menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Siemię lniane w diecie – korzyści i zagrożenia

Len siewny to ceniony surowiec roślinny, który od wieków wspiera zdrowie układu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika, lignanów i kwasów omega-3 wykazuje działanie przeciwzapalne, osłaniające, a także wspomaga pracę serca i metabolizm. Współczesne badania potwierdzają jego szeroki potencjał prozdrowotny, choć przypominają też o konieczności świadomego i umiarkowanego stosowania.

Len siewny (łac. Linum usitatissimum L.) jest klasycznym fitoterapeutykiem znanym już od wielu lat i to nie bez powodu, ponieważ idealnie wspiera pracę przewodu pokarmowego. Charakterystyczne jasnobrązowe nasiona z powodzeniem od dawna wykorzystywane są w problematycznych zaparciach, a odpowiednio przygotowane maceraty czy kleiki wykazują działanie osłaniające błonę śluzową przewodu pokarmowego1 . Pytanie, czy w świetle współczesnych doniesień naukowych nasiona lnu nadal pozostają skutecznym środkiem poprawiającym perystaltykę i ogólne funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a może siemię lniane prezentuje jeszcze inne unikatowe właściwości wspierające zdrowie człowieka. Warto też odpowiedzieć na pytanie, czy spożycie nasion lnu niesie ze sobą jakiekolwiek ryzyko dla zdrowia człowieka.

Len siewny to ceniony surowiec roślinny, który od wieków wspiera zdrowie układu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika, lignanów i kwasów omega-3 wykazuje działanie przeciwzapalne, osłaniające, a także wspomaga pracę serca i metabolizm. Współczesne badania potwierdzają jego szeroki potencjał prozdrowotny, choć przypominają też o konieczności świadomego i umiarkowanego stosowania.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Angelika Kargulewicz

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu na Wydziale Lekarskim II, kierunku Dietetyka. Swoją praktykę zawodową oraz badania do pracy doktorskiej realizowała na Oddziale Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UMP prowadząc dietoterapię chorób przewodu pokarmowego i zaburzeń metabolicznych. Autorka licznych prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka opublikowanych na łamach czasopism polskich i zagranicznych. Wykładowca uniwersytecki i prelegent na konferencjach lokalnych oraz międzynarodowych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe oraz zajmuje się diagnostyką nietolerancji pokarmowych. Zajęcia praktyczne realizuje w formie warsztatów kulinarnych i wykładów, a także z sukcesem prowadzi kanał edukacyjny na platformie YouTube.


Czytaj więcej