menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 35/2021

OD REDAKCJI

Dane epidemiologiczne wskazują na rosnącą liczbę osób doświadczających zaburzeń odżywiania. Izolacja społeczna w trakcie pandemii miała duży wpływ na psychikę, zwłaszcza dzieci. Liczba oczekujących na pomoc wzrosła czterokrotnie w stosunku do tych samych miesięcy na rok przed pandemią. To dane z Wielkiej Brytanii, ale w Polsce problem ten jest także zauważalny. Obserwujemy to również w gabinetach dietetycznych. Zauważyłam istotny wzrost liczby nowych pacjentów z zaburzeniami odżywiania w mojej poradni – w Instytucie Sanvita, zwłaszcza młodych osób, często w wieku szkolnym, u których zachowania charakterystyczne dla ZO zaczęły się pojawiać podczas pierwszej izolacji, dając konsekwencje, w tym pogorszenie stanu odżywienia, i tym samym zwiększoną częstotliwość wizyt w późniejszym okresie. Skłoniło nas to do opracowania ważnego tekstu i tematu numeru jednocześnie „Dietetyk wobec zaburzeń odżywiania. Bulimia”, w którym podkreślamy współpracę specjalistów w leczeniu ZO i elementy wspierające opiekę dietetyczną nad pacjentami z ZO.

Ciekawym artykułem wartym polecenia w bieżącym wydaniu jest niewątpliwie tekst o gamifikacji w gabinecie dietetycznym: „Wygraj zdrowie”, czyli o tym, dlaczego szukając nowych narzędzi wspierających proces zmiany, warto skierować swoją uwagę w stronę przemysłu rozrywkowego, a dokładniej – gier.

W dziale „Dietetyka onkologiczna” kolejny tekst z zakresu żywienia w nowotworach, tym razem o raku żołądka. Wracamy też do tematu Hashimoto, bo wciąż jest o czym pisać, a osoby z zaburzeniami funkcji tarczycy to po części pacjenci gabinetów dietetycznych. Zachęcam więc do aktualizacji wiedzy z zakresu dietetyki i dziedzin pokrewnych.

Zachęcam do lektury
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska

okładka.png


Article image

TEMAT NUMERU

Dietetyk wobec zaburzeń odżywiania. Bulimia

Magdalena Jarzębowska

Coraz częściej w gabinecie dietetyka pojawiają się osoby o szerokim spektrum zaburzeń odżywiania. O ile ich diagnostyka najczęściej nie przysparza problemów specjalistom, to już praca terapeutyczna nie jest prosta. Najczęściej do drzwi mojego gabinetu pukają osoby borykające się z bulimią. Wówczas rolą specjalisty jest przywrócenie jedzeniu właściwego miejsca w życiu cierpiącej na tę przypadłość osoby. Jak zrealizować to niełatwe zadanie?

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Dietetyk wobec zaburzeń odżywiania. Bulimia

Magdalena Jarzębowska

Article image

Coraz częściej w gabinecie dietetyka pojawiają się osoby o szerokim spektrum zaburzeń odżywiania. O ile ich diagnostyka najczęściej nie przysparza problemów specjalistom, to już praca terapeutyczna nie jest prosta. Najczęściej do drzwi mojego gabinetu pukają osoby borykające się z bulimią. Wówczas rolą specjalisty jest przywrócenie jedzeniu właściwego miejsca w życiu cierpiącej na tę przypadłość osoby. Jak zrealizować to niełatwe zadanie?

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Czy wiesz przez jakie „okulary” patrzysz na swoich klientów?

Magdalena Pakulska

Jako specjaliści mający wiedzę i doświadczenie oraz kontakt z dużą liczbą pacjentów zmagających się z problemami i chorobami związanymi z szeroko rozumianym odżywianiem i dietą, potrafimy dość szybko zaobserwować różnego typu tendencje i schematy działania. Z jednej strony bogate doświadczenie zawodowe jest nieocenione w przypadku doboru odpowiedniej metody leczenia i wsparcia klientów. Z drugiej jednak, może się to wiązać z automatycznym działaniem i myśleniem w procesie stawiania diagnozy, oceny motywacji u klienta, sposobu komunikacji etc. Ów automatyzm to nic innego, jak naturalna reakcja psychologiczna związana z nabraniem kompetencji i pewności co do swoich umiejętności.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Czy wiesz przez jakie „okulary” patrzysz na swoich klientów?

Magdalena Pakulska

Article image

Jako specjaliści mający wiedzę i doświadczenie oraz kontakt z dużą liczbą pacjentów zmagających się z problemami i chorobami związanymi z szeroko rozumianym odżywianiem i dietą, potrafimy dość szybko zaobserwować różnego typu tendencje i schematy działania. Z jednej strony bogate doświadczenie zawodowe jest nieocenione w przypadku doboru odpowiedniej metody leczenia i wsparcia klientów. Z drugiej jednak, może się to wiązać z automatycznym działaniem i myśleniem w procesie stawiania diagnozy, oceny motywacji u klienta, sposobu komunikacji etc. Ów automatyzm to nic innego, jak naturalna reakcja psychologiczna związana z nabraniem kompetencji i pewności co do swoich umiejętności.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Sport a dieta bez mięsa

mgr Paulina Chrzan

Analizując dane statystyczne, łatwo można zauważyć, iż w ciągu ostatnich lat wzrasta świadomość społeczna na temat zdrowego stylu życia. Coraz większa liczba osób decyduje się ponadto na aktywność i rozpoczyna trenowanie różnorodnych dyscyplin sportowych. W środowisku zawodników niezwykle popularnym mitem żywieniowym jest fakt, iż dieta sportowca musi obfitować w produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym przede wszystkim mięso. Z uwagi natomiast na dobro środowiska, poglądy czy też inne czynniki wiele osób decyduje się na dietę eliminującą mięso z własnej diety. Poznaj skutki takich restrykcji żywieniowych.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Sport a dieta bez mięsa

mgr Paulina Chrzan

Article image

Analizując dane statystyczne, łatwo można zauważyć, iż w ciągu ostatnich lat wzrasta świadomość społeczna na temat zdrowego stylu życia. Coraz większa liczba osób decyduje się ponadto na aktywność i rozpoczyna trenowanie różnorodnych dyscyplin sportowych. W środowisku zawodników niezwykle popularnym mitem żywieniowym jest fakt, iż dieta sportowca musi obfitować w produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym przede wszystkim mięso. Z uwagi natomiast na dobro środowiska, poglądy czy też inne czynniki wiele osób decyduje się na dietę eliminującą mięso z własnej diety. Poznaj skutki takich restrykcji żywieniowych.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Schemat żywienia niemowląt – co nowego?

dr n. med. Justyna Jessa

W bieżącym roku, w czasopiśmie naukowym „Przegląd Pediatryczny” ukazał się artykuł prezentujący nowy schemat żywienia niemowląt. Są to wytyczne publikowane przez ekspertów – pediatrów i dietetyków, oparte na najbardziej aktualnych badaniach naukowych. Są one aktualizowane co kilka lat zgodnie z najnowszymi doniesieniami naukowymi. Co nowego pojawiło się w najnowszym schemacie?

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Schemat żywienia niemowląt – co nowego?

dr n. med. Justyna Jessa

Article image

W bieżącym roku, w czasopiśmie naukowym „Przegląd Pediatryczny” ukazał się artykuł prezentujący nowy schemat żywienia niemowląt. Są to wytyczne publikowane przez ekspertów – pediatrów i dietetyków, oparte na najbardziej aktualnych badaniach naukowych. Są one aktualizowane co kilka lat zgodnie z najnowszymi doniesieniami naukowymi. Co nowego pojawiło się w najnowszym schemacie?

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wygraj zdrowie!

Karolina Rowgało-Daniel

Współpracując z osobami podejmującymi proces zmiany zachowań zdrowotnych, niejednokrotnie spotykamy się z sytuacjami, w których zarzucają podejmowane wysiłki. Nasza specjalistyczna wiedza oraz umiejętności okazują się mieć ograniczoną skuteczność, pozostawiając nas często z wysokim poczuciem bezradności. Szukając nowych narzędzi wspierających proces zmiany, warto skierować swoją uwagę w stronę przemysłu rozrywkowego, a dokładniej gier. Pomocne może okazać się zastosowanie narzędzia, jakim jest gamifikacja.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wygraj zdrowie!

Karolina Rowgało-Daniel

Article image

Współpracując z osobami podejmującymi proces zmiany zachowań zdrowotnych, niejednokrotnie spotykamy się z sytuacjami, w których zarzucają podejmowane wysiłki. Nasza specjalistyczna wiedza oraz umiejętności okazują się mieć ograniczoną skuteczność, pozostawiając nas często z wysokim poczuciem bezradności. Szukając nowych narzędzi wspierających proces zmiany, warto skierować swoją uwagę w stronę przemysłu rozrywkowego, a dokładniej gier. Pomocne może okazać się zastosowanie narzędzia, jakim jest gamifikacja.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Modyfikacje dietetyczne w Hashimoto

Justyna Marszałkowska-Jakubik

Od ponad 15 lat swojej pracy zawodowej niemal każdego dnia stykam się z mitami dietetycznymi dotyczącymi leczenia choroby Hashimoto. Mity powielają pacjenci, pseudoeksperci, bywa też, że lekarze niemający wystarczającej wiedzy dietetycznej. I wcale mnie to nie dziwi, bo szum informacyjny wokół diety w Hashimoto jest tak ogromny, że naprawdę trudno jest znaleźć wiarygodne informacje o tym, jak skomponować dietę, żeby zminimalizować uciążliwe objawy choroby i nie zaszkodzić sobie.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Modyfikacje dietetyczne w Hashimoto

Justyna Marszałkowska-Jakubik

Article image

Od ponad 15 lat swojej pracy zawodowej niemal każdego dnia stykam się z mitami dietetycznymi dotyczącymi leczenia choroby Hashimoto. Mity powielają pacjenci, pseudoeksperci, bywa też, że lekarze niemający wystarczającej wiedzy dietetycznej. I wcale mnie to nie dziwi, bo szum informacyjny wokół diety w Hashimoto jest tak ogromny, że naprawdę trudno jest znaleźć wiarygodne informacje o tym, jak skomponować dietę, żeby zminimalizować uciążliwe objawy choroby i nie zaszkodzić sobie.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Ziarno zdrowia – dlaczego warto włączyć produkty pełnoziarniste do diety

Małgorzata Goc

Węglowodany stanowią dużą grupę związków organicznych różniących się od siebie budową chemiczną i właściwościami fizykochemicznymi. W zależności od rodzaju wykazują zróżnicowaną podatność na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz zróżnicowany wpływ na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Węglowodany są ważnym składnikiem odżywczym, ponieważ stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Dlatego niezbędne jest, aby dostarczać ich odpowiednią ilość i jakość.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Ziarno zdrowia – dlaczego warto włączyć produkty pełnoziarniste do diety

Małgorzata Goc

Article image

Węglowodany stanowią dużą grupę związków organicznych różniących się od siebie budową chemiczną i właściwościami fizykochemicznymi. W zależności od rodzaju wykazują zróżnicowaną podatność na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz zróżnicowany wpływ na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Węglowodany są ważnym składnikiem odżywczym, ponieważ stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Dlatego niezbędne jest, aby dostarczać ich odpowiednią ilość i jakość.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Probiotykoterapia w chorobach wątroby

Anna Szcześniak

Wątroba jest największym po skórze i jelitach narządem – oraz jednym z najważniejszych! – odpowiedzialnym za prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych. Wątrobie przypisuje się ponad 500 istotnych funkcji1. Ponadto, pomimo dużej różnorodności komórek budujących ten organ, ponad 90% funkcji, za które jest ona odpowiedzialna, pełnią hepatocyty, podstawowe elementy strukturalne miąższu wątroby.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Probiotykoterapia w chorobach wątroby

Anna Szcześniak

Article image

Wątroba jest największym po skórze i jelitach narządem – oraz jednym z najważniejszych! – odpowiedzialnym za prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych. Wątrobie przypisuje się ponad 500 istotnych funkcji1. Ponadto, pomimo dużej różnorodności komórek budujących ten organ, ponad 90% funkcji, za które jest ona odpowiedzialna, pełnią hepatocyty, podstawowe elementy strukturalne miąższu wątroby.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Jaką rolę pełni koenzym Q10 w profilaktyce wybranych chorób?

mgr Anna Brandys

Article image

Koenzym Q10 jako przeciwutleniacz jest coraz częściej doceniany i stosowany. Najszersze zastosowanie znajduje w kardiologii, ale okazuje się, że jest pomocny w innych chorobach, jak nowotwory, choroby neurodegeneracyjne , cukrzyca czy choroby przyzębia. Ten składnik jest ściśle powiązany z centrum energetycznym komórki, gdyż wchodzi w skład łańcucha oddechowego.

Czytam więcej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Żywienie chorych na nowotwory żołądka

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Nowotwory górnego odcinka przewodu pokarmowego obarczone są wysokim ryzykiem niedożywienia. Zabiegi w obrębie żołądka należą do grupy operacji skutkujących największymi zmianami metabolicznymi w organizmie człowieka1. Jak powinno przebiegać żywienie pacjentów?

Czytam więcej
Article image

Artykuł Redakcyjny

„Dysbioza jelitowa”, czyli zrozumieć mikroorganizmy, aby przestać się bać, a może nawet dowiedzieć się, jak żyć.

Redakcja

Kiedy mówimy o skutecznej terapii i dlaczego przypadkowy probiotyk z apteki może nie działać?  Jak wykorzystać w praktyce wiedzę o bakteriach probiotycznych i prebiotykach? Jakie nadzieje i możliwości daje terapia mikrobiologiczna? Jakie jest miejsce probiotyków zarówno w profilaktyce jak i wsparciu leczenia poważnych schorzeń? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi można znaleźć w najnowszej książce dr n. med. Mirosławy Gałęckiej „Dysbioza jelitowa. Znaczenie, diagnostyka, terapia”

czytaj dalej

Artykuł Redakcyjny

„Dysbioza jelitowa”, czyli zrozumieć mikroorganizmy, aby przestać się bać, a może nawet dowiedzieć się, jak żyć.

Redakcja

Article image

Kiedy mówimy o skutecznej terapii i dlaczego przypadkowy probiotyk z apteki może nie działać?  Jak wykorzystać w praktyce wiedzę o bakteriach probiotycznych i prebiotykach? Jakie nadzieje i możliwości daje terapia mikrobiologiczna? Jakie jest miejsce probiotyków zarówno w profilaktyce jak i wsparciu leczenia poważnych schorzeń? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi można znaleźć w najnowszej książce dr n. med. Mirosławy Gałęckiej „Dysbioza jelitowa. Znaczenie, diagnostyka, terapia”

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania