menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 3/2016

Immunożywienie to dziedzina, w zakresie której badane są składniki diety wywierające korzystny wpływ na układ odpornościowy. Sposób odżywienia może wpływać na odporność naszych pacjentów, a składniki immunomodulujące zwiększać skuteczność leczenia za pomocą diety. W najnowszym numerze przedstawimy zastosowanie produktów stymulujących odporność oraz rolę żywienia w korekcji zaburzeń odporności po wysiłku fizycznym, a także menu wpływające na odporność.

okladka-3.jpg


AKTUALNOŚCI

"Atlas International Diabetes Federation"

W grudniu 2015 roku został opublikowany Atlas Międzynarodowego Związku Cukrzycy przedstawiający statystyki oraz prognozy zachorowań na cukrzycę. Publikację można pobrać ze strony www.diabetesatlas.org. Atlas pokazuje jak ogromnym problemem na całym świecie jest cukrzyca. Autorzy zachęcają do włączania się w akcje edukacyjne, aby prognozy zachorowań na cukrzycę się nie sprawdziły.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

"Atlas International Diabetes Federation"

W grudniu 2015 roku został opublikowany Atlas Międzynarodowego Związku Cukrzycy przedstawiający statystyki oraz prognozy zachorowań na cukrzycę. Publikację można pobrać ze strony www.diabetesatlas.org. Atlas pokazuje jak ogromnym problemem na całym świecie jest cukrzyca. Autorzy zachęcają do włączania się w akcje edukacyjne, aby prognozy zachorowań na cukrzycę się nie sprawdziły.

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Odporność rodzi się w głowie

Małgorzata Kaczyńska

Od ponad pięćdziesięciu lat specjaliści zajmują się związkiem między funkcjonowaniem psychiki człowieka a sprawnością jego układu immunologicznego. Nie ma już wątpliwości, że doświadczany stres wpływa na zmniejszenie odporności organizmu. Jakie są jednak czynniki psychologiczne sprzyjające sprawnemu działaniu układu immunologicznego?

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Odporność rodzi się w głowie

Małgorzata Kaczyńska

Article image

Od ponad pięćdziesięciu lat specjaliści zajmują się związkiem między funkcjonowaniem psychiki człowieka a sprawnością jego układu immunologicznego. Nie ma już wątpliwości, że doświadczany stres wpływa na zmniejszenie odporności organizmu. Jakie są jednak czynniki psychologiczne sprzyjające sprawnemu działaniu układu immunologicznego?

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Uzależnienie od odchudzania się

Magdalena Jarzębowska

Od wielu lat dużo mówi się o uzależnieniu od jedzenia i jego konsekwencjach w postaci otyłości. Ale na drugim biegunie znajduje się zjawisko, moim zdaniem, nie mniej poważne − uzależnienie od odchudzania. Jako specjalista pracujący z osobami pragnącymi zmienić swoje nawyki żywieniowe obserwuję na co dzień destrukcyjne skutki tego fatalnego nawyku, który występuje dość powszechnie, a jego konsekwencje dla jednostki i jej otoczenia są poważne.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Uzależnienie od odchudzania się

Magdalena Jarzębowska

Article image

Od wielu lat dużo mówi się o uzależnieniu od jedzenia i jego konsekwencjach w postaci otyłości. Ale na drugim biegunie znajduje się zjawisko, moim zdaniem, nie mniej poważne − uzależnienie od odchudzania. Jako specjalista pracujący z osobami pragnącymi zmienić swoje nawyki żywieniowe obserwuję na co dzień destrukcyjne skutki tego fatalnego nawyku, który występuje dość powszechnie, a jego konsekwencje dla jednostki i jej otoczenia są poważne.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Żywieniowe wsparcie układu immunologicznego sportowców

Bartłomiej Pomorski

Sportowcy realizujący intensywny program treningowy lub zawodnicy, którzy w ostatnim czasie startowali w zawodach, w szczególności o charakterze
wytrzymałościowym, wydają się być bardziej podatni na możliwość rozwoju objawów chorób górnych dróg oddechowych (URS). Infekcje wirusowe górnych dróg układu oddechowego (np. przeziębienia) są wśród sportowców powszechnie występującą dolegliwością, ale należy podkreślić, że przyczyną wystąpienia podobnych symptomów (np. ból gardła) może też być alergia lub zapalenie wywołane inhalacją zimnym, suchym lub zanieczyszczonym powietrzem. Choć URS nie są groźne dla zdrowia zawodnika, ich występowanie wśród czołowych atletów może wiązać się z zaburzeniami procesu treningowego, a w niektórych przypadkach nawet z koniecznością podjęcia decyzji o wycofaniu z udziału w zawodach.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Żywieniowe wsparcie układu immunologicznego sportowców

