menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 6/2016

Zaburzenia odżywiania mają poważne konsekwencje zdrowotne, a ich powikłania mogą prowadzić nawet do śmierci. Dlatego umiejętność ich rozpoznania u pacjenta jest bardzo istotną kwestią w pracy specjalistów żywienia i dietetyków.

okladka.jpg


PSYCHODIETETYKA

Atypowe zaburzenia odżywiania

Małgorzata Kaczyńska

Article image

Obok powszechnie znanych zaburzeń, takich jak anoreksja czy bulimia, pojawiają się nowe, mniej znane, lecz równie niebezpieczne dla zdrowia. W artykule opisano nieklasyfikowane do tej pory jednostki związane z nieprawidłowymi wzorcami odżywiania się.

Czytam więcej

DIETETYKA SPORTOWA

Olej kokosowy a sport

Bartłomiej Pomorski

Article image

Moim zdaniem wiele osób, również tych, które na co dzień zajmują się dietetyką, popełnia poważny błąd, tj. traktuje olej kokosowy jako świetne źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Wyzwania żywieniowe w chorobie Alzheimera

Sylwia Skrzyńska

Article image

Choroba Alzheimera (ang. Alzheimer’s disease) dotyczy obecnie ponad 30 milionów osób na świecie, a wg prognoz demograficznych do 2050 r. zostanie zdiagnozowanych ponad 115 miliona przypadków. Choroba ta dotyka głównie osoby po 65 roku życia i jest najczęstszą przyczyną otępienia w tej grupie wiekowej.

Czytam więcej
Article image

RZADKIE SCHORZENIA METABOLICZNE

Zaburzenia odżywiania u pacjentów z rzadkimi chorobami metabolicznymi

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Zaburzenia odżywiania (jedzenia) są jednostką chorobową charakteryzującą się zaburzeniami łaknienia o podłożu psychicznym. W międzynarodowej klasyfikacji chorób ICD-10 oznaczone są alfanumerycznie jako F50. Wśród tej grupy można wyróżnić zaburzenia specyficzne, takie jak anorexia nervosa lub bulimia nervosa oraz zaburzenia niespecyficzne. Zaburzenia odżywiania obserwowane wśród pacjentów z rzadkimi chorobami metabolicznymi mogą mieć złożone podłoże sprawcze, poza psychicznym, wynikające także z samej choroby podstawowej czy stosowanego leczenia. Co więcej, mogą występować tylko czasowo, w wyjątkowych sytuacjach.

czytaj dalej

RZADKIE SCHORZENIA METABOLICZNE

Zaburzenia odżywiania u pacjentów z rzadkimi chorobami metabolicznymi

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Article image

Zaburzenia odżywiania (jedzenia) są jednostką chorobową charakteryzującą się zaburzeniami łaknienia o podłożu psychicznym. W międzynarodowej klasyfikacji chorób ICD-10 oznaczone są alfanumerycznie jako F50. Wśród tej grupy można wyróżnić zaburzenia specyficzne, takie jak anorexia nervosa lub bulimia nervosa oraz zaburzenia niespecyficzne. Zaburzenia odżywiania obserwowane wśród pacjentów z rzadkimi chorobami metabolicznymi mogą mieć złożone podłoże sprawcze, poza psychicznym, wynikające także z samej choroby podstawowej czy stosowanego leczenia. Co więcej, mogą występować tylko czasowo, w wyjątkowych sytuacjach.

Czytam więcej
Article image

DIETA W CUKRZYCY

Cukrzyca typu MODY

Ewa Grabani

Prawidłowe rozpoznanie rzadkiej formy cukrzycy pozwala na wdrożenie odpowiedniego leczenia. Dzięki rozwojowi diagnostyki molekularnej oraz większemu dostępowi do badań genetycznych klinicyści mają dużo większe szanse na postawienie właściwej diagnozy.

czytaj dalej

DIETA W CUKRZYCY

Cukrzyca typu MODY

Ewa Grabani

Article image

Prawidłowe rozpoznanie rzadkiej formy cukrzycy pozwala na wdrożenie odpowiedniego leczenia. Dzięki rozwojowi diagnostyki molekularnej oraz większemu dostępowi do badań genetycznych klinicyści mają dużo większe szanse na postawienie właściwej diagnozy.

Czytam więcej
Article image

IMMUNOŻYWIENIE

Upośledzenie odporności i niedożywienie w AIDS. Znaczenie wspomagającego leczenia żywieniowego

Sylwia Skrzyńska

Zakażenie wirusem HIV wraz z progresją do pełnoobjawowego AIDS, zaburzenia odporności i niedożywienie − to trzy nierozłączne elementy, które budują samonapędzającą się kaskadę prowadzącą do wyniszczenia organizmu. Poniższy artykuł spróbuje pokrótce wyjaśnić korelacje między tymi elementami i wskazać możliwości złagodzenia skutków tej kaskady.

czytaj dalej

IMMUNOŻYWIENIE

Upośledzenie odporności i niedożywienie w AIDS. Znaczenie wspomagającego leczenia żywieniowego

Sylwia Skrzyńska

Article image

Zakażenie wirusem HIV wraz z progresją do pełnoobjawowego AIDS, zaburzenia odporności i niedożywienie − to trzy nierozłączne elementy, które budują samonapędzającą się kaskadę prowadzącą do wyniszczenia organizmu. Poniższy artykuł spróbuje pokrótce wyjaśnić korelacje między tymi elementami i wskazać możliwości złagodzenia skutków tej kaskady.

Czytam więcej
Article image

MENU

Menu w podróży

Sylwia Leszczyńska

Podróż jest sporym wyzwaniem dla osób, które dbają o to co jedzą, głównie ze względu na dostępność na ogół spożywanych produktów, łatwość ich przechowywania lub transportowania. Warto także zadbać o to, aby w podróży nie spożywać rzeczy, które obciążą żołądek.

czytaj dalej

MENU

Menu w podróży

Sylwia Leszczyńska

Article image

Podróż jest sporym wyzwaniem dla osób, które dbają o to co jedzą, głównie ze względu na dostępność na ogół spożywanych produktów, łatwość ich przechowywania lub transportowania. Warto także zadbać o to, aby w podróży nie spożywać rzeczy, które obciążą żołądek.

Czytam więcej
Article image

SUPERFOODS

Jarmuż

Klaudia Wiśniewska

Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) to dwuletnia roślina należąca do rodziny kapustowatych. Choć jest jedną z najstarszych odmian użytkowych kapusty warzywnej i posiada najwyższą wartość żywieniową ze wszystkich warzyw kapustnych, to jednak jest rośliną niedocenianą i w dalszym ciągu rzadko stosowaną, co może wynikać z jej specyficznego smaku, aromatu i tekstury.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Jarmuż

Klaudia Wiśniewska

Article image

Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) to dwuletnia roślina należąca do rodziny kapustowatych. Choć jest jedną z najstarszych odmian użytkowych kapusty warzywnej i posiada najwyższą wartość żywieniową ze wszystkich warzyw kapustnych, to jednak jest rośliną niedocenianą i w dalszym ciągu rzadko stosowaną, co może wynikać z jej specyficznego smaku, aromatu i tekstury.

Czytam więcej

ENGLISH FOR DIETETICS

Macronutrients: carbohydrates

Grzegorz Pamrów, Liliana Pratzer-Kubicka

Część artykułu pochodzi z z trzeciego modułu (Digestion, absorption + macronutrients) kursu e-learningowego 'English for Clinical Dietetics and Nutrition'.

Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania