
Szanowni Państwo !
Zapraszamy na jubileuszową XV konferencję Żywienie Kliniczne – jakość i bezpieczeństwo
Będzie to doskonała okazja do zapoznania się z najnowszymi doniesieniami naukowymi oraz do dyskusji w gronie ekspertów na temat kluczowych aspektów leczenia żywieniowego.
Podczas konferencji wysłuchamy prelekcji uznanych specjalistów i praktyków terapii żywieniowej. Wydarzenie stworzy doskonałą przestrzeń do poszerzania wiedzy, inspirujących rozmów oraz integracji osób pasjonujących się tematyką żywienia klinicznego.
Tegoroczna konferencja odbędzie się na terenie Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego pod patronatem JM Rektora GUMed oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).
strona konferencji oraz rejestracja znajduje się pod adresem:
www.zywieniekliniczne.pl
Prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz
Prof. dr hab. n . med. Janusz Kruszewski
dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak
Wzrost liczby chorób metabolicznych oraz chorób układu krążenia skłania do poszukiwania dokładniejszych narzędzi diagnostycznych w ocenie ryzyka zdrowotnego. Tradycyjne wskaźniki, takie jak BMI czy WHR, nie zawsze odzwierciedlają pełny obraz dystrybucji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza jej formy trzewnej. Nowoczesne wskaźniki, jak VAI, BAI czy RFM, łączą dane antropometryczne i biochemiczne, oferując precyzyjniejszą ocenę stanu zdrowia.
czytaj dalej
mgr Joanna Walasek
Olej rzepakowy, ze względu na swoje unikalne właściwości odżywcze, stanowi jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, który może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Regularne włączanie oleju rzepakowego do diety może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz poprawić profil lipidowy. Dodatkowo, dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu, olej rzepakowy może wspomagać ochronę układu nerwowego.
czytaj dalej
dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk
Sproszkowana zielona herbata z Japonii, zdobywa coraz większą popularność również w środowiskach naukowych. Matcha, bo o niej mowa, wyróżnia się nie tylko smakiem czy intensywnym zielonym kolorem, ale przede wszystkim swoim unikalnym składem fitochemicznym, który różni się od innych napojów, takich jak klasyczna zielona herbata czy kawa. Jakie składniki bioaktywne, właściwości i potencjalne korzyści prozdrowotne mogą płynąć ze stosowania matchy w codziennej diecie.
czytaj dalej