menu close arrow_back_ios person_add home

Dietetyk kliniczny Adrianna Frelich

Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

ZIOŁA W CIĄŻY – SPOŻYWAĆ, OGRANICZAĆ CZY ELIMINOWAĆ?

Tematyka ziół w ciąży jest nieustająco bardzo popularnym tematem w gabinecie dietetyka. Moda na zdrowe jedzenie, żywność bio niesie za sobą zainteresowanie wszystkim co naturalne, w tym również ziołami. Dostępna wiedza naukowa na temat stosowania leków ziołowych lub ziół jest ograniczona, co sprawia dosyć dużą trudność w przygotowywaniu dokładnych zaleceń na temat spożywania naparów ziołowych czy suszonych ziół w trakcie ciąży. Kobiety, chcąc dać wszystko co najlepsze swojemu dziecku jeszcze przed narodzinami, starają się dołączać do swojej diety wszystko co naturalne. Szukając informacji na temat ziół na stronach lub blogach, napotykają na bardzo rozbieżne informacje na temat stosowania naparów ziołowych, a także ziół dodawanych do potraw.

czytaj dalej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Suplementacja u kobiet ciężarnych – Rekomedacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników 2020

Większość kobiet w ciąży sięga po suplementy diety, zakładając, że właśnie tego potrzebuje ich organizm – zwiększonej dawki wszystkich witamin i składników mineralnych. Zgodnie z wytycznymi WHO, podstawowym źródłem składników odżywczych powinna być dieta ciężarnej, a stosowanie preparatów wielowitaminowych nie jest zalecane w celu zapobiegania niedoborom.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Zalecenia żywieniowe w zespole policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Polycistic Ovary Syndrome) jest jedną z najczęściej diagnozowanych endokrynopatii u ok. 4–6% kobiet w wieku rozrodczym. Cechuje się: zaburzeniami miesiączkowania (rzadkie miesiączki lub ich brak), hiperandrogenizmem, a często także niepłodnością1. Określany jest jako przyczyna niepłodności u 75% kobiet z zaburzeniami owulacji2.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w hipoglikemii reaktywnej

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego hipoglikemię rozpoznaje się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), bez względu na występowanie objawów klinicznych, które u części osób, zwłaszcza chorujących od wielu lat na cukrzycę typu 1, mogą pojawiać się dopiero przy niższych wartościach glikemii1. Z kolei hipoglikemia reaktywna idiopatyczna (IRH – idiopathicre active hypoglycemia) jest związana z obniżeniem stężenia glukozy w surowicy oraz wystąpieniem objawów charakterystycznych dla hipoglikemii w ciągu 2 do 5 godzin po posiłku. Ta sytuacja najczęściej występuje po posiłkach z dużą zawartością węglowodanów2.

czytaj dalej
Article image

SUPERFOODS

Orzechy włoskie

Eksperci podkreślają, że warto od najmłodszych lat promować regularność posiłków oraz wpływać na prawidłowe preferencje smakowe. Jednak ze względu na obecny styl życia coraz bardziej popularne stają się przekąski. Stanowisko Zespołu Ekspertów z 2015 roku rekomenduje takie przekąski jak: świeże warzywa i owoce, mleczne produkty fermentowane, pełnoziarniste produkty zbożowe, suszone owoce, a także orzechy1.

czytaj dalej
Article image

SUPERFOODS

Amarantus, inaczej szarłat

Amarantus (szarłat) jest jedną z najstarszych zbożowych roślin uprawnych. W Europie pierwszy raz pojawił się w XVI wieku, ale jako roślina ozdobna. Dopiero z czasem został doceniony za swoje walory odżywcze.

czytaj dalej