menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Anemia z niedoboru żelaza – pierwsze symptomy oraz dobre praktyki

Anemia dotyka 25 proc. dorosłych kobiet. To jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Poznaj jej mechanizmy, przyczyny i skutki, a przede wszystkim dowiedz się, jak sobie z nią poradzić. Dwie dietetyczki, Anna Reguła (@niekoniecznie_ dietetycznie) i Zuzanna Woźniak (@zuzannawozniak.dietetyk), napisały książkę Może to anemia? Niska ferrytyna, niedobory żelaza – wszystko, co warto wiedzieć, w której zawarły odpowiedzi na wszystkie kluczowe pytania na ten temat. Autorki obalają liczne mity związane z żelazem, bazując na aktualnej wiedzy naukowej. W poradniku znajdziesz również 50 przepisów na dania bogate w żelazo, które z łatwością włączysz do codziennego jadłospisu. Książkę uzupełniają wywiady z zaproszonymi specjalistkami: farmaceutką Laurą Krumpholz, ginekolożką dr n. med. Agnieszką Nalewczyńską, trycholożką Karoliną Czyżowską. Zapraszamy do lektury fragmentów książki!

OBJAWY – NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?

Pierwsze symptomy anemii z niedoboru żelaza łatwo przeoczyć, ponieważ często są subtelne i mogą być mylone z objawami innych stanów zdrowotnych lub zwykłym zmęczeniem. Oto niektóre z najczęściej występujących:

Jeśli pojawią się jakiekolwiek z tych objawów, szczególnie bez wyraźnej przyczyny, warto skonsultować się z lekarzem, który może zlecić odpowiednie badania w celu potwierdzenia diagnozy anemii z niedoboru żelaza. Wczesne wykrycie i leczenie są kluczowe dla uniknięcia poważniejszych problemów zdrowotnych związanych z długotrwałym niedoborem żelaza.

Anemia dotyka 25 proc. dorosłych kobiet. To jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Poznaj jej mechanizmy, przyczyny i skutki, a przede wszystkim dowiedz się, jak sobie z nią poradzić. Dwie dietetyczki, Anna Reguła (@niekoniecznie_ dietetycznie) i Zuzanna Woźniak (@zuzannawozniak.dietetyk), napisały książkę Może to anemia? Niska ferrytyna, niedobory żelaza – wszystko, co warto wiedzieć, w której zawarły odpowiedzi na wszystkie kluczowe pytania na ten temat. Autorki obalają liczne mity związane z żelazem, bazując na aktualnej wiedzy naukowej. W poradniku znajdziesz również 50 przepisów na dania bogate w żelazo, które z łatwością włączysz do codziennego jadłospisu. Książkę uzupełniają wywiady z zaproszonymi specjalistkami: farmaceutką Laurą Krumpholz, ginekolożką dr n. med. Agnieszką Nalewczyńską, trycholożką Karoliną Czyżowską. Zapraszamy do lektury fragmentów książki!

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Redakcja

CZYTAM ARTYKUŁY


Czytaj więcej