Choroby stawów dotykają coraz większej ilości osób i nie dotyczą już tylko osób starszych. Związane są z obciążeniem, nieprawidłowym funkcjonowaniem lub zwyrodnieniem i przysparzają bólu oraz problemów z poruszaniem się i wykonywaniem codziennych czynności. Rola prawidłowej diety jest nieoceniona. Jednym ze sposobów żywienia, który wpływa na polepszenie jakości życia pacjentów z RZS, jest dieta wegańska.
Żywienie w hipoglikemii reaktywnej
Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego hipoglikemię rozpoznaje się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), bez względu na występowanie objawów klinicznych, które u części osób, zwłaszcza chorujących od wielu lat na cukrzycę typu 1, mogą pojawiać się dopiero przy niższych wartościach glikemii1. Z kolei hipoglikemia reaktywna idiopatyczna (IRH – idiopathicre active hypoglycemia) jest związana z obniżeniem stężenia glukozy w surowicy oraz wystąpieniem objawów charakterystycznych dla hipoglikemii w ciągu 2 do 5 godzin po posiłku. Ta sytuacja najczęściej występuje po posiłkach z dużą zawartością węglowodanów2.
PRZYPISY
- Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017, Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, tom 3, suplement A, 2017.
- Pawłowski M., Hipoglikemia reaktywna, "Medycyna po Dyplomie" 12, 2013.
- Zatońska K., Bolanowski M., Hipoglikemia jako problem diagnostyczny, "Adv. Clin. Exp. Med." 12(3), 2003, 369–373.
- Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, "Probl Hig Epidemiol" 96(1), 2015, 51–56.
- Hirose S. i wsp., Concurrent Therapy with a Low-carbohydrate Diet and Miglitol Remarkably Improved the Postprandial BloodGlucose and Insulin Levels in a Patient with ReactiveHypoglycemia due to Late Dumping Syndrome, "Intern Med" 55, 2016, 1137–1142.
- Kellogg T.A., Bantle J.P., Leslie D.B. et al., Postgastric bypass hyperinsulinemic hypoglycemia syndrome: characterization and response to a modified diet, "Surg Obes Relat Dis" 4, 2008, 492–499.
- Kefurt R., Langer F.B., Schindler K., Shakeri-Leidenmuhler S., Ludvik B., Prager G., Hypoglycemia after Roux-En-Y gastric bypass: detection rates of continuous glucose monitoring (CGM) versus mixed meal test, "Surg Obes Relat Dis" 11, 2015, 564–569.
- Augustin L.S., Franceschi S., Jenkins D.J.A. et al., Glycemic index in chronic disease: a review, "Eur J Clin Nutr" 56, 2002, 1049–1071.
- Burani J., Gushers and Tricklers: Practical use of the glycemic index, The GI Fundation/The University of Sydney; www.glycemicindex.com (16.05.2012).
- Ding R. i wsp., Diet/lifestyle and risk of diabetes and glycemic traits: a Mendelian randomization study, "Lipids in Health and Disease" 17, 2018, 18.
- Song Y., Manson J.E., Buring J.E., Liu S., A prospective study of red meat consumption and type 2 diabetes in middle-aged and elderly women: the women's health study, "Diabetes Care" 27, 2004, 2108–2115.
Wątroba pełni istotną rolę w zakresie przemiany lipidów, węglowodanów i białek. Przewlekła choroba tego narządu oraz towarzyszące jej powikłania prowadzą najczęściej do niedożywienia białkowo-kalorycznego.
Analizator składu masy ciała staje się sprzętem obligatoryjnym w codziennej pracy dietetyka, lekarza i fizjoterapeuty. Dlaczego więc warto posiadać ten sprzęt w swoim gabinecie?