Bartłomiej Pomorski

Article image

Sportowcy realizujący intensywny program treningowy lub zawodnicy, którzy w ostatnim czasie startowali w zawodach, w szczególności o charakterze
wytrzymałościowym, wydają się być bardziej podatni na możliwość rozwoju objawów chorób górnych dróg oddechowych (URS). Infekcje wirusowe górnych dróg układu oddechowego (np. przeziębienia) są wśród sportowców powszechnie występującą dolegliwością, ale należy podkreślić, że przyczyną wystąpienia podobnych symptomów (np. ból gardła) może też być alergia lub zapalenie wywołane inhalacją zimnym, suchym lub zanieczyszczonym powietrzem. Choć URS nie są groźne dla zdrowia zawodnika, ich występowanie wśród czołowych atletów może wiązać się z zaburzeniami procesu treningowego, a w niektórych przypadkach nawet z koniecznością podjęcia decyzji o wycofaniu z udziału w zawodach.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Wpływ nadwagi i otyłości na ukształtowanie kończyn dolnych

Joanna Stodolna-Tukendorf, Karolina Grzywacz

W ostatnich latach obserwuje się wzrost ilości zachowań sprzecznych z postępowaniem prozdrowotnym. Zalicza się do nich zmniejszoną aktywność fizyczną i nieprawidłowe nawyki żywieniowe, które wraz z chronicznym stresem przyczyniają się do wzrostu występowania chorób cywilizacyjnych. Jedną z takich chorób, której poziom wzrasta w alarmującym tempie, jest nadwaga i otyłość − występująca zarówno w populacji osób dorosłych, jak również dzieci i młodzieży.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Wpływ nadwagi i otyłości na ukształtowanie kończyn dolnych

Joanna Stodolna-Tukendorf, Karolina Grzywacz

Article image

W ostatnich latach obserwuje się wzrost ilości zachowań sprzecznych z postępowaniem prozdrowotnym. Zalicza się do nich zmniejszoną aktywność fizyczną i nieprawidłowe nawyki żywieniowe, które wraz z chronicznym stresem przyczyniają się do wzrostu występowania chorób cywilizacyjnych. Jedną z takich chorób, której poziom wzrasta w alarmującym tempie, jest nadwaga i otyłość − występująca zarówno w populacji osób dorosłych, jak również dzieci i młodzieży.

Czytam więcej

DIETETYKA SPORTOWA

Rozmowa z prof. Johnem Hawley'em - ekspertem w dziedzinie aktywności fizycznej oraz dietetyki

Bartłomiej Pomorski

Profesor John Hawley to wybitny specjalista w zakresie aktywności fizycznej oraz dietetyki. Jest pracownikiem School of Exercise Science w Australian Catholic University (Melbourne, Australia). Zasiada w radach redakcyjnych wielu międzynarodowych czasopism, w tym: "American Journal of Physiology" (Endocrinology i Metabolism), "The Journal of Applied Physiology" (USA), "The Journal of Sports Sciences" (U.K), "Medicine & Science in Sports & Exercise" (USA), "Sports Medicine" (New Zealand), "The International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism" (USA). Zakres prac prowadzonych w laboratorium pod jego kierownictwem obejmuje m.in. oddziaływanie wysiłku fizycznego oraz żywienia na metabolizm mięśni.

Wywiadu udzielił Bartłomiejowi Pomorskiemu podczas grudniowej konferencji International Sport & Excercice Nutrition Conference.

 

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Rozmowa z prof. Johnem Hawley'em - ekspertem w dziedzinie aktywności fizycznej oraz dietetyki

Bartłomiej Pomorski

Profesor John Hawley to wybitny specjalista w zakresie aktywności fizycznej oraz dietetyki. Jest pracownikiem School of Exercise Science w Australian Catholic University (Melbourne, Australia). Zasiada w radach redakcyjnych wielu międzynarodowych czasopism, w tym: "American Journal of Physiology" (Endocrinology i Metabolism), "The Journal of Applied Physiology" (USA), "The Journal of Sports Sciences" (U.K), "Medicine & Science in Sports & Exercise" (USA), "Sports Medicine" (New Zealand), "The International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism" (USA). Zakres prac prowadzonych w laboratorium pod jego kierownictwem obejmuje m.in. oddziaływanie wysiłku fizycznego oraz żywienia na metabolizm mięśni.

