Len siewny to ceniony surowiec roślinny, który od wieków wspiera zdrowie układu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika, lignanów i kwasów omega-3 wykazuje działanie przeciwzapalne, osłaniające, a także wspomaga pracę serca i metabolizm. Współczesne badania potwierdzają jego szeroki potencjał prozdrowotny, choć przypominają też o konieczności świadomego i umiarkowanego stosowania.
Witamina D (VD) pełni w organizmie zróżnicowane funkcje. Jest niezbędna do promowania wchłaniania wapnia, utrzymywania poziomu fosforanów dla prawidłowej mineralizacji kości i zapobiegania tężyczce hipokalcemicznej. Dane Narodowych Instytutów Zdrowia wskazują jednak, że niedobór witaminy D jest niedocenianym globalnym problemem zdrowotnym.
Witamina D pełni kluczową rolę w układzie kostnym, odpornościowym i nerwowym. Jej niedobór zwiększa ryzyko wielu chorób, w tym depresji, infekcji i schorzeń autoimmunologicznych. Ponieważ filtry przeciwsłoneczne ograniczają jej syntezę w skórze, często konieczna jest całoroczna suplementacja.
