Współczesna Dietetyka | 36/2021
Jak za pomocą zmian w diecie możemy wpływać na środowisko i ochronę naszej planety? Statystyki pokazują, że w Europie konsumpcja żywności odpowiada za około 30% całkowitej emisji gazów cieplarnianych. Jak to zmienić? Odpowiedź nasuwa się sama: wiedząc, że z kolei za około 50% powstawania gazów cieplarnianych, biorąc pod uwagę całość ich emisji z sektora żywności, odpowiada mięso. Typowa dieta „mięsożerców” wymaga 17 razy więcej ziemi, 14 razy więcej wody i 10 razy więcej energii niż wegetariańska. Rozpowszechnianie stosowania diety roślinnej to jedno z rozwiązań na spowolnienie zmian klimatu, na co wskazuje raport „Global Warming of 1.5ºC” jako podsumowanie prac IPCC, opublikowany przez ONZ. Model talerza żywienia planetarnego, założenia diety planetarnej, odpowiedź na pytanie, jaką rolę w poprawie jakości klimatu może mieć dietetyk oraz ciekawe fakty o diecie roślinnej i jej wpływie na zdrowie oraz środowisko – przedstawia dietetyk Oliwia Pietrasińska w temacie numeru „Dieta planetarna dietą przyszłości”.
W bieżącym wydaniu w dziale „Psychodietetyka” pokazujemy kolejne metody, które jako dietetycy możemy stosować w swoim gabinecie, aby lepiej zrozumieć pacjenta oraz skutecznie mu pomóc. Zachęcam do zapoznania się z artykułem „O spotkaniu dwóch ekspertów – TSR w pracy dietetyka”.
Z uwagi na duże zainteresowanie tematyką zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, w tym wydaniu piszemy również o SIBO. Przyczyny, objawy, diagnostykę i sposoby radzenia sobie z SIBO opisuje dr n med. Magdalena Cubała-Kucharska.
Ponadto polecam tekst dr n. med. Justyny Jessy, autorki książki „Autyzm i dieta – co jako rodzic powinieneś wiedzieć”, w którym przyglądamy się temu, co mówi nauka na temat zasadności stosowania różnych diet w ASD i ich skuteczności. Zajrzyjcie więc do artykułu „Dieta dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu – czy jest potrzebna?”
Zachęcam do lektury.
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska