Współczesna Dietetyka | 58/2025
Szanowni Państwo,
Kolejny numer „Współczesnej Dietetyki”, który mają Państwo przed sobą, jest już drugim wydaniem w 2025 roku. W tym numerze skupiamy się na jednym z kluczowych aspektów zdrowia – odpowiedniej ilości spożywanych płynów. Oprócz wody, będącej źródłem cennych składników mineralnych, warto zwrócić uwagę na kawę i herbatę, które od 2016 roku znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości. W artykule poświęconym tym napojom omówiono m.in. korzystny wpływ kawy na mikrobiotę jelitową oraz dobroczynne działanie zielonej herbaty matcha na funkcje poznawcze.
Polifenole obecne w napojach wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co stanowi istotne wsparcie w leczeniu łuszczycy. W najnowszym numerze znajdą Państwo także aktualne informacje dotyczące dietoterapii i suplementacji w kontekście tej choroby.
Otyłość to poważna jednostka chorobowa, która wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Negatywny wpływ otyłości na stan nerek został szczegółowo omówiony w artykule autorstwa dr n. o zdr. Małgorzaty Słomy-Krześlak. Ekspertka podkreśla znaczenie dietoterapii w leczeniu otyłości oraz jej roli w poprawie stanu zdrowia pacjentów.
W leczeniu pacjentów onkologicznych niebagatelną rolę odgrywa odpowiednia dieta oraz przemyślana suplementacja. W niniejszym numerze „Współczesnej Dietetyki” omówiono znaczenie kwasów omega-3 w diecie osób z rakiem płuca. Poruszono także temat wpływu diety, otyłości i stylu życia na rozwój raka jelita grubego.
Numer dopełniają artykuły dotyczące żywienia dorosłych z ADHD oraz problemu ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) u dzieci, które stanowią ważny obszar we współczesnej dietetyce.
Zachęcam do lektury,
dr n. med. Aneta Kościołek