Wywiadu udzielił Bartłomiejowi Pomorskiemu podczas grudniowej konferencji International Sport & Excercice Nutrition Conference.

 

Czytam więcej
Article image

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Glomerulopatia związana z otyłością jako mało znane powikłanie nadmiernej masy ciała

Paulina Gryz-Ryczywolska

Coraz częściej w opisie swoistych dysfunkcji nerek u osób z nadmierną masą ciała stosuje się pojęcie glomerulopatii związanej z otyłością (obesity-related glomerulopathy − ORG). ORG jest zespołem chorobowym, który dotyczy najczęściej osób ze wskaźnikiem masy ciała powyżej 40 kg/m2. U osób z BMI ≥ 30 kg/m2 ryzyko zachorowania wzrasta nawet do 83%1.

czytaj dalej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Glomerulopatia związana z otyłością jako mało znane powikłanie nadmiernej masy ciała

Paulina Gryz-Ryczywolska

Article image

Coraz częściej w opisie swoistych dysfunkcji nerek u osób z nadmierną masą ciała stosuje się pojęcie glomerulopatii związanej z otyłością (obesity-related glomerulopathy − ORG). ORG jest zespołem chorobowym, który dotyczy najczęściej osób ze wskaźnikiem masy ciała powyżej 40 kg/m2. U osób z BMI ≥ 30 kg/m2 ryzyko zachorowania wzrasta nawet do 83%1.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Otyłość sarkopeniczna. Nowe wyzwanie dla dietetyków

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

W świetle ostatnich publikacji stan odżywienia osób starszych wydaje się zróżnicowany, jednak wyniki badania Polsenior, przeprowadzonego w grupie 2055 kobiet i 2135 mężczyzn po 65 roku życia mieszkających na terenie Polski, wskazują na pogłębianie się problemu otyłości u osób starszych w porównaniu z wynikami z lat ubiegłych. Podwyższony wskaźnik masy ciała zaobserwowano u 39% kobiet i 36% mężczyzn.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Otyłość sarkopeniczna. Nowe wyzwanie dla dietetyków

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

Article image

W świetle ostatnich publikacji stan odżywienia osób starszych wydaje się zróżnicowany, jednak wyniki badania Polsenior, przeprowadzonego w grupie 2055 kobiet i 2135 mężczyzn po 65 roku życia mieszkających na terenie Polski, wskazują na pogłębianie się problemu otyłości u osób starszych w porównaniu z wynikami z lat ubiegłych. Podwyższony wskaźnik masy ciała zaobserwowano u 39% kobiet i 36% mężczyzn.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Pacjent cierpiący na porfirię. Szczegółowe postępowanie dietetyczne

Monika Dudek-Palaczyk

Porfirie − to grupa chorób metabolicznych związanych z zaburzeniami biosyntezy hemu (składającej się z wielu etapów), spowodowanymi brakiem bądź zmniejszeniem aktywności enzymów, takich jak: syntaza kwasu aminolewulinowego (ALA), syntaza porfobilinogenowa, syntaza uroporfirynogenowa I, syntaza uroporfirynogenowa III, kosyntaza uroporfirynogenowa III, dekarboksylaza uroporfirynogenowa, oksydaza koproporfirynogenowa i protokoproporfirynogenowa, chelataza żelazowa, biorących udział w przemianach związków hemowych. W konsekwencji tych zaburzeń w organizmie dochodzi do wzrostu stężenia porfiryn (związków zbudowanych z pierścieni pirolowych, które połączone z metalami tworzą metaloporfiryny) i ich prekursowrów. Kumulacja metabolitów reakcji poprzedzającej blok enzymatyczny prowadzi do pojawienia się objawów klinicznych.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Pacjent cierpiący na porfirię. Szczegółowe postępowanie dietetyczne

Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Porfirie − to grupa chorób metabolicznych związanych z zaburzeniami biosyntezy hemu (składającej się z wielu etapów), spowodowanymi brakiem bądź zmniejszeniem aktywności enzymów, takich jak: syntaza kwasu aminolewulinowego (ALA), syntaza porfobilinogenowa, syntaza uroporfirynogenowa I, syntaza uroporfirynogenowa III, kosyntaza uroporfirynogenowa III, dekarboksylaza uroporfirynogenowa, oksydaza koproporfirynogenowa i protokoproporfirynogenowa, chelataza żelazowa, biorących udział w przemianach związków hemowych. W konsekwencji tych zaburzeń w organizmie dochodzi do wzrostu stężenia porfiryn (związków zbudowanych z pierścieni pirolowych, które połączone z metalami tworzą metaloporfiryny) i ich prekursowrów. Kumulacja metabolitów reakcji poprzedzającej blok enzymatyczny prowadzi do pojawienia się objawów klinicznych.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

(Nie)zdrowe połączenia produktów

Adrianna Frelich

Rozwój nowych technologii, Internetu sprawił, że ludzie mają łatwy dostęp do informacji, niestety nie zawsze prawdziwych. Bardzo popularne jest stawianie diagnozy na podstawie opisu choroby wyszukanej w sieci. Podobnie jest z nowinkami dietetycznymi, z którymi pacjenci przychodzą do dietetyków − często budzą one wiele kontrowersji. Poniżej przedstawiam kilka najbardziej popularnych mitów żywieniowych, które zostały przeanalizowane na podstawie dostępnej literatury fachowej.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

(Nie)zdrowe połączenia produktów

Adrianna Frelich

Article image

Rozwój nowych technologii, Internetu sprawił, że ludzie mają łatwy dostęp do informacji, niestety nie zawsze prawdziwych. Bardzo popularne jest stawianie diagnozy na podstawie opisu choroby wyszukanej w sieci. Podobnie jest z nowinkami dietetycznymi, z którymi pacjenci przychodzą do dietetyków − często budzą one wiele kontrowersji. Poniżej przedstawiam kilka najbardziej popularnych mitów żywieniowych, które zostały przeanalizowane na podstawie dostępnej literatury fachowej.

Czytam więcej

DIETA W CUKRZYCY

Terapia osobistą pompą insulinową

Ewa Grabani

Article image

Celem poniższego artykułu jest przybliżenie tego, czym jest terapia osobistą pompą insulinową (OPI) oraz przedstawienie wszystkich zagadnień, o których dietetycy powinni wiedzieć i pamiętać, pracując z pacjentem podejmującym terapię za pomocą osobistej pompy insulinowej.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Przegląd produktów wzbogacanych w kwasy tłuszczowe omega-3

Klaudia Wiśniewska

Niewłaściwe nawyki żywieniowe są niewątpliwie jedną z przyczyn zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób niezakaźnych. Coraz powszechniejsze w ostatnich latach badania nad dokładnym składem i wartością odżywczą diety mają na celu ustalenie związku pomiędzy występowaniem poszczególnych schorzeń a żywieniem. Istotny wpływ na wartość odżywczą produktów spożywczych ma rodzaj zawartych w nich kwasów tłuszczowych.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Przegląd produktów wzbogacanych w kwasy tłuszczowe omega-3

Klaudia Wiśniewska

Article image

Niewłaściwe nawyki żywieniowe są niewątpliwie jedną z przyczyn zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób niezakaźnych. Coraz powszechniejsze w ostatnich latach badania nad dokładnym składem i wartością odżywczą diety mają na celu ustalenie związku pomiędzy występowaniem poszczególnych schorzeń a żywieniem. Istotny wpływ na wartość odżywczą produktów spożywczych ma rodzaj zawartych w nich kwasów tłuszczowych.

Czytam więcej

MENU

Menu zwiększające odporność

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Article image

Ciepłe śniadanie i ciepła, pożywna kolacja − to dobry wybór, jeśli chcemy się rozgrzać w zimowe chłody. Pomogą w tym również chili i imbir. Czosnek, cebula i miód mają właściwości bakteriobójcze.

Czytam więcej
Article image

SUPERFOODS

Spirulina

Adrianna Frelich

Spirulina jest mikroskopijnym, niebiesko-zielonym glonem z rodziny Oscillateriaceae. Jej uprawa jest stosunkowo łatwa, jednak kwitnie tylko w jeziorach alkalicznych (z bardzo wysokim poziomem pH), a także w dużych odkrytych basenach wodnych w kontrolowanych warunkach. Na świecie istnieje tylko kilka miejsc z idealnym nasłonecznieniem, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu spiruliny. Do tych krajów zaliczają się Grecja, Japonia, Indie, Stany Zjednoczone oraz Hiszpania.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Spirulina

Adrianna Frelich

Article image

Spirulina jest mikroskopijnym, niebiesko-zielonym glonem z rodziny Oscillateriaceae. Jej uprawa jest stosunkowo łatwa, jednak kwitnie tylko w jeziorach alkalicznych (z bardzo wysokim poziomem pH), a także w dużych odkrytych basenach wodnych w kontrolowanych warunkach. Na świecie istnieje tylko kilka miejsc z idealnym nasłonecznieniem, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu spiruliny. Do tych krajów zaliczają się Grecja, Japonia, Indie, Stany Zjednoczone oraz Hiszpania.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania