menu close arrow_back_ios person_add home

Artykuł Redakcyjny

Siła ukryta w naturze, czyli 100% czysty olej rzepakowy marki Rapso

Redakcja

15-09-2022

NR 42/2022

Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.

czytaj dalej

Artykuł Redakcyjny

Siła ukryta w naturze, czyli 100% czysty olej rzepakowy marki Rapso

Redakcja

Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.

Czytam więcej
Article image

Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości

Redakcja

20-09-2021

NR 36/2021

Książka Anny Reguły (@niekoniecznie_dietetycznie) oraz Kingi Syposz to smakowita propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy, nie tylko dla tych, którzy szukają przepisów w wersji fit. Autorki pokazują bowiem, że zdrowsze ciasta i desery nie muszą, a wręcz nie powinny kojarzyć się nam z wyrzeczeniami i rezygnacją z dobrego smaku oraz prawdziwej przyjemności.

czytaj dalej

Artykuł Redakcyjny

Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości

Redakcja

Article image

Książka Anny Reguły (@niekoniecznie_dietetycznie) oraz Kingi Syposz to smakowita propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy, nie tylko dla tych, którzy szukają przepisów w wersji fit. Autorki pokazują bowiem, że zdrowsze ciasta i desery nie muszą, a wręcz nie powinny kojarzyć się nam z wyrzeczeniami i rezygnacją z dobrego smaku oraz prawdziwej przyjemności.

Czytam więcej
Article image

„Dysbioza jelitowa”, czyli zrozumieć mikroorganizmy, aby przestać się bać, a może nawet dowiedzieć się, jak żyć.

Redakcja

01-07-2021

NR 35/2021

Kiedy mówimy o skutecznej terapii i dlaczego przypadkowy probiotyk z apteki może nie działać?  Jak wykorzystać w praktyce wiedzę o bakteriach probiotycznych i prebiotykach? Jakie nadzieje i możliwości daje terapia mikrobiologiczna? Jakie jest miejsce probiotyków zarówno w profilaktyce jak i wsparciu leczenia poważnych schorzeń? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi można znaleźć w najnowszej książce dr n. med. Mirosławy Gałęckiej „Dysbioza jelitowa. Znaczenie, diagnostyka, terapia”

czytaj dalej

Artykuł Redakcyjny

„Dysbioza jelitowa”, czyli zrozumieć mikroorganizmy, aby przestać się bać, a może nawet dowiedzieć się, jak żyć.

Redakcja

Article image

Kiedy mówimy o skutecznej terapii i dlaczego przypadkowy probiotyk z apteki może nie działać?  Jak wykorzystać w praktyce wiedzę o bakteriach probiotycznych i prebiotykach? Jakie nadzieje i możliwości daje terapia mikrobiologiczna? Jakie jest miejsce probiotyków zarówno w profilaktyce jak i wsparciu leczenia poważnych schorzeń? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi można znaleźć w najnowszej książce dr n. med. Mirosławy Gałęckiej „Dysbioza jelitowa. Znaczenie, diagnostyka, terapia”

Czytam więcej
Article image

Równowaga. Jak ogarnąć dietę i odzyskać spokój

08-04-2021

NR 34/2021

Książka Agaty Głydy – znanej w internecie jako @psycholog_na_diecie – to pozycja niezwykle potrzebna w dzisiejszych pełnych niepokoju i wyśrubowanych oczekiwań czasach. Łączy rzetelną wiedzę psychodietetyczną i psychologiczną, przekazując treści w niezwykle przyjazny i empatyczny sposób.

czytaj dalej
Article image

Praktyczny kurs SIBO

01-03-2021

NR 34/2021

SIBO, test wodorowo-metanowy, przerost flory bakteryjnej jelit – brzmi abstrakcyjnie? Być może. Jednak temat jest coraz bardziej powszechny i dotyka coraz większą liczbę osób – nieświadomych problemu, błądzących po gabinetach lekarskich, bez wiedzy i pomocy w postaci odpowiedniej diety.

czytaj dalej

Artykuł Redakcyjny

Praktyczny kurs SIBO

Article image

SIBO, test wodorowo-metanowy, przerost flory bakteryjnej jelit – brzmi abstrakcyjnie? Być może. Jednak temat jest coraz bardziej powszechny i dotyka coraz większą liczbę osób – nieświadomych problemu, błądzących po gabinetach lekarskich, bez wiedzy i pomocy w postaci odpowiedniej diety.

Czytam więcej
Article image

Wywiad z dr Katarzyną Wolnicką

dr Katarzyna Wolnicka

18-12-2020

NR 33/2021

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego opracował nowe zalecenia zdrowego żywienia. Dotychczas znaną „Piramidę Zdrowego Żywienia” zastąpił „Talerz Zdrowego Żywienia”. Porozmawialiśmy na ten temat z dr Katarzyną Wolnicką – współautorką „Zaleceń zdrowego żywienia” w formie talerza, ekspertem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Dr Wolnicka wyjaśnia m.in. czy model talerza całkowicie zastąpi piramidę żywienia, jak ważna dla zdrowia jest aktywność fizyczna, jak powinien wyglądać nasz talerz, a także, jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniają Polacy.

czytaj dalej

Artykuł Redakcyjny

Wywiad z dr Katarzyną Wolnicką

dr Katarzyna Wolnicka

Article image

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego opracował nowe zalecenia zdrowego żywienia. Dotychczas znaną „Piramidę Zdrowego Żywienia” zastąpił „Talerz Zdrowego Żywienia”. Porozmawialiśmy na ten temat z dr Katarzyną Wolnicką – współautorką „Zaleceń zdrowego żywienia” w formie talerza, ekspertem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Dr Wolnicka wyjaśnia m.in. czy model talerza całkowicie zastąpi piramidę żywienia, jak ważna dla zdrowia jest aktywność fizyczna, jak powinien wyglądać nasz talerz, a także, jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniają Polacy.

Czytam więcej
Article image

Usługi dietetyczne nowej generacji

Współczesna Dietetyka

01-07-2020

NR 30/2020

Odżywianie każdego z nas kształtowało się przez lata. Każdy z nas lubi swoje odżywianie. Chociaż niejednokrotnie o tym nie mówimy, to jednak każdy wie, że jedzenie daje mu najwięcej przyjemności w życiu.

czytaj dalej