Wartości odżywcze
Jarmuż był już znany i uprawiany w starożytności jako roślina ozdobna i jadalna. Charakteryzuje go wysoka odporność na działanie niskiej temperatury, co sprawia, że jego zbiór jest również możliwy w okresie zimowym, ubogim w świeże warzywa1, 2. Jarmuż cechuje najwyższa wartość odżywcza spośród wszystkich warzyw z rodziny kapustowatych. Zawiera największą ilość potasu (530 mg), żelaza (1,7 mg) i wapnia (157 mg). Odznacza się wysoką zawartością niektórych witamin w 100 g części jadalnych, takich jak: witamina A (859 μg) β-karoten (5350 μg), witamina E (1,7 mg) i C (120 mg), witamina B1 (0,11 mg), B2 (0,2 mg) i niacyna (1,6 mg). Białko stanowi 3,3%, a błonnik pokarmowy 3,9% masy rośliny3.
Tabela 1. Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w 100 g jarmużu3, 4.
Witaminy i składniki mineralne |
Ilość na 100 g |
Witamina A |
859 μg |
β-karoten |
5350 μg |
Witamina E |
1,7 mg |
Witamina C |
120 mg |
Witamina B1 |
0,11 mg |
Witamina B2 |
0,2 mg |
Niacyna |
1,6 mg |
Sód |
26 mg |
Potas |
530 mg |
Żelazo |
1,7 mg |
Wapń |
157 mg |
Magnez |
11 mg |
Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) to dwuletnia roślina należąca do rodziny kapustowatych. Choć jest jedną z najstarszych odmian użytkowych kapusty warzywnej i posiada najwyższą wartość żywieniową ze wszystkich warzyw kapustnych, to jednak jest rośliną niedocenianą i w dalszym ciągu rzadko stosowaną, co może wynikać z jej specyficznego smaku, aromatu i tekstury.