menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Jarmuż

Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) to dwuletnia roślina należąca do rodziny kapustowatych. Choć jest jedną z najstarszych odmian użytkowych kapusty warzywnej i posiada najwyższą wartość żywieniową ze wszystkich warzyw kapustnych, to jednak jest rośliną niedocenianą i w dalszym ciągu rzadko stosowaną, co może wynikać z jej specyficznego smaku, aromatu i tekstury.

Wartości odżywcze

Jarmuż był już znany i uprawiany w starożytności jako roślina ozdobna i jadalna. Charakteryzuje go wysoka odporność na działanie niskiej temperatury, co sprawia, że jego zbiór jest również możliwy w okresie zimowym, ubogim w świeże warzywa1, 2. Jarmuż cechuje najwyższa wartość odżywcza spośród wszystkich warzyw z rodziny kapustowatych. Zawiera największą ilość potasu (530 mg), żelaza (1,7 mg) i wapnia (157 mg). Odznacza się wysoką zawartością niektórych witamin w 100 g części jadalnych, takich jak: witamina A (859 μg) β-karoten (5350 μg), witamina E (1,7 mg) i C (120 mg), witamina B1 (0,11 mg), B2 (0,2 mg) i niacyna (1,6 mg). Białko stanowi 3,3%, a błonnik pokarmowy 3,9% masy rośliny3.

 

Tabela 1. Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w 100 g jarmużu3, 4.

Witaminy i składniki mineralne Ilość na 100 g
Witamina A 859 μg
β-karoten 5350 μg
Witamina E 1,7 mg
Witamina C 120 mg
Witamina B1 0,11 mg
Witamina B2 0,2 mg
Niacyna 1,6 mg
Sód 26 mg
Potas 530 mg
Żelazo 1,7 mg
Wapń 157 mg
Magnez 11 mg

 

Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) to dwuletnia roślina należąca do rodziny kapustowatych. Choć jest jedną z najstarszych odmian użytkowych kapusty warzywnej i posiada najwyższą wartość żywieniową ze wszystkich warzyw kapustnych, to jednak jest rośliną niedocenianą i w dalszym ciągu rzadko stosowaną, co może wynikać z jej specyficznego smaku, aromatu i tekstury.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Klaudia Wiśniewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka kliniczna, wykładowczyni i założycielka Centrum Terapii Dietetycznej SPOT (www.centrumspot.pl), gdzie na co dzień pracuje z pacjentami. W ramach swojej pracy doktorskiej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym bada skuteczność diet roślinnych w aspekcie otyłości i innych chorób metabolicznych. Prze wiele lat w ramach pracy w instytutach naukowych, w tym w Instytucie Żywności i Żywienia koordynowała projekty edukacyjne o zasięgu ogólnopolskim.


Czytaj więcej