menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Redakcja

Article image

RELACJA

tekst otwarty

Relacja z konferencji „Współczesna Dietetyka” o powikłaniach otyłości – Poznań, 22 listopada 2025

22 listopada 2025 roku w Poznaniu odbyła się kolejna edycja konferencji „Współczesna Dietetyka” o powikłaniach otyłości, która – podobnie jak jej czerwcowa odsłona – gościła uczestników w nowoczesnych, industrialnych wnętrzach Concordia Design. Przestrzeń łącząca innowacyjny design z funkcjonalnością stworzyła idealne warunki do nauki, dyskusji i wymiany doświadczeń. W wydarzeniu wzięło udział niemal 400 specjalistów z zakresu dietetyki, psychodietetyki oraz zdrowia publicznego.

czytaj dalej
tekst otwarty

Relacja z konferencji „Współczesna Dietetyka” o powikłaniach otyłości – Poznań, 22 listopada 2025

Redakcja

Article image

22 listopada 2025 roku w Poznaniu odbyła się kolejna edycja konferencji „Współczesna Dietetyka” o powikłaniach otyłości, która – podobnie jak jej czerwcowa odsłona – gościła uczestników w nowoczesnych, industrialnych wnętrzach Concordia Design. Przestrzeń łącząca innowacyjny design z funkcjonalnością stworzyła idealne warunki do nauki, dyskusji i wymiany doświadczeń. W wydarzeniu wzięło udział niemal 400 specjalistów z zakresu dietetyki, psychodietetyki oraz zdrowia publicznego.

Czytam więcej
Article image

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

tekst otwarty

Rozwiązania dietetyczne na miarę codziennych wyzwań

W dobie social mediów i powszechnego dostępu do licznych planów żywieniowych – obiecujących błyskawiczne rezultaty – ekspercka wiedza dietetyków zyskuje na znaczeniu jeszcze bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Rozwój kompetencji coraz częściej związany jest z kompleksowym podejściem do pracy z pacjentem, ukierunkowanym na budowanie zdrowych i trwałych nawyków. Produkty Herbalife, których skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzają badania naukowe, stanowią wsparcie w tym procesie, uwzględniając wymagania współczesnego, intensywnego stylu życia. 

czytaj dalej
tekst otwarty

Rozwiązania dietetyczne na miarę codziennych wyzwań

Redakcja

Article image

W dobie social mediów i powszechnego dostępu do licznych planów żywieniowych – obiecujących błyskawiczne rezultaty – ekspercka wiedza dietetyków zyskuje na znaczeniu jeszcze bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Rozwój kompetencji coraz częściej związany jest z kompleksowym podejściem do pracy z pacjentem, ukierunkowanym na budowanie zdrowych i trwałych nawyków. Produkty Herbalife, których skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzają badania naukowe, stanowią wsparcie w tym procesie, uwzględniając wymagania współczesnego, intensywnego stylu życia. 

Czytam więcej
Article image

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

tekst otwarty

Mity na temat soków owocowych i warzywnych: co rzeczywiście tracimy, a co zyskujemy w procesie przetwarzania?

Soki owocowe i warzywne bywają czasami niesłusznie postrzegane jako produkty o obniżonej wartości odżywczej wskutek procesów technologicznych. W świetle aktualnych danych naukowych procesy przetwarzania umożliwiają jednak nie tylko zachowanie większości składników bioaktywnych, ale również mogą poprawiać biodostępność niektórych istotnych z żywieniowego punktu widzenia związków. Dlatego obiegowe opinie o utracie wartości odżywczych soków często nie znajdują potwierdzenia w aktualnym stanie wiedzy.

czytaj dalej
tekst otwarty

Mity na temat soków owocowych i warzywnych: co rzeczywiście tracimy, a co zyskujemy w procesie przetwarzania?

Redakcja

Article image

Soki owocowe i warzywne bywają czasami niesłusznie postrzegane jako produkty o obniżonej wartości odżywczej wskutek procesów technologicznych. W świetle aktualnych danych naukowych procesy przetwarzania umożliwiają jednak nie tylko zachowanie większości składników bioaktywnych, ale również mogą poprawiać biodostępność niektórych istotnych z żywieniowego punktu widzenia związków. Dlatego obiegowe opinie o utracie wartości odżywczych soków często nie znajdują potwierdzenia w aktualnym stanie wiedzy.

Czytam więcej

Anemia z niedoboru żelaza – pierwsze symptomy oraz dobre praktyki

Anemia dotyka 25 proc. dorosłych kobiet. To jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Poznaj jej mechanizmy, przyczyny i skutki, a przede wszystkim dowiedz się, jak sobie z nią poradzić. Dwie dietetyczki, Anna Reguła (@niekoniecznie_ dietetycznie) i Zuzanna Woźniak (@zuzannawozniak.dietetyk), napisały książkę Może to anemia? Niska ferrytyna, niedobory żelaza – wszystko, co warto wiedzieć, w której zawarły odpowiedzi na wszystkie kluczowe pytania na ten temat. Autorki obalają liczne mity związane z żelazem, bazując na aktualnej wiedzy naukowej. W poradniku znajdziesz również 50 przepisów na dania bogate w żelazo, które z łatwością włączysz do codziennego jadłospisu. Książkę uzupełniają wywiady z zaproszonymi specjalistkami: farmaceutką Laurą Krumpholz, ginekolożką dr n. med. Agnieszką Nalewczyńską, trycholożką Karoliną Czyżowską. Zapraszamy do lektury fragmentów książki!

czytaj dalej

Anemia z niedoboru żelaza – pierwsze symptomy oraz dobre praktyki

Redakcja

Anemia dotyka 25 proc. dorosłych kobiet. To jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Poznaj jej mechanizmy, przyczyny i skutki, a przede wszystkim dowiedz się, jak sobie z nią poradzić. Dwie dietetyczki, Anna Reguła (@niekoniecznie_ dietetycznie) i Zuzanna Woźniak (@zuzannawozniak.dietetyk), napisały książkę Może to anemia? Niska ferrytyna, niedobory żelaza – wszystko, co warto wiedzieć, w której zawarły odpowiedzi na wszystkie kluczowe pytania na ten temat. Autorki obalają liczne mity związane z żelazem, bazując na aktualnej wiedzy naukowej. W poradniku znajdziesz również 50 przepisów na dania bogate w żelazo, które z łatwością włączysz do codziennego jadłospisu. Książkę uzupełniają wywiady z zaproszonymi specjalistkami: farmaceutką Laurą Krumpholz, ginekolożką dr n. med. Agnieszką Nalewczyńską, trycholożką Karoliną Czyżowską. Zapraszamy do lektury fragmentów książki!

Czytam więcej