Anemia dotyka 25 proc. dorosłych kobiet. To jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Poznaj jej mechanizmy, przyczyny i skutki, a przede wszystkim dowiedz się, jak sobie z nią poradzić. Dwie dietetyczki, Anna Reguła (@niekoniecznie_ dietetycznie) i Zuzanna Woźniak (@zuzannawozniak.dietetyk), napisały książkę Może to anemia? Niska ferrytyna, niedobory żelaza – wszystko, co warto wiedzieć, w której zawarły odpowiedzi na wszystkie kluczowe pytania na ten temat. Autorki obalają liczne mity związane z żelazem, bazując na aktualnej wiedzy naukowej. W poradniku znajdziesz również 50 przepisów na dania bogate w żelazo, które z łatwością włączysz do codziennego jadłospisu. Książkę uzupełniają wywiady z zaproszonymi specjalistkami: farmaceutką Laurą Krumpholz, ginekolożką dr n. med. Agnieszką Nalewczyńską, trycholożką Karoliną Czyżowską. Zapraszamy do lektury fragmentów książki!
OBJAWY – NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?
Pierwsze symptomy anemii z niedoboru żelaza łatwo przeoczyć, ponieważ często są subtelne i mogą być mylone z objawami innych stanów zdrowotnych lub zwykłym zmęczeniem. Oto niektóre z najczęściej występujących:
- Zmęczenie i osłabienie – zmniejszona zdolność krwi do transportu tlenu skutkuje uczuciem ciągłego zmęczenia i brakiem energii, nawet po odpoczynku.
- Bladość skóry – niedobór hemoglobiny we krwi sprawia, że skóra może wydawać się bardziej blada niż zwykle, zwłaszcza na błonach śluzowych, takich jak dziąsła czy dolna powierzchnia powiek.
- Suchość skóry.
- Zajady w kącikach ust – często przyjmuje się witaminy z grupy B, aby je złagodzić.
- Zawroty lub bóle głowy – mogą wystąpić szczególnie przy gwałtownej zmianie pozycji, co bywa wynikiem niedostatecznego dotlenienia mózgu.
- Kołatanie serca i przyspieszenie jego akcji – organizm próbuje kompensować niedobór tlenu przez przyspieszenie pracy serca. Wzrost tętna spoczynkowego i wysiłkowego oraz poziomu zmęczenia może wskazywać na zaawansowane niedobory żelaza.
- Nadmierna utrata włosów.
- Zwiększona podatność na infekcje – żelazo jest ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego, więc niedobór tego pierwiastka może prowadzić do zmniejszonej odporności.
- Zaparcia – zmiany w funkcjonowaniu układu pokarmowego mogą być związane z ogólnymi zaburzeniami metabolicznymi spowodowanymi niedoborem żelaza.
- Krótki oddech – trudności z oddychaniem podczas wykonywania normalnych codziennych czynności lub nawet w spoczynku.
- Zmiany apetytu – w niektórych przypadkach może się pojawić niecodzienna ochota na jedzenie rzeczy, które nie są jedzeniem, jak lód, glina czy skrobia (stan znany jako pica, nazywany również łaknieniem spaczonym).
- Spadek libido.
Jeśli pojawią się jakiekolwiek z tych objawów, szczególnie bez wyraźnej przyczyny, warto skonsultować się z lekarzem, który może zlecić odpowiednie badania w celu potwierdzenia diagnozy anemii z niedoboru żelaza. Wczesne wykrycie i leczenie są kluczowe dla uniknięcia poważniejszych problemów zdrowotnych związanych z długotrwałym niedoborem żelaza.
Anemia dotyka 25 proc. dorosłych kobiet. To jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Poznaj jej mechanizmy, przyczyny i skutki, a przede wszystkim dowiedz się, jak sobie z nią poradzić. Dwie dietetyczki, Anna Reguła (@niekoniecznie_ dietetycznie) i Zuzanna Woźniak (@zuzannawozniak.dietetyk), napisały książkę Może to anemia? Niska ferrytyna, niedobory żelaza – wszystko, co warto wiedzieć, w której zawarły odpowiedzi na wszystkie kluczowe pytania na ten temat. Autorki obalają liczne mity związane z żelazem, bazując na aktualnej wiedzy naukowej. W poradniku znajdziesz również 50 przepisów na dania bogate w żelazo, które z łatwością włączysz do codziennego jadłospisu. Książkę uzupełniają wywiady z zaproszonymi specjalistkami: farmaceutką Laurą Krumpholz, ginekolożką dr n. med. Agnieszką Nalewczyńską, trycholożką Karoliną Czyżowską. Zapraszamy do lektury fragmentów książki!
dr n. med. Karolina Krupa-Kotara
Lipedema* to przewlekła choroba tkanki tłuszczowej, często mylona z otyłością. Dotyka głównie kobiet i nie reaguje na tradycyjne diety. Dla dietetyków to ważne wyzwanie – właściwe rozpoznanie i podejście mogą znacząco poprawić jakość życia pacjentek.
* W piśmiennictwie, zarówno polskim, jak i zagranicznym, funkcjonuje wiele określeń tego schorzenia. Spotykane określenia to m.in.: lipodemia, lipoedema, lipedema, obrzęk tłuszczowy, zespół bolesnego tłuszczu, zespół tłuszczowych nóg, choroba tłuszczowa kobiet, pseudolymphoedema.
czytaj dalej
dr n. med. Angelika Kargulewicz
Len siewny to ceniony surowiec roślinny, który od wieków wspiera zdrowie układu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika, lignanów i kwasów omega-3 wykazuje działanie przeciwzapalne, osłaniające, a także wspomaga pracę serca i metabolizm. Współczesne badania potwierdzają jego szeroki potencjał prozdrowotny, choć przypominają też o konieczności świadomego i umiarkowanego stosowania.
czytaj dalej
dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa
Praca zmianowa zaburza naturalny rytm dobowy, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Coraz więcej dowodów wskazuje na związek między nieregularnym trybem życia a ryzykiem chorób metabolicznych. Kluczowe staje się dostosowanie strategii żywieniowej do godzin pracy i indywidualnego chronotypu.
czytaj dalej