menu close arrow_back_ios person_add home

Alkohol a trening

Dietetyk sportowy Bartłomiej Pomorski

DIETETYKA SPORTOWA

04-07-2016

6/2016

Jaki wpływ na organizm, proces regeneracji i zdolności wysiłkowe sportowca ma alkohol?

W wielu dyscyplinach sportowych (w szczególności dotyczy to gier zespołowych) spożywanie alkoholu po zakończonym treningu czy też zawodach, niejednokrotnie w znacznych ilościach, stanowi nierozłączny element codzienności życia sportowca. Choć może wydać się to zaskakujące, badania wskazują sportowców jako grupę osób bardziej skłonną do konsumpcji alkoholu w nadmiarze1. Z tego powodu warto odpowiedzieć sobie na kilka istotnych pytań związanych w szczególności z wpływem spożycia alkoholu na proces regeneracji organizmu sportowca po zakończonej sesji treningowej czy też ukończonych zawodach sportowych.

 

Alkohol a proces resyntezy glikogenu

Spożycie alkoholu w okresie powysiłkowym wpływa negatywnie na proces odbudowy zasobów glikogenu mięśniowego uszczuplonego w wyniku sesji wysiłkowej2. Autorzy cytowanego badania wywnioskowali, że bezpośredni wpływ alkoholu na proces resyntezy glikogenu mięśniowego nie jest do końca jasny, a jako główną przyczynę jego negatywnego oddziaływania na regenerację powysiłkową wskazali zaniedbanie przez sportowców elementu strategii żywieniowej uwzględniającej spożycie odpowiedniej ilości węglowodanów.

Jaki wpływ na organizm, proces regeneracji i zdolności wysiłkowe sportowca ma alkohol?

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Bartłomiej Pomorski

CZYTAM ARTYKUŁY

Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej oraz członek organizacji Professionals in Nutrition for Exercise and Sport (PINES). Współwłaściciel poradni dietetycznej „Dietetyka Sportowa”, w której na co dzień współpracuje jako dietetyk ze sportowcami, zarówno amatorami, jak i zawodowcami.