Współczesna Dietetyka | 26/2019

W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca lawinowo narastająca ilość chorób wątroby, zwłaszcza jej choroba stłuszczeniowa. Bardzo szybko rosnąca zapadalność stanowi coraz poważniejszy w skutkach problem zarówno kliniczny, jak i metaboliczny, oscylując na granicy epidemii i uznania za kolejną chorobę cywilizacyjną.
TEMAT NUMERU
W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca lawinowo narastająca ilość chorób wątroby, zwłaszcza jej choroba stłuszczeniowa. Bardzo szybko rosnąca zapadalność stanowi coraz poważniejszy w skutkach problem zarówno kliniczny, jak i metaboliczny, oscylując na granicy epidemii i uznania za kolejną chorobę cywilizacyjną.
Jednoznaczne rozpoznanie NAFLD może być problematyczne i zwykle jest diagnozą z wykluczenia.
DIAGNOSTYKA
Jednoznaczne rozpoznanie NAFLD może być problematyczne i zwykle jest diagnozą z wykluczenia.
PSYCHODIETETYKA
tekst otwartyO sposobach na efektywną pracę nad masą ciała oraz wykorzystaniu techniki ACT rozmawiamy z Panią Agnieszką Wroczyńską - psychoterapeutką i superwizorką psychoterapii poznawczo-behawioralnej.
PSYCHODIETETYKA
O sposobach na efektywną pracę nad masą ciała oraz wykorzystaniu techniki ACT rozmawiamy z Panią Agnieszką Wroczyńską - psychoterapeutką i superwizorką psychoterapii poznawczo-behawioralnej.
W diagnostyce sportowej niezwykle ważną rolę odgrywa ocena i pomiar poszczególnych wskaźników kształtujących intensywność startową zawodnika.
DIETETYKA SPORTOWA
W diagnostyce sportowej niezwykle ważną rolę odgrywa ocena i pomiar poszczególnych wskaźników kształtujących intensywność startową zawodnika.
W świetle wieloletnich badań oraz aktualnych doniesień wodorowęglany są uznawane za substancje o potwierdzonym działaniu w kontekście pozytywnego wpływu na wyniki sportowe.
DIETETYKA SPORTOWA
W świetle wieloletnich badań oraz aktualnych doniesień wodorowęglany są uznawane za substancje o potwierdzonym działaniu w kontekście pozytywnego wpływu na wyniki sportowe.
Ponieważ pęcherzyk żółciowy pełni w organizmie istotną funkcję, jego resekcja niesie za sobą konieczność wdrożenia odpowiedniej terapii dietetycznej.
Z GABINETU DIETETYKA
Ponieważ pęcherzyk żółciowy pełni w organizmie istotną funkcję, jego resekcja niesie za sobą konieczność wdrożenia odpowiedniej terapii dietetycznej.
Zarówno w profilaktyce osteoporozy oraz u pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą kluczową rolę odgrywa właściwy styl życia, w tym dieta oraz aktywność fizyczna.
Z GABINETU DIETETYKA
Zarówno w profilaktyce osteoporozy oraz u pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą kluczową rolę odgrywa właściwy styl życia, w tym dieta oraz aktywność fizyczna.
Z GABINETU DIETETYKA
tekst otwartyNadmierne spożycie mięsa jest jednym z najistotniejszych problemów społecznych i środowiskowych, z którymi mamy do czynienia we współczesnym świecie. Ograniczenie konsumpcji mięsa przez człowieka, oprócz korzyści zdrowotnych, może pomóc w zapobieganiu niszczenia środowiska i cierpienia zwierząt, a nawet w łagodzeniu zmian klimatycznych na Ziemi. Jedną z opcji rozwiązania tych problemów jest fleksitarianizm1. Czym więc jest i na czym polega?
Z GABINETU DIETETYKA
Nadmierne spożycie mięsa jest jednym z najistotniejszych problemów społecznych i środowiskowych, z którymi mamy do czynienia we współczesnym świecie. Ograniczenie konsumpcji mięsa przez człowieka, oprócz korzyści zdrowotnych, może pomóc w zapobieganiu niszczenia środowiska i cierpienia zwierząt, a nawet w łagodzeniu zmian klimatycznych na Ziemi. Jedną z opcji rozwiązania tych problemów jest fleksitarianizm1. Czym więc jest i na czym polega?
Choroby skóry, zwane również dermatozami, stają się coraz powszechniejsze, zwłaszcza w krajach wysoko uprzemysłowionych. Jest to szeroka i różnorodna grupa dolegliwości, które dotyczą również włosów i paznokci.
Z GABINETU DIETETYKA
Choroby skóry, zwane również dermatozami, stają się coraz powszechniejsze, zwłaszcza w krajach wysoko uprzemysłowionych. Jest to szeroka i różnorodna grupa dolegliwości, które dotyczą również włosów i paznokci.
Choroby tarczycy są coraz częstszym problemem zarówno w Polsce, jak i na świecie. Nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego dotyka ponad 22% osób w Polsce, z czego największa liczba zachorowań dotyczy osób w wieku 50–59 lat, a następnie między 40–49 rokiem życia1.
Z GABINETU DIETETYKA
Choroby tarczycy są coraz częstszym problemem zarówno w Polsce, jak i na świecie. Nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego dotyka ponad 22% osób w Polsce, z czego największa liczba zachorowań dotyczy osób w wieku 50–59 lat, a następnie między 40–49 rokiem życia1.
Zakażenie wirusem HIV powoduje wiele niekorzystnych zmian w przewodzie pokarmowym, prowadząc do enteropatii, przewlekłych biegunek i zaburzeń wchłaniania. Umiejętne prowadzenie żywienia zakażonych pacjentów może znacznie zwiększyć ich komfort życia. Mimo postępu w terapii antyretrowirusowej, nadal prowadzone są poszukiwania nowych metod leczenia. Interesujące i obiecujące wyniki badań uzyskano przy zastosowaniu suplementacji probiotykami.
Z GABINETU DIETETYKA
Zakażenie wirusem HIV powoduje wiele niekorzystnych zmian w przewodzie pokarmowym, prowadząc do enteropatii, przewlekłych biegunek i zaburzeń wchłaniania. Umiejętne prowadzenie żywienia zakażonych pacjentów może znacznie zwiększyć ich komfort życia. Mimo postępu w terapii antyretrowirusowej, nadal prowadzone są poszukiwania nowych metod leczenia. Interesujące i obiecujące wyniki badań uzyskano przy zastosowaniu suplementacji probiotykami.
Z GABINETU DIETETYKA
Żywienie w zaburzeniach osi mózgowo-jelitowej.
Flawonoidy są jedną z największych grup wtórnych metabolitów roślinnych. Są to substancje fenolowe izolowane z roślin, dlatego są częścią ludzkiej diety. Działają w roślinach jako przeciwutleniacze, środki przeciwdrobnoustrojowe, fotoreceptory oraz środki odstraszające.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Flawonoidy są jedną z największych grup wtórnych metabolitów roślinnych. Są to substancje fenolowe izolowane z roślin, dlatego są częścią ludzkiej diety. Działają w roślinach jako przeciwutleniacze, środki przeciwdrobnoustrojowe, fotoreceptory oraz środki odstraszające.
SUPERFOODS
tekst otwartyCamu camu, inaczej Myrciaria dubia – to roślina pochodząca z lasów deszczowych na obszarze Brazylii. Posiada lekko żółtawy miąższ oraz czerwoną do ciemnopurpurowej skórkę.
SUPERFOODS
Camu camu, inaczej Myrciaria dubia – to roślina pochodząca z lasów deszczowych na obszarze Brazylii. Posiada lekko żółtawy miąższ oraz czerwoną do ciemnopurpurowej skórkę.
Fermentowanie żywności posiada długa tradycję, jest jedną z najstarszych biotechnologii wytwarzania produktów spożywczych o pożądanych właściwościach, takich jak wydłużony okres przydatności do spożycia oraz określone właściwości organoleptyczne10. Ludzie od najdawniejszych czasów wykorzystywali ten proces, aby w okresie nieurodzaju móc wykorzystać produkty żywnościowe. Starożytni Grecy, Egipcjanie, Rzymianie, a także Słowianie i narody Azji znali sposoby konserwowania roślin4.
SUPERFOODS
Fermentowanie żywności posiada długa tradycję, jest jedną z najstarszych biotechnologii wytwarzania produktów spożywczych o pożądanych właściwościach, takich jak wydłużony okres przydatności do spożycia oraz określone właściwości organoleptyczne10. Ludzie od najdawniejszych czasów wykorzystywali ten proces, aby w okresie nieurodzaju móc wykorzystać produkty żywnościowe. Starożytni Grecy, Egipcjanie, Rzymianie, a także Słowianie i narody Azji znali sposoby konserwowania roślin4.