
Ze względu na wielofunkcyjność witaminy D pokłada się wiele nadziei w jej korzystnym działaniu w łagodzeniu objawów chorobowych. Coraz więcej doniesień mówi o jej prozdrowotnych właściwościach w wielu obszarach medycyny.
W języku codziennym używa się słowa „depresja” do opisania smutku i przygnębienia, jednak w psychiatrii terminem tym określa się konkretne zaburzenia nastroju wymagające leczenia i pomocy lekarskiej. Jak pracować dietetycznie z pacjentem, który informuje, że ma depresję?
Schematycznie myśli się o depresji w kategoriach smutku, przygnębienia, poczucia beznadziei i pustki, jakie odczuwają pacjenci. Jednak równie ważne jest doświadczane przez większość chorych poczucie utraty odczuwania przyjemności i dotychczasowych zainteresowań oraz zmniejszony poziom energii1, 2. Według klasyfikacji zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania ICD-103, aby stwierdzić występowanie epizodu depresyjnego, przez co najmniej dwa tygodnie muszą występować przynajmniej dwa z trzech poniższych objawów:
oraz dwa lub więcej spośród następujących objawów:
Jak widać, termin depresja rozumiany w sposób kliniczny odwołuje się do zespołu doświadczeń obejmującego nie tylko nastrój, ale także doświadczenia fizyczne, psychiczne i behawioralne. Zespół tych objawów determinuje długotrwały, poważny stan wpływający na wiele obszarów codziennego funkcjonowania chorego i wiążący się z istotną utratą jakości życia pacjentów i ich rodzin1.
W języku codziennym używa się słowa „depresja” do opisania smutku i przygnębienia, jednak w psychiatrii terminem tym określa się konkretne zaburzenia nastroju wymagające leczenia i pomocy lekarskiej. Jak pracować dietetycznie z pacjentem, który informuje, że ma depresję?
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Ze względu na wielofunkcyjność witaminy D pokłada się wiele nadziei w jej korzystnym działaniu w łagodzeniu objawów chorobowych. Coraz więcej doniesień mówi o jej prozdrowotnych właściwościach w wielu obszarach medycyny.
Do roku 2025 WHO zakłada realizację sześciu celów żywieniowych. Większość z nich związana jest z najmłodszą częścią naszej populacji.
To, że skład diety wpływa na różnorodność mikrobioty w naszych jelitach jest już faktem. Okazuje się, że wpływ na to kto i w jakiej ilości zamieszkuje nasze jelita, mogą mieć również składniki mineralne.