Szymczak

Article image

Konwencjonalne leczenie, w tym terapia estrogenowa, nie zawsze jest odpowiednie dla wszystkich pacjentek, co sprawia, że kobiety poszukują alternatywnych metod wsparcia. Jednym z obiecujących rozwiązań może być suplementacja olejem z rokitnika, który wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie błon śluzowych oraz ogólną kondycję organizmu.

Czytam więcej

WARTO WIEDZIEĆ

Rola probiotykoterapii w WZJG

dr n. o zdr. Karolina Janion

Article image

Pacjenci w fazie zaostrzenia choroby często doświadczają uciążliwych objawów, które znacznie obniżają jakość ich życia. Do najczęstszych z nich należą przewlekłe biegunki z domieszką krwi, bóle brzucha, uczucie parcia na stolec oraz zmęczenie.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania