menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Małgorzata Kaczyńska

Psycholog, psychodietetyk. Certyfikowany terapeuta motywujący Polskiego Towarzystwa Terapii Motywującej. Od 2010 r. jest członkiem Zarządu Polskiego Towarzystwa Terapii Motywującej, pracuje w Ośrodku Interwencji Kryzysowej w Warszawie, prowadzi terapie indywidualne i grupowe, w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.

Article image

PSYCHODIETETYKA

Psychologiczne aspekty operacji bariatrycznych

Operacja bariatryczna definiuje grupę zabiegów chirurgicznych wykonywanych w celu ułatwienia utraty masy ciała. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że zabiegi te stanowią bardziej skuteczny sposób leczenia otyłości olbrzymiej niż zalecenia dietetyczne, ćwiczenia fizyczne, zmiany stylu życia i farmakoterapia1, 2.

czytaj dalej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Czynniki wpływające na ilość spożywanego pokarmu

Zagadnienie rozpoznania czynników środowiskowych związanych z przejadaniem się jest obszarem zainteresowania badaczy, ponieważ zmiana tych czynników może zapobiec epidemii otyłości lub pomóc osobom otyłym wprowadzić zdrowsze nawyki żywieniowe. W ciągu ostatnich 30 lat zmieniły się schematy żywieniowe, liczba posiłków spożywanych poza domem, a rozmiary porcji i naczyń wzrosły zarówno w domu, jak i poza nim1. Jakie czynniki wpływają na to, że jemy więcej niż zaplanowaliśmy, a jakie ograniczają spożycie niezdrowej żywności?

czytaj dalej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Zaburzenia odżywiania u sportowców

Zaburzenia odżywiania (ZO) mogą mieć druzgocący wpływ na zdrowie i wydajność sportowców. Mimo że kobiety stanowią znaczną większość wśród osób, które szukają profesjonalnej pomocy w związku z zaburzonymi wzorcami odżywiania, zjawisko to dotyczy także mężczyzn sportowców1. Uważa się, że obraz ZO u osób profesjonalnie uprawiających sport może się różnić od tego, jaki występuje u osób niebędących sportowcami2.

czytaj dalej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Stres jako czynnik przyspieszający proces starzenia Techniki radzenia sobie ze stresem – praktyczny przewodnik dla pacjenta

Stres można zdefiniować jako określoną relację między jednostką a jej otoczeniem, która oceniana jest przez osobę jako obciążająca lub przekraczająca jej zasoby adaptacyjne i zagrażająca jej dobrostanowi1. W ciągu wielu lat badań i obserwacji zauważono ścisły związek pomiędzy doświadczaniem stresu a procesami starzenia się przebiegającymi w organizmie człowieka2.

czytaj dalej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Pacjent mężczyzna w gabinecie dietetyka

Znacznie mniejsza ilość mężczyzn niż kobiet decyduje się na dietę. Jednocześnie uważa się, że mężczyźni generalnie odnoszą większe sukcesy w redukcji masy ciała. Kobiety w ciągu swojego życia parokrotnie podejmują próby redukcji masy ciała przy pomocy zmiany sposobu żywienia, podczas gdy większość mężczyzn sięga po dietę jednokrotnie1. Jednak z drugiej strony mężczyźni uwzględniają sugerowane zmiany dietetyczne w mniejszym stopniu niż kobiety, okazują sceptycyzm i opór wobec komunikatów dotyczących edukacji żywieniowej i często postrzegają zdrowe odżywianie jako monotonne i niesatysfakcjonujące2. Na jakie aspekty relacji i wdrażania zmian dietetycznych należy zwrócić szczególną uwagę podczas pracy dietetycznej z pacjentem mężczyzną?

czytaj dalej